Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού: «Ένα ακόμα χτύπημα στα ΕΠΑΛ»

  28 June, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού: «Ένα ακόμα χτύπημα στα ΕΠΑΛ»

Σε ανακοίνωσή της για τις εγγραφές και το κλείσιμο τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ η Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού, αναφέρει:

«Αγαπητοί γονείς- μαθητές,

Είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στα  ΕΠΑΛ με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων.

 Ήδη μέχρι σήμερα:

Ø  Έχουν καταργηθεί τομείς και ειδικότητες.

Ø  Έχει καθιερωθεί ανελαστικό, κατώτατο όριο μαθητών για τη δημιουργία τμήματος.

Ø  Έχουν περικοπεί τμήματα μέσω του «χαρακτηρισμού φοίτησης» στο τέλος του Α΄ εξαμήνου (στις 30 Γενάρη).

Ø  Επανεξετάζονται οι τομείς και οι ειδικότητες σε όλα τα ΕΠΑΛ, κάθε νέα χρονιά από το Υπουργείο, (αντιεκπαιδευτικός νόμος 4386/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προβλέπει ότι ο εκάστοτε Υπουργός, με μια απλή Υπουργική Απόφαση, σε μία νύχτα, μπορεί να καθορίζει -άρα και να καταργεί- τομείς και ειδικότητες σε κάθε ΕΠΑΛ).

Σας ενημερώνουμε για μια επιπλέον άκρως επικίνδυνη εξέλιξη, που συνιστά ένα ακόμα χτύπημα στα ΕΠΑΛ: Τις τελευταίες εγκυκλίους του Υπουργείου που προωθούν την κατάργηση τμημάτων και ειδικοτήτων και μάλιστα …πριν καλά-καλά δημιουργηθούν, προληπτικά.

Συγκεκριμένα, ζητείται να γίνει φέτος η εγγραφή των μαθητών ηλεκτρονικά, από τις 19/06/2017 έως τις 23/06/2017, έτσι ώστε οι εγγραφές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/06/2017. Ζητείται η ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης των μαθητών σε έως και 3 ΕΠΑΛ, ώστε να καθοριστούν οι ειδικότητες και τα τμήματα με βάση τις εγγραφές που θα έχουν γίνει μέχρι τις 10 Ιούλη. Και αυτό, ενώ είναι γνωστό πως ο μεγάλος όγκος των εγγραφών στα ΕΠΑΛ, γίνεται μέσα στον Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα τα τμήματα που προδιαγράφονται στις 30 Ιούνη να είναι κυριολεκτικά ελάχιστα. Οι δε αιτήσεις εγγραφών που θα γίνουν τον Σεπτέμβρη (αν επιτραπούν...) θα είναι με βασικό κριτήριο να μην τροποποιείται ο αριθμός των τμημάτων που έχει ήδη αποφασιστεί από τον Ιούνιο.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση έχει σαν στόχο την αναδιάρθρωση των τμημάτων και του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΕΠΑΛ, με κριτήριο αποκλειστικά και μόνο τη συρρίκνωση του αριθμού τους, αδιαφορώντας πλήρως για το δικαίωμα του κάθε μαθητή να επιλέγει την ειδικότητα που θέλει να ακολουθήσει. Σκοπός της εγκυκλίου είναι να “προλάβει” τις αντιδράσεις μαθητών και γονιών τον Σεπτέμβρη, καταργώντας "προληπτικά" από τον Ιούνη τα ολιγομελή τμήματα και παρουσιάζοντας σαν τετελεσμένο γεγονός τον καθορισμό των ειδικοτήτων για κάθε ΕΠΑΛ.

Με την Υ.Α που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 15/6/2017 το Υπουργείο προχώρησε στο κλείσιμο ειδικοτήτων από όλα τα ΕΠΑΛ της Ελλάδας, με πρόσχημα πως πρόκειται για Ειδικότητες που δεν λειτούργησαν φέτος, οι οποίες, ωστόσο, ήταν εγκεκριμένες. Π.χ. αν σε ένα ΕΠΑΛ δεν λειτούργησε φέτος μια Ειδικότητα δεν επιτρέπει αυτή να λειτουργήσει ούτε του χρόνου (σχολικό έτος 2017-2018), ακόμα και αν υπάρχει ενδιαφέρον από μαθητές! Την κλείνει! Ήδη στο νομό Ηρακλείου ανακοινώθηκε το κλείσιμο τομέων και ειδικοτήτων. Στο ΕΠΑΛ Μοιρών καταργούν τέσσερις ειδικότητες! Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι να εξαναγκάζονται οι μαθητές, είτε να μετακινούνται σε άλλους Δήμους, όπου υπάρχει ΕΠΑΛ με την ειδικότητα που θέλουν να ακολουθήσουν είτε να αλλάζουν ειδικότητα, ακόμα και στη Γ΄ Λυκείου. Αλήθεια, οι μαθητές από τη Μεσαρά θα φοιτήσουν στο Αρκαλοχώρι, στο Ηράκλειο, σε άλλο Νομό ή και σε …άλλο νησί στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης-συρρίκνωσης που επιχειρεί η κυβέρνηση; Κι αυτό στην περίπτωση, βέβαια, που υπάρχει εκεί η ειδικότητα που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν.

Τα σχέδια αυτά θα μας βρουν αντίθετους!

Πιστεύουμε πως είναι δικαίωμα του κάθε μαθητή να ολοκληρώνει τις σπουδές του στο σχολείο του και όχι μετακινούμενος από δήμο σε δήμο ή από περιοχή σε περιοχή.

Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ πρέπει να διαμορφώνονται με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και όχι την περικοπή δαπανών.

 Γι' αυτό, απαιτούμε από την κυβέρνηση:

Ø  Να μην εφαρμοστεί η εγκύκλιος για την ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης των μαθητών σε έως και 3 ΕΠΑΛ και τον καθορισμό των ειδικοτήτων και τμημάτων με βάση τις εγγραφές που θα έχουν γίνει μέχρι τις 10 Ιούλη.

Ø  Να ισχύσει ο προηγούμενος τρόπος εγγραφής για όλους τους μαθητές, αλλά και σε όσους αποκτήσουν το δικαίωμα και μετά τις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Ø  Να επαναλειτουργήσουν οι Τομείς και οι ειδικότητες που καταργήθηκαν.

Να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν για να επιλέξουν το σχολείο, τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους.
Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων.
Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, να καλυφθούν από μαζικούς και μόνιμους διορισμούς.

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Μαθητών Φαιστού καλεί τους γονείς και τους μαθητές σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης την Τετάρτη 28/6/2017 στις 13:00. Την ίδια μέρα και ώρα θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας από την ΕΛΜΕ Ηρακλείου σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ Κρήτης με θέμα τις εγγραφές στα ΕΠΑΛ».

 

  28 June, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ