Η νέα μελέτη δείχνει ότι πλούσια σε σελήνιο συστατικά μπορούν να εμποδίσουν φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες και προτείνει τη δυνατότητα μιας νέας διαιτητικής στρατηγικής για ασθενείς με Αλτσχάιμερ.
Τι έδειξε η μελέτη για το Αλτσχάιμερ
Το Αλτσxάιμερ είναι μια νευρολογική νόσος που χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και μείωση της μαθησιακής ικανότητας και μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα ενός προσώπου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες και να επιδεινώσει την ποιότητα ζωής του. Στη μελέτη του Αλτσχάιμερ και τα τρόφιμα υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για συστατικά πλούσια σε σελήνιο.
Μια κοινή ομάδα έρευνας με ερευνητές από το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Γκουανγκντόνγκ και άλλους θεσμούς προτείνει τον εν δυνάμει παρεμβατικό μηχανισμό συστατικών πλούσιων σε σελήνιο για τη βελτίωση των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Συστατικά πλούσια σε σελήνιο υπάρχουν σε πολλά φυτά και μικροοργανισμούς, όπως τα σταυρανθή λαχανικά, η μαγιά και τα μανιτάρια.
Η μελέτη έδειξε επίσης πως η ενζυμική υδρόλυση και η φυσική επεξεργασία, όπως η επεξεργασία με θερμότητα, υψηλή πίεση και μικροκύματα, είναι οι κύριες τεχνικές για την τροποποίηση των ιδιοτήτων του διαιτητικού σελήνιου. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
Δείτε επίσης
- Τι επιπτώσεις έχει η διαλειμματική νηστεία στον εγκέφαλο μας
- Ένωση Πνευμονολόγων: Συνιστά προσοχή καθώς η αφρικανική σκόνη δημιουργεί ιδιαίτερα τοξικό μίγμα
- Διατροφή: Η συνταγή της… μακροζωίας «κρύβεται» στα απαγορευτικά 5 «π»
- Τελικά τι συμβαίνει με τις γαρίδες και τη χοληστερίνη;
- Γιατί ο καρκίνος “χτυπάει” νεότερες ηλικίες; - Παχυσαρκία, επεξεργασμένα τρόφιμα και αλκοόλ
Σχετικά άρθρα
- Έρευνα ΕΝΑ: Επιδείνωση των όρων ζωής, απογοήτευση και θυμός στην Ελλάδα
- Ανησυχητική έρευνα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας
- Toυρισμός: Ρεκόρ αφίξεων σε Ηράκλέιο και Χανιά
- Ερευνα: Εννιά στους δέκα Έλληνες είναι «όλη μέρα μ’ ένα κινητό στο χέρι»
- «Πονοκέφαλος» οι εργασιακές συνθήκες: Ξεκινά έρευνα στα ξενοδοχεία της Κρήτης