Έπεσαν οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

  10 June, 2020 ΑΡΘΡΑ
Έπεσαν οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Ψηφιακές υπογραφές στις συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική

Σε  τροχιά υλοποίησης εισέρχεται η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική μετά την υπογραφή των συμβάσεων ανάμεσα στη θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection», που υλοποιεί το έργο και τις εταιρείες-αναδόχους, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.

Οι συμβάσεις υπογράφηκαν ψηφιακά, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, ανάμεσα στην  «Αριάδνη Interconnection», 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο ύψους 1 δισ. ευρώ, και τις ανάδοχες εταιρείες.

Όπως τονίστηκε: Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι έργο εθνικής σημασίας, με πολλαπλά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Πρόκειται για επένδυση με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο για την Κρήτη, καθώς η ολοκλήρωσή της εντός του 2023 θα άρει οριστικά τον ενεργειακό αποκλεισμό του νησιού και θα καταστήσει την ηλεκτροδότηση της Κρήτης φθηνή, πράσινη και αξιόπιστη.  Και τούτο διότι θα μπει τέλος στην εξάρτηση της Κρήτης από τους αυτόνομους ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής που θα κλείσουν. 

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Γεράσιμος Θωμάς, και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου. Επίσης ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων 

Χατζηδάκης: ΄'Ολοι οι Κρητικοί να είμαστε περήφανοι για το έργο αυτό"


[Καλώδιο συμβάσεις]


"Θυμάμαι το θέμα να συζητείται από όταν ήμουν μαθητής. Και το έφερε η τύχη οι υπογραφές να μπαίνουν με μένα Υπουργό", ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Κωστής Χατζηδάκης.
Συνέχισε δε λέγοντας: "Το έργο αυτό είναι Εθνικό. Ξεπερνά τη σημερινή κυβέρνηση. Συνέβαλαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.  Όλοι μαζί γιορτάζουμε αυτό το μεγάλο Εθνικό έργο, ιδιαίτερης οικονομικής σημασίας".

Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος: Το έργο αυτό φέρνει επενδύσεις της τάξεως του 1 δις ευρώ. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στην χώρα και ειδικά για την Κρήτη. Η Κρήτη ξεκινά ένα καινούργιο κεφάλαιο ενεργειακής ασφάλειας και βεβαιότητας με άμεση αντανάκλαση στην οικονομία. Θετική αντανάκλαση θα δουν και οι παραγωγοί ΑΠΕ. Θα είναι ένα καλώδιο που  θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας. Όλα τα υπόλοιπα που διαδίδονται δεν έχουν καμία βάση".

Κατά τον κ. Χατζηδάκη, θα εξοικονομηθούν 400 εκατ ευρώ ετησίως, το καλώδιο θα κάνει απόσβεση σε 2,5 χρόνια και η επίδραση θα είναι πολύ θετική στο περιβάλλον της Κρήτης.


Μανουσάκης: Ιστορική ημέρα για τον ΑΔΜΗΕ

"Όταν υπάρχει πολιτική βούληση τα έργα εθνικής σημασίας προχωρούν και υλοποιούνται", ανέφερε ο Πρόεδρος της Αριάδνη Interconnection και Πρόεδρος και CEO του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως "η δυνατότητα μετατροπής της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο αποκτά μεγάλη γεωπολιτική αξία, στις μέρες μας ". 

Ο κ. Μανουσάκης είπε χαρακτηριστικά: «Η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που δρομολογούνται σήμερα στην Ελλάδα. Ο ΑΔΜΗΕ, μέσω της “Αριάδνη Interconnection” κατόρθωσε να συμβασιοποιήσει σε χρόνο-ρεκόρ –μόλις ένα έτος– όλα τα μέρη του ιστορικού έργου. Το 2023, το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης θα προσφέρει ασφαλή, οικονομική και πράσινη ηλεκτροδότηση στο νησί προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών του. Με αυτό το έργο-σταθμό για την ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς, ο ΑΔΜΗΕ απέδειξε ότι μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός από τα πλέον απαιτητικά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, παγκοσμίως, με ταχύ, διαφανή και αποδοτικό τρόπο, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για όλους τους Έλληνες καταναλωτές».

Αρναουτάκης: Η Κρήτη στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: 

"Επιβεβαιώνεται η αντίληψη μας ότι η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων. Οι επιλογές μας, οφείλουν να έχουν βάθος. Μια πράσινη Κρήτη αποκτά προστιθέμενη αξία. Γίνεται ελκυστικότερη. Μετατρέπεται σε ενεργειακό φάρο. Κάνουμε δυναμική είσοδο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Δημιουργούνται πολλαπλές αναπτυξιακές εστίες, που είναι το σημαντικότερο".

Αναλυτικά ο Περιφερειάρχης τόνισε: 

«Σήμερα παρουσία του Υπουργού,  του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ και των εκπροσώπων των κατασκευαστών αναδεικνύεται η δυναμική του νησιού  και η δυνατότητά του  να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο, με την έναρξη ενός εθνικού εμβληματικού έργου, το οποίο  επιταχύνει τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας», επεσήμανε ο κ. Αρναουτάκης.

 Αναφερόμενος στα οφέλη που θα προκύψουν για το νησί ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε πως Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής το 2023:

 • Θα καλύψει το μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα του νησιού.

 • Μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τη δυναμική είσοδό μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

• Θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, με σημαντική μείωση των ρύπων κατά 60%,.

• Το σημαντικότερο, δημιουργεί πολλαπλές αναπτυξιακές εστίες, αντιμετωπίζοντας με τρόπο δραστικό την παραγωγική, οικονομική και τεχνολογική υστέρηση, που χρόνια χαρακτηρίζει τη χώρα μας.

«Θα μεταβληθεί  οριστικά η θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, καθώς το νησί θα γίνει μέρος των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι τόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας, όσο και ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με τις κατασκευαστικές εταιρείες θα χειριστούν τα ζητήματα που θα προκύψουν στην φάση της κατασκευής με σεβασμό στο περιβάλλον και την ταυτότητα του νησιού. Ικανοποιώντας, παράλληλα, τα  αιτήματα τοπικών κοινωνικών και περιοχών, όπως άλλωστε ήδη έχει γίνει με την επιπλέον επένδυση, εκτός του αρχικού σχεδιασμού, για τη διασφάλιση χαμηλότερης όχλησης, αναφερόμενος στη ικανοποίηση των αιτημάτων για την Δαμάστα.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό κ. Κώστα Χατζηδάκη, αλλά και τον πρώην Υπουργό Γιώργο Σταθάκη, «καθώς με τη δική τους πολιτική βούληση και επιμονή βρισκόμαστε στη σημερινή ευχάριστη συγκυρία, αποδεικνύοντας και οι δύο πως το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια, προς όφελος των πολιτών. Σήμερα,  κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός, «ανάβουμε πράσινο» για να βάλουμε την Κρήτη στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασία», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Σύμφωνα με μελέτη της Περιφέρειας Κρήτης, με την ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου έως το τέλος του έτους και τη λειτουργία της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, οι ρύποι CO2 της Κρήτης θα περιοριστούν κατά 60% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. 

Την ίδια στιγμή, το έργο θα οδηγήσει σε μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως των χρεώσεων ΥΚΩ, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποσβεστεί σε περίοδο 2,5 ετών. Θα επιτρέψει παράλληλα την αξιοποίηση του μεγάλου δυναμικού ΑΠΕ της Κρήτης, με την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 2.500 MW.

Υπογραφή συμβάσεων

Σήμερα συμβασιοποιήθηκαν τα δύο σκέλη της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ήτοι τα καλωδιακά τμήματα ύψους 615 εκατ. ευρώ και οι σταθμοί μετατροπής ύψους 370 εκατ. ευρώ. Η διασύνδεση περιλαμβάνει δύο καλώδια υπερυψηλής τάσης 500 kV τα οποία, όταν ηλεκτριστούν το 2023, θα ενισχύσουν τη μεταφορική ικανότητα του Συστήματος της Κρήτης στα 1.000 MW, αίροντας οριστικά τον ενεργειακό αποκλεισμό του νησιού. 

Συγκεκριμένα, υπεγράφησαν οι συμβάσεις με τους αναδόχους από πέντε χώρες:

1. Prysmian (Ιταλία), για το πρώτο τμήμα του έργου το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δυο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική.

2. Nexans (Νορβηγία), για το δεύτερο τμήμα το οποίο αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο.

3. Ένωση εταιρειών Ελληνικά Καλώδια - ΝΚΤ (Σουηδία) για το τρίτο τμήμα το οποίο αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα.

4. Prysmian, για το τέταρτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση οπτικών ινών.

5. Siemens (Γερμανία) - ΤΕΡΝΑ (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) για τη μελέτη, την προμήθεια και την εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού.

 

  10 June, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα