Ενημέρωση- ευαισθητοποίηση από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Φαιστού

mesaralive.gr  21 April, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ενημέρωση- ευαισθητοποίηση από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Φαιστού

Φώτο: mesaralive

Χρήσιμες συμβουλές προς τους δημότες, δίνει η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Φαιστού, όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων, για τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής.

Με στόχο να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, η υπηρεσία καθαριότητας τονίζει ότι «Χωματερές δεν υπάρχουν πια» προσθέτοντας ότι  πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε πως τα σκουπίδια μας πρέπει να τα διαχειριζόμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον μας με τοξικές ουσίες.

Κάλεσμα

Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Φαιστού, παρακαλεί τους δημότες και τις δημότισσες να επικοινωνούν με το τηλέφωνο του Δήμου Φαιστού:  2892340203 για να ενημερώνονται για το που θα πηγαίνουν τα απορρίμματά τους.

«Επίσης καλό θα είναι και οι επιχειρήσεις να παίρνουν τηλέφωνο και όχι να ρίχνουν ανεξέλεγκτα τα απόβλητα όπου υπάρχει ποταμός, αφού αργότερα θα πηγαίνουν στη θάλασσα   και πάλι οι ίδιοι θα τα βρίσκουν μπροστά τους όταν κάνουν μπάνιο με τα παιδιά τους».

Όπως αναφέρει η υπηρεσία καθαριότητας, δυστυχώς μέχρι να λειτουργήσει η ανακύκλωση όλοι οι κάδοι πλέον είναι για απορρίμματα. Μάλιστα εξηγεί για ένα ένα από τα είδη απορριμμάτων, πως καλείται ο δημότης να τα διαχειριστεί

Τα οικιακά απορρίμματα μπαίνουν μέσα στους κάδους που είναι στις γειτονιές με τις σακούλες καλά δεμένες. Όσον αφορά τα θερμοκηπιακά υπολείμματα  και τα αδιάθετα γεωργικά προϊόντα πρέπει να διαχειρίζονται από τους ίδιους τους καλλιεργητές σε χώρους που θα έχουν διαμορφώσει δίπλα στο θερμοκήπιο τους. Επίσης τα προϊόντα που μένουν αδιάθετα στα συσκευαστήρια, θα πρέπει να επιστρέφονται στους παραγωγούς για κομποστοποίηση.

Όσον αφορά τις χαρτόκουτες, που η αλήθεια είναι ότι έχουν όγκο και γεμίζουν τους κάδους, η υπηρεσία καθαριότητας ζητά από τον κόσμο να τις δένει για να μην τις παίρνει ο αέρας και να τις τοποθετηθεί δίπλα στους κάδους. «Οι χαρτόκουτες δεν είναι απορρίμματα και μπορούμε να τα αφήσουμε δίπλα από τους κάδους, γιατί αν μπαίνουν μέσα στον κάδο, γεμίζει και οι δημότες δεν έχουν που να βάλουν τα οικιακά απορρίμματα με αποτέλεσμα να τα αφήνουν κάτω , να  τα ανοίγουν τα αδέσποτα ,να τα σκορπίζουν στο δρόμο με το θέαμα να είναι αποκρουστικό στους  επισκέπτες αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους.

Όσον αφορά τα εστιατόρια και τα σουβλατζίδικα «ο κάθε  καταστηματάρχης θα πρέπει να έχει κάδο  στο κατάστημά του που να κλείνει ερμητικά και τις  μέρες που περνάει το απορριμματοφόρο από βραδύς να βγάζουν τα σκουπίδια έξω και όχι να τα αφήνουν στα πεζοδρόμιο να πιάνουν το δρόμο».

Για  τις ηλεκτρικές συσκευές υπάρχει κοντέινερ  στη ΔΕ Μοιρών που μπορούν να τα αφήνουν, ενώ τα κλαδοκάθαρα, κλαδέματα δέντρων χόρτα  κλπ μέχρι να λειτουργήσει η μονάδα πελετ που θα μπορούν να τα μεταφέρουν εκεί , ο κάθε δημότης θα πρέπει να τα διαχειρίζεται μόνος του.

Για τα αδρανή υλικά, τα μπάζα από τις οικοδομές, ή από κατεδαφίσεις παλαιών κτισμάτων, ο Δήμος δεν έχει την υποχρέωση να τα   διαχειρίζεται. Η διαχείριση των απορριμμάτων αυτής της κατηγορίας  είναι υποχρέωση    των ίδιων των δημοτών που τα παράγουν.

Ένα άλλο μείζον θέμα είναι η αφισορύπανση, για την οποία η υπηρεσία καθαριότητας λέει ότι «ο δήμος προς  το παρόν και μέχρι να υποδείξει χώρους αφισοκόλλησης,  δεν έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει τις αφίσες και τις αγγελτήρια θανάτων ή μνημόσυνων που είναι διάσπαρτα παντού και είναι μια άσχημη εικόνα που δεν τιμά κανένα.

Καλό θα είναι όσο δεν έχει οριστεί χώρος,  να αναρτούν  τις αφίσες ή τα αγγελτήρια, και στη συνέχεια αφού ολοκληρωθεί η εκδήλωση, η τελεστεί η κηδεία ή το μνημόσυνο, ο κάθε  υπόχρεος να τις απομακρύνει με τον ίδιο τρόπο  που τις ανάρτησε,   σε διαφορετική περίπτωση και σύμφωνα με τον κανονισμό καθαρότητας θα έχει τις ανάλογες κυρώσεις.»

Η υπηρεσία καθαριότητας ενημερώνει επίσης ότι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης καθαρίζεται σιγά σιγά και θα κλείσει με πόρτα. Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες θα βγει σχετική ανακοίνωση με την οποία θα ενημερωθούν οι δημότες για τον τρόπο που θα λειτουργεί ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα. Καλό θα είναι να είμαστε προσεχτικοί  για να έχουμε καθαρό το περιβάλλον και τον τόπο που ζούμε, τονίζει η υπηρεσία καθαριότητας. Αυτό που προσθέτει είναι ότι η υπηρεσία έχει ήδη ενημερώσει με τον κανονισμό καθαρότητας  τα περισσότερα καταστήματα, επίσης αναφορές ενημέρωσης έχουν γίνει σε τοπικά  έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενώ  θα γίνει ενημέρωση και όπου αλλού έχει εντοπιστεί πρόβλημα. «Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης  των δημοτών  σύμφωνα με τις υποδείξεις της υπηρεσίας ,  είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε στις ανάλογες  κυρώσεις. Καλό θα είναι αυτό να αποφευχθεί» καταλήγει η ανακοίνωση της υπηρεσίας καθαριότητας.

 

mesaralive.gr  21 April, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα