Επίδομα παιδιού 2023: Οι ημερομηνίες – κλειδιά για τις πληρωμές

  03 November, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Επίδομα παιδιού 2023: Οι ημερομηνίες – κλειδιά για τις πληρωμές

Δύο επιπλέον ισόποσες μηνιαίες δόσεις για το επίδομα παιδιού θα καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ για το έτος 2023 στους δικαιούχους. Πρόκειται για την πέμπτη διμηνιαία δόση που αφορά στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και η οποία θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Νοεμβρίου και η τελευταία και έκτη δόση η οποία θα πρέπει να πληρωθεί στις 29 Δεκεμβρίου σύμφωνα με τον υφιστάμενο  προγραμματισμό του Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται πως οι 4 διμηνιαίες δόσεις του επιδόματος παιδιού που αφορούσαν στους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο, Μάϊο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο έχουν πληρωθεί.

Πώς θα ενημερωθείτε για το ποσό που θα λάβετε πριν  γίνει η πληρωμή 

Οι ενδιαφερόμενοι για να ενημερωθούν για το ποσό του επιδόματος  που θα λάβουν πριν γίνει η καταβολή θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

Αρχικά θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα των αιτήσεων για το επίδομα με τους κωδικούς taxis  να δουν την εκκαθάριση της ερχόμενης πληρωμής, όπου θα μπορούν να δουν τι ποσό  θα λάβουν
Εάν όμως δεν γίνει εκκαθάριση πληρωμής Α21, τότε αυτό σημαίνει πως για κάποιο λόγο η πληρωμή αναστέλλεται και συνήθως αναφέρεται ο λόγος αναστολής.

Τι ισχύει για τις αλλαγές στα εισοδήματα των δικαιούχων 

Εάν μετά την υποβολή νέας φορολογικής δήλωσης του πολίτη έχει αλλάξει το ποσό του εισοδήματος που λαμβάνει ,τότε θα γίνει προσαρμογή ποσού προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ανάλογα με την κλίμακα εισοδήματος.
Εάν το ποσό του εισοδήματος του πολίτη έχει μειωθεί, τότε ο δικαιούχος του επιδόματος κατατάσσεται στην ανώτερη κατηγορία με ανωτέρω ποσό από το προηγούμενο και αυτό σημαίνει πως θα πάρει αναδρομικά τα υπόλοιπα χρήματα που του αντιστοιχούν στις επόμενες πληρωμές.
Εάν το ποσό του εισοδήματος του πολίτη έχει αυξηθεί, τότε ο δικαιούχος κατατάσσεται στην κατώτερη κατηγορία με κατώτερο ποσό θα υπάρξουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, τα οποία θα εισπραχθούν από τον ΟΠΕΚΑ στις επόμενες πληρωμές.

Τα ποσά του επιδόματος 

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα αυτό χορηγείται από το πρώτο παιδί στην οικογένεια  με βάση κάποια κριτήρια. Σημειώνεται δε πως το  συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Αναλυτικά:

Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ευρώ  ή 42 ευρώ  ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Επίδομα παιδιού: Για ποιους αυξάνεται το ποσό και τι αλλάζει στον τρόπο καταβολής

Σημειώνεται δε πως από την 1η Ιανουαρίου 2024 το επίδομα παιδιού αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω για τους εργαζόμενους του Δημοσίου τομέα. Η αύξηση θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά του 2024 και θα φτάσει ακόμη και στα 600 ευρώ σε ετήσια βάση. Αναλυτικά τα ποσά θα διαμορφωθούν ως εξής:

Το επίδομα για τις οικογένειες που έχουν 1 παιδί θα αυξηθεί στα 70 ευρώ από 50 ευρώ που είναι μέχρι στιγμής. Συνεπώς η ετήσια αύξηση θα είναι της τάξεως του 240 ευρώ.
Το επίδομα για τις οικογένειες που έχουν 2 παιδιά θα “σκαρφαλώσει” στα 120 ευρώ από 70 ευρώ που είναι σήμερα.  Δηλαδή  θακαταγραφεί μια ετήσια αύξηση της τάξεως του 600 ευρώ
Το επίδομα για τις οικογένειες που έχουν 3 παιδιά θα είναι  στα 170 ευρώ . Οι δικαιούχοι σε αυτήν τη περίπτωση θα δουν μια ετήσια αύξηση της τάξεως του 600 ευρώ.
Στα 220 ευρώ θα αυξηθεί το επίδομα για τις οικογένειες που έχουν 4 παιδιά από 170 ευρώ που εισπράττουν φέτος. Δηλαδή η ετήσια αύξηση θα είναι στα 600 ευρώ.

Συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο

Πώς θα καταβάλλεται το επίδομα από το νέο έτος 

Μέσω προπληρωμένης κάρτας αναμένεται να καταβάλλεται από το 2024 το επίδομα παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ.

Επίσης θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.α.

Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο. Με αυτό τον τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει την συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρεί να κάνει μία απαγορευμένη δαπάνη.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  03 November, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα