Ενισχύονται οι έλεγχοι στο Αιγαίο για τζιχαντιστές

  27 October, 2019 ΑΡΘΡΑ
Ενισχύονται οι έλεγχοι στο Αιγαίο για τζιχαντιστές

Ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel κάνει λόγο για εντατικοποίηση της προστασίας των ελληνοτουρκικών συνόρων λόγο φόβου εισόδου τζιχαντιστών στην Ευρώπη μετά την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία.

«H Eλλάδα έχει ενισχύσει την επιτήρηση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, ώστε να εμποδίσει την έλευση τζιχαντιστών στην Ευρώπη» γράφει το περιοδικό Der Spiegel στο νέο τεύχος του, συμπληρώνοντας: «Η Αθήνα έχει στείλει πρόσθετους υπαλλήλους της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής στα νησιά του Αιγαίου. Εκεί φτάνουν οι περισσότεροι μετανάστες που θέλουν να συνεχίσουν για τη δυτική Ευρώπη. Μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο χιλιάδων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι μέχρι πρότινος κρατούνταν σε κουρδικές φυλακές. Στην Αθήνα αλλά και στο Βερολίνο αυξάνεται η ανησυχία ότι μαχητές του IS θα μπορούσαν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα ως πρόσφυγες. Και η Europol από 1ης Νοεμβρίου θα στείλει στην Ελλάδα επιπρόσθετους ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο αναμένεται να συνδράμουν οι ελληνικές αρχές και η Frontex».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Europol ωστόσο επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τρομοκράτες διέρχονται συστηματικά μέσω των προσφυγικών οδών στην Ευρώπη. Εντούτοις αυτό συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις» υπενθυμίζοντας ότι μια τέτοια περίπτωση ήταν εκείνη του Αμπντελαχίμ Αμπαούντ, βασικού δράστη των επιθέσεων στο Παρίσι το 2015 που συνελήφθη στο Βέλγιο και ο οποίος το 2015 έφτασε στη Λέρο ως πρόσφυγας από τη Συρία. Σύμφωνα με το Der Spiegel «μεταξύ 2017 και 2019 η Eλληνική Aστυνομία βάσει δικών της στοιχείων έχει συλλάβει συνολικά επτά ξένους υπόπτους για τρομοκρατία».

Επίσης, το Spiegel on line αναφέρεται στην αύξηση της κίνησης πλοιαρίων που μεταφέρουν πρόσφυγες από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.

«Νύχτα μέρα εκατοντάδες άνδρες της τουρκικής και ελληνικής Ακτοφυλακής αλλά και της Frontex κάνουν περιπολίες με ταχύπλοα, ελικόπτερα, αεροσκάφη, drone, κάμερες θερμικής απεικόνισης και ραντάρ για να αποτρέψουν την είσοδο μεταναστών στην ευρωπαϊκή επικράτεια» σημειώνεται στο ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού.

Όπως προστίθεται: «Οι περιπολίες αυτές έχουν στόχο να θέσουν υπό έλεγχο τις προσφυγικές- μεταναστευτικές ροές, κάτι που όμως δεν φαίνεται να πετυχαίνουν. Στα ελληνικά νησιά φτάνουν εκ νέου τόσο πολλοί μετανάστες όσο τον Μάρτιο του 2016, όταν υπεγράφη η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Mόνο φέτος έχουν φτάσει μέχρι στιγμής περισσότεροι από 42.000 αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα μέσω της θαλάσσιας οδού» και επισημαίνεται ότι οι συνθήκες στα προσφυγικά κέντρα υποδοχής των νησιών παραμένουν «δραματικές».

Σύμφωνα μάλιστα με καπετάνιο που κάνει περιπολίες δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν πλήρως τα σημεία διέλευσης στη θάλασσα. Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ σε άλλο σημείο πάντως «αυτά τα μαζικά μέσα αμυντικού χαρακτήρα που χρησιμοποιούνται στις περιπολίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους αιτούντες άσυλο στο να χρησιμοποιήσουν πιο επικίνδυνα μέσα για να φτάσουν στην ΕΕ. Μόνο φέτος στα σημεία διέλευσης έχουν πεθάνει 66 άνθρωποι – ενώ από το 2014 υπάρχουν σχεδόν 2000 θύματα».

Επίσης, ρεπορτάζ της Handelsblatt σχετικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό και τον νέο νόμο περί ασύλου της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει: «Αυξανόμενοι αριθμοί μεταναστών, υπερπλήρη προσφυγικά κέντρα και μακροχρόνιες διαδικασίες. Η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιδρά απέναντι στο προσφυγικό περιορίζοντας το δικαίωμα ασύλου. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θέλουν να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή γραμμή έναντι των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι δεν είναι πρόσφυγες πολέμου ή πολιτικά διωκώμενοι αλλά οικονομικοί μετανάστες. Oι διαδικασίες θα αυστηροποιηθούν, οι δυνατότητες προσφυγής θα περιοριστούν και οι απορριφθέντες θα απελαύνονται». Στο νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας, αντιτίθενται, σημειώνει το ρεπορτάζ, ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνησία ή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα «ζητώντας περισσότερο χρόνο για δημόσιο διάλογο».
 

Ακόμη, όπως σημειώνει η Ηandelsblatt «ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων που ζητούν προστασία οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες στα εδώ και χρόνια υπερπλήρη κέντρα υποδοχής των νησιών» και σημειώνει ότι η κατάσταση στα νησιά «αποτελεί συνέπεια των μακρών διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν μέχρι στιγμής να εξετάσουν μόνο 2400 υποθέσεις τον μήνα, ενώ δέχονται περίπου 5400 νέες αιτήσεις, με αποτέλεσμα η λίστα αναμονής να μεγαλώνει. Ένας δεύτερος λόγος που δυσχεραίνει την κατάσταση είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αποτυχία των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.

«Από την έναρξη της συμφωνίας ΕΕ-Toυρκίας έχουν επαναπροωθηθεί 2000 απορριφθέντες αιτούντες άσυλο» σημειώνει η εφημερίδα ενώ «με την αυστηροποίηση και επίσπευση των διαδικασιών η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει φέτος να μπορέσει να επαναπροωθήσει περίπου 10.000 απορριφθέντες αιτούντες άσυλο στην Τουρκία». Εντούτοις κλείνοντας το ρεπορτάζ παρατηρεί ότι τα νέα μέτρα ενδέχεται να αυξήσουν την κίνηση των διακινητών στα σύνορα με την Αλβανία ή τη Βόρεια Μακεδονία, δεδομένου ότι η λεγόμενη βαλκανική οδός έχει επίσημα κλείσει για τους πρόσφυγες από το καλοκαίρι της μεγάλης προσφυγικής κρίσης του 2015.

 

  27 October, 2019 ΑΡΘΡΑ