Ενίσχυση έως και 42.500 ευρώ σε νέους αγρότες – Κριτήρια και δικαιούχοι

https://www.kathimerini.gr/  03 November, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ενίσχυση έως και 42.500 ευρώ σε νέους αγρότες – Κριτήρια και δικαιούχοι

Από 30.000 ευρώ έως και 42.500 ευρώ μπορεί να φθάσει η οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας».

Το πρόγραμμα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, ενώ ως έτος αναφοράς της αίτησης ορίζεται το 2024.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος είναι η προσέλκυση και διατήρηση στον αγροτικό τομέα νέων, σε ηλικία, γεωργών, η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές καθώς και η προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία.

Ειδικότερα, προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους για την είσοδο και παραμονή στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση, ως αρχηγών, σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Η προδημοσίευση περιλαμβάνει πληροφορίες για τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις βασικές δεσμεύσεις που θα προκύψουν από την ένταξη των ενδιαφερομένων σε αυτή.

«Γίνεται ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση των νέων αγροτών, καθώς στόχος της κυβέρνησης παραμένει η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η είσοδος στην αγροτική παραγωγή έως το τέλος της τετραετίας, συνολικά 60.000 νέων αγροτών», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης.

Οι ενισχύσεις

Το βασικό ποσό στήριξης ανέρχεται σε 30.000 ευρώ, επί του οποίου υπολογίζονται οι πιο κάτω προσαυξήσεις:

2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά με πληθυσμό έως και 3.100 κατοίκους) και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη ή ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021 ή συνδυασμός αυτών των κατηγοριών περιοχών.
10.000 ευρώ, εφόσον η βασική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική.

Η οικονομική στήριξη καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την ένταξη του νέου γεωργού στο μέτρο και αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής στήριξης. Το υπολειπόμενο 30% καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου.

 

https://www.kathimerini.gr/  03 November, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα