Επέτειος των 72 χρόνων στη μνήμη των αγωνιστών στο Τραχήλι Βοριζίων!

mesaralive.gr  16 August, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Επέτειος των 72 χρόνων στη μνήμη των αγωνιστών στο Τραχήλι Βοριζίων!

φωτο:mesaralive.gr

Σήμερα Κυριακή , ο Δήμος σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα Βοριζίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βοριζίων, πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες ήρωες, από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στο Τραχήλι, στη θέση που δόθηκε η ομώνυμη μάχη.

Φέτος συμπληρώθηκαν 72 χρόνια από τη μάχη στο Τραχήλι, στις 15 Αύγουστου του 1943, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Αντίστασης, μαζί με το Ολοκαύτωμα των Βοριζίων, που ακολούθησε στις 26 Αυγούστου του 1943 .

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης περιλάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Αρματοκρατούσας , εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας, όπου και αναφέρθηκαν στοιχεία για τα γεγονότα της μάχης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο χώρο του μνημείου και τα αποκαλυπτήρια των πλακών με αναφορά στα ονόματα των πεσόντων της ιστορικής μάχης

Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος κ. Αρμουτάκης Γιώργος, οι Αντιδήμαρχοι καθώς και οι βουλευτές του νομού Ηρακλείου κ. κ. Αυγενάκης και Ματαλλιωτάκης .

Τα Βορίζια, εκτός της ισοπέδωσης, πλήρωσαν το τίμημα με 15 νεκρούς και 30 κατά καιρούς φυλακίσεις. Οι νεκροί θα ήταν πολλαπλάσιοι, αν συλλαμβανόταν ο αντρικός πληθυσμός κατά τα πολυάριθμα μπλόκα. Μετά την πυρπόληση του χωριού οι Βοριζανοί διασκορπίστηκαν  πρόσφυγες σε άλλα χωριά του νομού Ηρακλείου.

Όταν τέλειωσε ο πόλεμος, οι περισσότεροι επέστρεψαν και άρχισαν να χτίζουν εξαρχής ένα χωριό (Νέα Βορίζα) σε μια άλλη τοποθεσία, κάτω από τη Μονή Βροντισίου.

Όμως σκοπιμότητες και γεγονότα σταμάτησαν τις εργασίες οικοδόμησης και οι κάτοικοι ξανάχτισαν τα σπίτια τους  πάνω στις στάχτες του καμένου χωριού τους.

Αιωνία η μνήμη τους.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

mesaralive.gr  16 August, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα