Ενοίκια: Διπλάσιες οι τιμές μέσα σε μια τετραετία στην Κρήτη

neakriti.gr  04 September, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ενοίκια: Διπλάσιες οι τιμές μέσα σε μια τετραετία στην Κρήτη

Από 50% στον νομό Ηρακλείου έως και 200% στους άλλους τρεις νομούς της Κρήτης έχουν αυξηθεί τα ενοίκια μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια, όπως αποκαλύπτει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών Ε-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κρήτη είναι από τις πιο προβληματικές περιοχές, τόσο ως προς το κόστος των ενοικίων όσο και ως προς τη συχνότητα και τα ποσοστά των αυξήσεών τους, κάτι το οποίο ο κ. Μπάκας το θεωρεί ως νόμιμο μεν, παράλογο δε, και τονίζει ότι υπάρχουν τρόποι ώστε η Πολιτεία να παρέμβει και να βάλει “φρένο” σε όλη αυτή την ασυδοσία!

Χαρακτηριστικά, ο κ. Μπάκας λέει ότι στη χώρα μας η συσσωρευτική αύξηση των ενοικίων από το 2018 έως και το 2022 κυμάνθηκε από 37,2% έως και 42,1% σε σπίτια για οικογένεια. Υψηλότερες αυξήσεις καταγράφονται κυρίως σε μικρότερα ακίνητα κατάλληλα για φοιτητές. Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα, που αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού και, αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία, το σύνολο ενός “καλού” μισθού.

«Μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες του. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές στα βασικά αγαθά ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους», όπως λέει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, και προσθέτει ότι η Ελλάδα είναι “πρωταθλήτρια” στο κόστος στέγασης στην Ε.Ε., με 4 στους 10 Έλληνες να ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς, σύμφωνα με την Eurostat.

Η Κρήτη “υποφέρει”

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Μπάκας κάνει για την Κρήτη, λέγοντας στο neakriti.gr τα εξής: «Στο Ηράκλειο, για ένα σπίτι μικρό έως τα 25 τ.μ. και μη ανακαινισμένο, το κόστος φέτος ξεκινάει από τα 200 ευρώ τον μήνα και αγγίζει ακόμα και τα 370 ευρώ, αν είναι επιπλωμένο, ανακαινισμένο και με το σύνολο των οικοσκευών. Και για ένα σπίτι από 30 έως 45 τ.μ. στο Ηράκλειο, το ενοίκιο ξεκινά από 250 ευρώ μη ανακαινισμένο, έως 350 ευρώ, αν είναι ανακαινισμένο, επιπλωμένο και με το σύνολο των οικοσκευών. Και από τα 50 έως 60 τ.μ. το ενοίκιο αρχίζει από τα 350 ευρώ εάν βρεθεί μη ανακαινισμένο σπίτι έως και 600 ευρώ αν είναι ανακαινισμένο, επιπλωμένο και με το σύνολο των οικοσκευών»!

Και συνεχίζει λέγοντας: «Σκεφτείτε ότι στο Ηράκλειο το 2019 τα ενοίκια ξεκίναγαν από 280 έως 400. Και τώρα ξεκινάνε από 350 το μη ανακαινισμένο έως και 600 ευρώ το ανακαινισμένο, επιπλωμένο και με το σύνολο των οικοσκευών, για το σπίτι των 50 έως 60 τετραγωνικών. Άρα έχουμε μία αύξηση ακόμα και 50%»...

Ωστόσο, για αυξήσεις διπλάσιες μας μίλησε ο Θεμιστοκλής Μπάκας, στους άλλους τρεις νομούς της Κρήτης.

«Στα Χανιά, η διαθεσιμότητα των ακινήτων που είναι έως 25 τετραγωνικά είναι σχεδόν μηδενική, γιατί δεν υπάρχουν σπίτια. Τώρα, τα ενοίκια στα σπίτια, που είναι από 30 έως 45 τ.μ. στα Χανιά, είναι από 500 ευρώ για τα μη ανακαινισμένα έως και 650 ευρώ των ανακαινισμένων, επιπλωμένων και με το σύνολο των οικοσκευών. Σκεφτείτε ότι στα Χανιά έχουμε από το 2019 μέχρι σήμερα διπλασιασμό των ενοικίων. Κι εδώ ποια είναι η διαφορά; Γι’ αυτά που λέγαμε το 2019 ότι δεν είναι ανακαινισμένα, είναι σήμερα τα ίδια που είναι ανακαινισμένα. Όμως, δε δικαιολογείται να υπάρχει η διπλάσια τιμή σε ένα σπίτι μόνο και μόνο επειδή ανακαινίστηκε. Είναι πολύ υπερβολικό»...

Εξάλλου, όπως λέει, «πέρα από τα ακριβά ενοίκια, οι πιο πολλοί ιδιοκτήτες στα Χανιά ενοικιάζουν τα σπίτια τους από τον Οκτώβριο ως και τις αρχές Μαΐου. Και ο φοιτητής από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο θα πρέπει να εγκαταλείψει τη φοιτητική εστία και αν χρειαστεί να μπει στη διαδικασία να δώσει εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, υποχρεούνται το παιδί αυτό να πάει και να μείνει σε κάποιο ξενοδοχείο».

Αναφορικά με τον νομό Ρεθύμνου είπε: «Τα σπίτια τα οποία είναι έως 25 τετραγωνικά έχουν ενοίκια από 335 ευρώ έως και 550 ευρώ το ανακαινισμένο, επιπλωμένο και με το σύνολο των οικοσκευών. Και αν είναι από 30 έως 45 τετραγωνικά, από 380 ευρώ το μη ανακαινισμένο έως 480 ευρώ τα ανακαινισμένα»...

Για τον νομό Λασιθίου, «στη Σητεία και την Ιεράπετρα η διαθεσιμότητα είναι μηδενική. Από 300 έως 500 ευρώ είναι τα ενοίκια στα σπίτια από 30 έως 45 τετραγωνικά. Ενώ το 2019 ήταν από 170 έως 250 ευρώ. Άρα μιλάμε και στη Σητεία-Ιεράπετρα για διπλασιασμό. Και από 50 έως 60 τ.μ. τα ενοίκια είναι στα 700 ευρώ, ενώ το 2019 ήμασταν από 220 έως 270 ευρώ».

Άλυτο το πρόβλημα

«Είναι τεράστιο το πρόβλημα στην Κρήτη. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή συζητάμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Και μπορεί να ανακοινώθηκαν το 2022 στη ΔΕΘ οι φοιτητικές εστίες των 8.150 νέων θέσεων, που αφορά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Κρήτη, αλλά μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι κατοικίες τι θα γίνει; Ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει. Έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων που δε στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν», καταλήγει ο Θεμιστοκλής Μπάκας.

«Η Πολιτεία θα μπορούσε να παρέμβει»

Πώς μπορεί, όμως, να μειωθεί το κόστος στέγασης για φοιτητές και οικογένειες;

Ο κ. Μπάκας κάνει λόγο για μέτρα, όπως:

- Αξιοποίηση των αδήλωτων ακινήτων-αγνώστου ιδιοκτήτη που θα προκύψουν, όπως προβλέπεται στο άρθρο 9 του Ν. 2664/1998 για το Εθνικό Κτηματολόγιο και θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και των ακινήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δε χρησιμοποιούνται.

- Στα ακίνητα, αδόμητα και δομημένα, του δημόσιου τομέα, αξιοποίηση μέσω διαγωνισμού για την ανέγερση κατοικιών όχι με τη μέθοδο της αντιπαροχής, που ουσιαστικά είναι έμμεσος τρόπος πώλησης, αλλά με δικαίωμα επιφανείας.

«Ουσιαστικά, παραχωρούμε στους ιδιώτες επενδυτές ένα επιφανειακό δικαίωμα σε ακίνητα που ανήκουν στον δημόσιο τομέα, και οι επενδυτές αναλαμβάνουν να χτίσουν/ανακαινίσουν τα ακίνητα και να διαθέσουν το 30%-40% των διαθέσιμων οικιστικών μονάδων με προσιτά ενοίκια».

- Μηδενικός φόρος ή έκπτωση φόρου κατά 50% στα εισοδήματα από ενοίκια.

- Φορολόγηση των κενών κατοικήσιμων οικιστικών ακινήτων με απαλλαγή στην περίπτωση κατοίκησής τους.

- Σχέδιο κινήτρων αύξησης του συντελεστή δόμησης.

- Φορολογικά κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις άνω των 5 ετών με προοδευτική φορολογική απαλλαγή για τα εισοδήματα που λαμβάνονται από τον ιδιοκτήτη.

- Φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που θα ανανεώσουν εντός του 2023-2024 τη μισθωτική σύμβαση στον ίδιο εκμισθωτή χωρίς αύξηση του ενοικίου.

- Επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών κι όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

- Έκπτωση μέρους της δαπάνης των τόκων στεγαστικού δανείου για απόκτηση κύριας κατοικίας με προσαυξημένο συντελεστή για τα νέα ζευγάρια.

- Επαναφορά της έκπτωσης φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας με προσαυξημένο συντελεστή για τα νέα ζευγάρια.

- Επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

- Φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες ακινήτων που χαρακτηρίζονται ως υποβαθμισμένα-εγκαταλελειμμένα.

- Βραχυχρόνια μίσθωση: Κανόνες λειτουργίας.

- Φοιτητικές Εστίες: Σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για όλους τους νέους φοιτητές, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα στέγης, προκαλώντας την απόγνωση των γονιών τους.

 

neakriti.gr  04 September, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα