Επέτειος  55 ετών από την καθιέρωση της...μίνι φούστας

Χουστουλάκης Γεώργιος  10 July, 2019 ΑΡΘΡΑ
Επέτειος  55 ετών από την καθιέρωση της...μίνι φούστας

Η μίνι φούστα έχει γενέθλια!


Το μίνι σαν μόδα από το 1926!

Το 1926 η αμερικανίδα τραγουδίστρια Ζοζεφίν Μπέικερ τόλμησε να εμφανισθεί σε κλαμπ του Παρισιού μ’ ένα καυτό μίνι, φτιαγμένο από μπανάνες! Η μίνι φούστα ουσιαστικά συμπλήρωσε τα 93 έτη από τότε!
Την πατρότητα του μίνι διεκδίκησαν και διεκδικούν ακόμη δύο σχεδιαστές, ο Γάλλος Αντρέ Courreges (Κουρέζ 1923 - 2016) και ο Άγγλος Τζον Μπέιτς .
Η μόδα σύντομα επεκτάθηκε και στη χώρα μας, όπου και εδώ ξεκίνησε μια ιστορική επανάσταση κοινωνική και συνταρακτική!


Το μίνι επί Πάγκαλου
Το μίνι πάντως επί Θεόδωρου Πάγκαλου το 1926, ήταν φυσικό να αφήσει στη χώρα μας κωμικοτραγικές καταστάσεις ! Ο ίδιος ο Πάγκαλος προσπάθησε να απαγορεύσει τη φούστα με διάταγμα, που το παρέδωσε στον τότε Αστυνομικό διευθυντή των Αθηνών Ιωάννη Καλυβίτη:
«Κατόπιν διαταγής του Προέδρου της Κυβερνήσεως, καταρτίζεται και υποβάλλεται εις το Υπουργείον Εσωτερικών προς έγκρισιν αστυνομική διάταξις, δι’ ης απαγορεύονται αι κονταί φούσται των γυναικών. Το κατώτατον άκρον της φούστας δέον να απέχη από του εδάφους 30 εκατοστά του μέτρου. Εις τον περιορισμόν τούτον υπάγονται άπασαι αι γυναίκες από του 12ου έτους και άνω. Αι παραβάτιδες θα παραπέμπωνται εις το επ’ αυτοφώρω πταισματοδικείον, συνυπεύθυνοι θα είναι και οι γονείς αυτών. Η εφαρμογή θα αρχίση από 15 Δεκεμβρίου».
Οι χωροφύλακες και όλα τα όργανα της τάξης αμέσως άφησαν τα όπλα τους και με υπερβάλλοντα ζήλο, έπιασαν τις μεζούρες , και άρχισαν και εδώ να μετράνε τις φούστες στα πόδια των γυναικών! Δεν κράτησε όμως πολύ το μέτρο αυτό, διότι βρήκε αντιρρήσεις από τους συντηρητικούς, οι οποίοι άρχισαν να διαμαρτύρονται πως οι αστυνομικοί άγγιζαν τα πόδια των θυγατέρων ή των συζύγων τους για να μετρήσουν τις φούστες. Έντονα διαμαρτυρήθηκαν και οι φεμινίστριες, που θεώρησαν το μέτρο περιοριστικό των ελευθεριών των γυναικών. Έντονα, επίσης, διαμαρτυρήθηκαν και πάρα πολλοί άνδρες οι οποίοι τόνιζαν πως έπρεπε να επωμιστούν το έξοδο της… επιμήκυνσης των ρούχων των συζύγων τους προκειμένου να γλιτώσουν απ’ όλο αυτό τον διασυρμό που έφτανε μέχρι και τα δικαστήρια. Το μέτρο καταργήθηκε στις 31 Μαρτίου 1926 όταν πλέον άρχισε να λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις μέσα από τις φωτογραφίες και τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής. Ο Πάγκαλος φοβήθηκε πως το καθεστώς του θα γελοιοποιηθεί εντελώς καθώς ήδη είχε αποκτήσει τη φήμη του… κυνηγού των κοντών φορεμάτων και έτσι έδωσε νέα εντολή στον Ιωάννη Καλυβίτη να τερματίσει άμεσα την εφαρμογή του!
Έκτοτε βγήκε και το σχετικό τραγούδι: «Στην εποχή του Πάγκαλου ήταν κοντές οι φούστες»!
Η κοινωνική επανάσταση του μίνι το 1964
Η ληξιαρχική όμως πράξη γέννησης πάντως του μίνι, θεωρείται η 10η Ιουλίου 1964, όταν η 30χρονη Κουάντ παρουσίασε την πρώτη της ολοκληρωμένη κολεξιόν με μίνι φούστες, και προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στον κόσμο της μόδας!
Η ονομασία «μίνι» προέρχεται από το αγαπημένο της αυτοκίνητο, μάρκας Μίνι Κούπερ.
Την μεγάλη επανάσταση του μίνι στην Ευρώπη, έκαναν οι baby boom, έφηβες της Αγγλίας, που έψαχναν ένα τρόπο να διαφέρουν από τις γυναίκες των προηγούμενων γενεών! Ήθελαν οι γυναίκες αυτές του 20 αιώνα, να διαφέρουν, με το να δώσουν αξία στο σώμα τους, που πίστευαν πολύ στην δύναμη του! Έτσι για δέκα χρόνια λόγω της μίνι φούστας, η εμφάνιση των γυναικών αλλά και η προσωπικότητά της, άλλαξε ριζικά από το 1964 και μετά!
Ένα χρόνο μετά, ο Γάλλος σχεδιαστής Courreges, εκλαϊκεύει το κουστούμι για γυναίκες, ακολουθεί ο Yves Saint Laurant, και μετά ο Pacco Rabant, ο οποίος μάλιστα σχεδιάζει ρούχα χωρίς ύφασμα, αλλά με πλαστικό!
Σε δύο χρόνια η Mary Quant βάζει το μίνι στην υψηλή ραπτική, και η μόδα πλέον έγινε πιο επιθετική!
Το μίνι πάντως το φόρεσαν μεγάλες διεθνείς σταρ του σινεμά, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό στο έργο «και ο θεός έπλασε τη γυναίκα», η Σοφία Λόρεν, και ακλούθησαν πολλές άλλες ντίβες της εποχής.
Τη μίνι φούστα την φόρεσε επίσης και η ανορεκτική Τουίγκι,όπου τη καθιέρωσε στα μοντέλα της.
Μετά την μεγάλη επαναστατική πράξη της μίνι φούστας, ακλούθησε και η μεγάλη επανάσταση και των εσωρούχων καλσόν κλπ.
Το μίνι έγινε ίνδαλμα, καθώς και το σούπερ μίνι ακόμα και στις ελληνικές ταινίες της εποχής, και επικρατούσε το σύνθημα: «Μίνι δίαιτα και ξερό ψωμί»!
Το μίνι επί Χούντας
Το Μίνι συνέπεσε ξανά και στην επόμενη Χούντα το 1964, που αυτή τη φορά ήταν εκείνη του Παπαδόπουλου – Παττακού! Και εδώ η Χούντα απαιτούσε το ύψος της φούστας να θεσμοθετηθεί με νόμο! Υπήρχε πολύ σοβαρότατο θέμα κατά την Χούντα ως προς την τάξη και την ηθική της οικογένειας!
Πάλι και εδώ κάθε χωροφύλακας της εποχής, κυκλοφορούσε με ένα μέτρο στο χέρι , και σαν υπεύθυνοι της ηθικής τάξης, μετρούσαν το μήκος της κάθε μινιφορούσας κοπέλας, κι αλλοίμονο της αν ήταν πάνω από το γόνατο! Αν ήταν η φούστα κοντύτερη του κανονικού, την έσχαζαν επιτόπου με ένα ψαλίδι!
Αυτό μάλιστα καυτηριάστηκε και στις Ελληνικές ταινίες! Πολλά γελοία και ευτράπελα συνέβησαν επί Χούντας στην Ελλάδα λόγω του μίνι, που μόνο γέλιο προκαλούσαν, ειδικά με τις μαθήτριες στα σχολεία! Πολύ όμως γρήγορα κ εδώ, και η χούντα αναγνώρισε το μάταιο της προσπάθειάς της. Η μίνι φούστα είχε γίνει πλέον καθεστώς!
Για ένα διάστημα το 1970 ήρθε στη μόδα το μάξι φόρεμα, αλλά σύντομα και πάλι επανήλθε το μίνι, και αυτή τη φορά για να μείνει σαν διαχρονική μόδα!
Η μίνι φούστα στην Ελλάδα συνδέθηκε και με την απελευθέρωση της σαν γυναίκα, έγινε όμως και τραγούδι ταινίας από τον Maik Rozakis, με τίτλο: «Ποια είναι εκείνη με το mini skirt», με τεράστια επιτυχία!
Δεν το φόρεσαν όμως το μίνι οι νεαρές κοπέλες στην Ελλάδα, σιγά - σιγά το φόρεσαν και πολλές ...μαμάδες, που μπήκαν και εκείνες στον πειρασμό!
Πράγματι το κορμί της γυναίκας βρήκε την πραγματική του αξία, μια και ήταν κρυμμένο για χρόνια στην αφάνεια! Έτσι πέραν των πνευματικών προσόντων μιας γυναίκας, συμπλήρωνε την αξία τους πλέον και η ομορφιά του σώματός της!

Το μίνι λοιπόν υπάρχει και βασιλεύει και στις ημέρες μας, και φυσικά δεν είναι και λίγα αυτά που συμβαίνουν και στις ημέρες μας, ειδικά με τις μίνι φούστες των μαθητριών κάθε χρόνο στις παρελάσεις!

 

Χουστουλάκης Γεώργιος  10 July, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα