ΕΝΦΙΑ 2024: Στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

  21 March, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
ΕΝΦΙΑ 2024: Στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρο Τσάπαλο η ημερομηνία για την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων.

«Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν περί τα μέσα Απριλίου, ίσως και το πρώτο δεκαήμερο. Η ΑΑΔΕ τρέχει αυτό το διάστημα τις εκκαθαρίσεις προκειμένου να αναρτηθούν όσο δυνατόν γρηγορότερα  τα εκκαθαριστικά» τόνισε ο κ. Τσάπαλος και μίλησε για το θέμα των δόσεων του ΕΝΦΙΑ. «Για πρώτη φορά φέτος, ουσιαστικά δίνουμε τη δυνατότητα μιας επιπλέον δόσης, να επεκταθεί δηλαδή το δοσολόγιο κατά μία επιπλέον: Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ  μπορεί να αποπληρωθεί στις 30 Απριλίου » συμπλήρωσε και ανέφερε πως οι δόσεις για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα είναι 11 και η πληρωμή της πρώτης δόσης θα είναι στις 30 Απριλίου. 

Για την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ

Επίσης έδωσε και κάποιες διευκρινίσεις για το θέμα του 10% στον ΕΝΦΙΑ. «Δεν αλλάζει κάτι ως προς το ύψος του καταβαλλόμενου φόρου με μια μόνη εξαίρεση. Εάν τα ακίνητα μας έχουν ασφαλιστεί το προηγούμενο έτος από φυσικές καταστροφές ( σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά)τότε επωφελούμαστε περαιτέρω έκπτωσης 10%.  Θυμίζω ότι ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά για όλους μας έχει μειωθεί ήδη κατά 35%. Επομένως, για τα ακίνητα εκείνα που είναι ασφαλισμένα κατά το προηγούμενο έτος, σωρευτικά, για τους τρεις λόγους που ανέφερα, θα έχουν ένα επιπλέον όφελος έκπτωσης 10% » είπε και ανέφερε πως όσοι θέλουν να επωφεληθούν της έκπτωσης 10% την επόμενη χρονιά για τον ΕΝΦΙΑ που θα αφορά το 2024 και δεν έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους συνολικά και για τις τρεις αιτίες, μπορούν να κάνουν ένα συμπληρωματικό ασφαλιστήριο φέτος.

«Mπορούν φέτος  να κάνουν ένα συμπληρωματικό ασφαλιστήριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων για φέτος. Και  για τον ΕΝΦΙΑ που θα αναρτηθεί του χρόνου τον Απρίλιο και που θα αφορά το  2024   θα μπορούν να επωφεληθούν και αυτοί της έκπτωσης του 10%. Για φέτος την χάσανε την έκπτωση του 10%  του ΕΝΦΙΑ για φυσικές καταστροφές» τόνισε με έμφαση.

Για τις φορολογικές δηλώσεις

Επίσης μίλησε και για τις αλλαγές που θα γίνουν στις  φορολογικές δηλώσεις. «Για πρώτη φορά φέτος πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι και μισθωτοί που έχουν μία μοναδική πηγή εισοδήματος, δηλαδή ο συνταξιούχος μόνο τη σύνταξή του, ο μισθωτός μόνο τον μισθό του θα δουν προσυμπληρωμένες τις φορολογικές δηλώσεις και ουσιαστικά θα μπορούν απλά με το πάτημα ενός κουμπιού μέσα από το taxis να υποβάλουν τη δήλωση και να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του προσυμπληρωμένου ελέγχου.Δεν χρειάζεται δηλαδή να πάει σε έναν λογιστή, για παράδειγμα, να κάνει μόνος του τη διαδικασία ο πολίτης. Τα στοιχεία θα είναι ήδη αναρτημένα, χρειάζεται έναν έλεγχο από τον ίδιο και μια υποβολή για να προχωρήσει» τόνισε.

«Θα υπάρξει δυνατότητα τροποποίησης ή και πρόσθεσης επιπλέον στοιχείων » διευκρίνισε ενώ « στόχος μας  είναι μεσοπρόθεσμα …στα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από φέτος, αλλά από το 2025 και μετά θα εντείνουμε την  προσπάθεια, όλες οι φορολογικές δηλώσεις να είναι προσυμπληρωμένες και ουσιαστικά ο πολίτης ή η επιχείρηση να κάνει κάποιες μόνο μικρές τροποποιήσεις ή προσθήκες. Ο στόχος είναι να γίνει  για όλο τον κόσμο» .

Τέλος ρωτήθηκε από πότε θα εφαρμοστεί αυτό για όλο τον κόσμο.  «Από φέτος θα ξεκινήσουμε για το 1 εκατ. και θέλουμε για το 2025 το μεγαλύτερο κομμάτι των φυσικών και νομικών προσώπων.. αλλά κυρίως των φυσικών προσώπων να είναι προσυμπληρωμενα τα στοιχεία τους στην φορολογική τους δήλωση» απάντησε.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  21 March, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα