Έριξαν τσιμέντο σε βυζαντινό μνημείο

  06 January, 2019 ΑΡΘΡΑ
Έριξαν τσιμέντο σε βυζαντινό μνημείο

Πολίτες ζητούν την παρέμβαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Καταγγελίες για πρωτοφανή παρέμβαση σε βυζαντινό μνημείο στην περιοχή της Ελεύθερνας κάνει η κ. Καλλιόπη Μαραβελάκη, παραθέτοντας και τις σχετικές φωτογραφίες. 

Πρόκειται, όπως αναφέρει, για τη νεκροταφειακή Εκκλησία του Σωτήρα Χριστού στην Ελεύθερνα, ένα υπέροχο, κυρίως πετρόκτιστο μνημείο στην ανατολική πλευρά του λόφου της Ακρόπολης της Αρχαίας Ελεύθερνας. 

Η βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα Χριστού είναι του 10ου αιώνα με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, με μία υπέροχη απεικόνιση του Παντοκράτορα στον τρούλο της. Τα δε υλικά κατασκευή της προέρχονται από παλαιότερη εκκλησία του 6ου αιώνα, μια βασιλική για την οποία εικάζεται ότι ήταν η επισκοπή της Ελεύθερνας κατά την πρώτη Βυζαντινή περίοδο. 

Σύμφωνα με την κ. Μαραβελάκη: "Αυτό το μοναδικό μνημείο κάποιοι άρχισαν να το τσιμεντώνουν, προφανώς χωρίς η Αρχαιολογία να το ξέρει. Οι τσιμεντοπαρεμβάσεις που έχουν κάνει ήδη και τα φτηνιάρικα υλικά που χρησιμοποιούν έχουν ήδη καταστρέψει το μνημείο, που επέζησε Ενετών και Τούρκων, για να καταστραφεί εν έτει 2019. Άμεση πρέπει να είναι η αντίδραση και επέμβαση των αρχών πριν ολοκληρωθεί η καταστροφή του μνημείου από όποιους προέβησαν σε αυτή την "επισκευή" του Πολιτισμού και της Ιστορίας του Νησιού μας". 

Δείτε τις φωτογραφίες πώς ήταν η εκκλησία μέχρι πριν λίγες ημέρες και πως με την έναρξη των...εργασιών 

 

  06 January, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα