Επικίνδυνα χημικά στα ρούχα που αγοράζουμε

mesaralive.gr  13 September, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Επικίνδυνα χημικά στα ρούχα που αγοράζουμε

Φωτο: galsnguys.gr

Όσο και αν επιθυμούμε να φορέσουμε αμέσως τα ρούχα που με χαρά μόλις αγοράσαμε, είναι απαραίτητο να πλυθούν και μάλιστα καλά πριν έρθουν σε επαφή με το δέρμα και το σώμα μας, καθώς επικίνδυνα χημικά από τις βαφές των υφασμάτων μπορεί να έχουν ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία μας, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.

Ό,τι ακουμπά στο δέρμα μας πρέπει να πλένεται

Εκτός από τα χημικά, ένα σωρό μικρόβια υπάρχουν πάνω στα ρούχα που δοκιμάζονται σε ένα κατάστημα, που μπορούν να μας προκαλέσουν κάποιο δερματικό πρόβλημα ή να κολλήσουμε ακόμα και ψείρες –μην ξεχνάμε ότι δε γνωρίζουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ράφτηκαν.

Ανοιχτές πληγές και εκδορές στο δέρμα αφήνουν "πύλες" ανοιχτές για να εισέλθουν επικίνδυνα μικρόβια στον οργανισμό μας.

Φροντίζουμε λοιπόν, να πλένουμε όλα τα καινούρια ρούχα και εσώρουχα, αλλά και τα σεντόνια και τις πετσέτες πριν τα χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά.

Επικίνδυνες δερματικές παθήσεις από άπλυτα καινούρια ρούχα

Ο Δρ. Donald Belsito του Πανεπιστημίου της Columbia εξηγεί  ότι  τα χημικά από τις βαφές των υφασμάτων και ίχνη από φορμαλδεΰδη που βρίσκονται σε πολλά εργοστάσια κατασκευής ειδών ένδυσης μπορούν συχνά να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα ή άλλα ζητήματα υγείας.

Η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιείται προκειμένου να μη δημιουργηθούν τσακίσματα στα βαμβακερά ρούχα κατά το ράψιμό τους.

Στις περισσότερες χώρες έχουν καθοριστεί και τηρούνται οι ποσότητες που πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Ωστόσο, το 2010 βρέθηκαν ρούχα στην αμερικανική αγορά που είχαν υπερβεί τα επιτρεπτά όρια της συγκεκριμένης χημικής ουσίας, τα οποία προέρχονταν από χώρες στις οποίες οι αντίστοιχοι κανονισμοί δεν τηρούνται.

Εκατοντάδες άτομα που φόρεσαν ρούχα από τις συγκεκριμένες παρτίδες, παραπονέθηκαν για δερματικά προβλήματα.

Φροντίζουμε να πλένουμε πολύ καλά τα ρούχα και τα λευκά είδη πριν την πρώτη χρήση, αλλά δε θα ήταν κακό να πλένουμε και το σώμα μας όταν επιστρέφουμε από την αγορά και έχουμε δοκιμάσει κάποιο ρούχο.

Πηγή: sofokleousin.gr

 

mesaralive.gr  13 September, 2015 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα