Ενωση Συλλόγων Γονέων Δ.Φαιστού: Αντιδράσεις για το πλάισιο επαναλειτουργίας των σχολείων

  12 January, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ενωση Συλλόγων Γονέων Δ.Φαιστού: Αντιδράσεις για το πλάισιο επαναλειτουργίας των σχολείων

ΗΈνωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δ. Φαιστού διεκδικεί  ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών της  για ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια & υγιεινή.

Γι αυτό το λόγο στηρίζει  τη σημερινή κινητοποίηση, που θα γίνει στις 13:30μμ,  στην Περιφερειακή Διεύθυνση  Εκπαίδευσης Κρήτης από τον αντίστοιχο Σύλλογο του Ηρακλείου.
                         
Ήδη έχει γίνει παρέμβαση στον δήμο Φαιστού, και συγκεκριμένα στον Δήμαρχο,  στις 10 Γενάρη, με θέμα τις διεκδικήσεις των γονιών  για  ουσιαστικά μέτρα προστασίας των μαθητών.

Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος αναφέρει:

«Στα πλαίσια της παρέμβασης, αναφερθήκαμε στη δικαιολογημένη ανησυχία  αλλά και αγανάκτηση όλων εμάς των γονέων, αφού  τα «μέτρα» που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα το σχολείων μετά τις γιορτές, αποτελούν  κοροϊδία και εμπαιγμό, τη στιγμή που η πανδημία με τη νέα μετάλλαξη έχει φουντώσει και το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει πρακτικά καταρρεύσει.

Τονίσαμε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για τους όρους λειτουργίας των σχολείων είναι εγκληματικές ,  με μόνο το «μέτρο» του ενός τεστ επιπλέον για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους, με τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού, το απαράδεκτο 50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα, το αίσχος της 5ήμερης καραντίνας, που θα οδηγεί τους νοσούντες να προσέρχονται κανονικά στην εργασία, τα self-test, που σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται και δεν δηλώνονται με τον σωστό τρόπο, με τις συγχωνεύσεις, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας. Με όλες τις προϋποθέσεις δηλαδή να δημιουργούνται συνθήκες για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη των κρουσμάτων.

Επιπλέον, για τον δήμο μας, επισημάναμε την ανάγκη να καλυφτούν οι σοβαρές ελλείψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας,  όπως και την ανάγκη να λειτουργεί μονάδα του ΕΟΔΥ σε καθημερινή βάση, με διευρυμένο ωράριο 9.00 – 21.00 και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αντί μόνο δυο φορές την εβδομάδα κι αυτό πρωινές ώρες, που εκ των πραγμάτων αποκλείει μέρος των κατοίκων από τη διενέργεια δωρεάν rapid test.

Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να απαιτήσει από την κυβέρνηση να υλοποιήσει έστω και στοιχειωδώς τα αιτήματα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, που εδώ και 2 χρόνια διεκδικούν το γονικό κίνημα,  τα εκπαιδευτικά σωματεία και οι μαθητές. Είχε όλο τον χρόνο να τα υλοποιήσει, δεν το έκανε όμως, γιατί θεωρεί «κόστος» και περιττή πολυτέλεια  τη μόρφωση και την υγεία των παιδιών μας. Αυτό επιβεβαιώνει και η τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ ότι τα κενά που θα προκύπτουν από τους εκπαιδευτικούς που θα νοσούν  «θα καλύπτονται εκ των ενόντων».   Συνιστά πλήρη παραδοχή ότι τους είναι αδιάφορο το πώς θα εξελίσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία, τη στιγμή, μάλιστα, που τα μαθησιακά κενά γιγαντώνονται τα τελευταία δύο χρόνια!

Ταυτόχρονα ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες αρμοδιότητάς της πχ την επέκταση των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών που εργάζονται με μειωμένο ωράριο και καυτηριάσαμε το γεγονός ότι ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας ολοήμερα σχολεία στον δήμο μας έχουν καθαριότητα για 3,5 ώρες! 

Συνάμα, ενημερώσαμε για το υπόμνημα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δ. Φαιστού, το οποίο θα καταθέσουμε για να ληφθεί απόφαση στήριξης από το δημοτικό συμβούλιο»

Το Υπόμνημα :

« Για την Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δ. Φαιστού,  συνολικά τους γονείς,   βασικό ζήτημα είναι η εξασφάλιση όλων των απαραίτητων όρων για να λειτουργούν τα σχολεία με ασφάλεια. Για αυτό δεν κάνουμε πίσω ούτε ένα βήμα στα δίκαια αιτήματά μας:

•    Να ληφθούν μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις. 
•    Να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων και οι υποβιβασμοί σχολείων στον δήμο μας.
•    Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να είναι επαρκές για την πλήρη κάλυψη των αναγκών καθαριότητας. Ταυτόχρονα, επέκταση των συμβάσεων όλων των σχολικών καθαριστριών για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε υγιεινή και απολύμανση. 
•    Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή, ΔΩΡΕΑΝ, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95) σε όλο το προσωπικό στα σχολεία και στους μαθητές.
•    Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ και να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας.
•    Δωρεάν μοριακά και rapid τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ. 
•    Σημείο για δωρεάν rapid test για όλους σε καθημερινή βάση στον δήμο μας, με διευρυμένο ωράριο 9.00 – 21.00 και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
•    Προσθήκη επιπλέον δρομολογίων για να καλυφθούν με ασφάλεια οι ανάγκες στις μεταφορές των μαθητών.
•    Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
•    Εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Γενίκευση των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και διάθεση όλων των αναγκαίων ωρών σε φροντιστηριακά μαθήματα. 
•    Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης χωρίς τους αντιεπιστημονικούς περιορισμούς. Πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ. Αναπροσαρμογή της σχολικής ύλης.
•    Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.
•    Ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Μοιρών και των περιφερειακών ιατρείων. Δωρεάν προγράμματα προληπτικών εξετάσεων για όλους και ιατρικών εξετάσεων για όσους νόσησαν.

 

  12 January, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα