Επιστήμονες είχαν προβλέψει το σεισμό των 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ!

mesaralive.gr  27 April, 2015 ΑΡΘΡΑ
Επιστήμονες είχαν προβλέψει το σεισμό των 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ!

Πηγή:thetoc.gr

Την ώρα που το Νεπάλ προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του μέσα στο απόλυτο χάος και θρηνεί τα πάνω από 2.200 θύματα που άφησαν τα 7,9 Ρίχτερ που «διέλυσαν» τη χώρα το Σάββατο, συγκλονίζει η αποκάλυψη του Associated Press ότι επιστήμονες από όλο τον κόσμο είχαν προβλέψει την καταστροφή.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου, μόλις μια εβδομάδα πριν επιστήμονες από όλο τον κόσμο είχαν συγκεντρωθεί στο Κατμαντού μελετώντας τις υποδομές της χώρας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ένα φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, ανάλογο με αυτό το 1934 που είχε σχεδόν ισοπεδώσει την πρωτεύουσα, θα επαναληφθεί στο άμεσο μέλλον.

Ούτε οι ίδιοι όμως δεν ανέμεναν ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν πραγματικότητα μέσα σε ελάχιστες ημέρες.

Ο επικεφαλής του τμήματος φυσικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ Τζέιμς Τζάκσον, δήλωσε ότι όλοι ήταν βέβαιοι ότι ο εφιάλτης θα γινόταν σύντομα πραγματικότητα, δεν το περίμεναν όμως τόσο γρήγορα.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, κάθε φορά που περπατούσε σε μία περιοχή της πρωτεύουσας φανταζόταν τον τεράστιο αντίκτυπο που θα είχε ένας τόσο ισχυρός αντίκτυπος σε αυτήν.

Αυτό που τους σοκάρει και προβληματίζει είναι ωστόσο οι τραγικές υποδομές στη δοκιμαζόμενη φτωχή χώρα που έχουν ως αποτέλεσμα την τραγική αύξηση των θυμάτων.

Όπως αναφέρουν, ο ίδιος σεισμός πχ στην Καλιφόρνια θα είχε ως επακόλουθο περί τα 30 θύματα ανά εκατ. κατοίκων, ενώ στο Νεπάλ η αναλογία αυτή εκτοξεύεται σε 1.000 νεκρούς ανά εκατομμύριο.

Ακόμη πιο τραγική η αναλογία σε περιοχές της Ινδίας και του Πακιστάν όπου την υπολογίζουν σε 10 θύματα ανά εκατομμύριο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο σεισμός του Σαββάτου ήταν ο πέμπτος ισχυρότερος των τελευταίων 200 ετών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του 1934.

 

πηγή: imerisia.gr

 

mesaralive.gr  27 April, 2015 ΑΡΘΡΑ