«Ετοιμαζόμαστε για πυρηνικό πόλεμο, αλλά δεν βιαζόμαστε»

https://www.tanea.gr/  15 March, 2024 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
«Ετοιμαζόμαστε για πυρηνικό πόλεμο, αλλά δεν βιαζόμαστε»

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι η Ρωσία είναι τεχνικά έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο και ότι εάν οι ΗΠΑ στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, θα θεωρηθεί σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης. Μιλώντας ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στη Ρωσία από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου, πρόσθεσε ότι η χώρα του «δεν βιάζεται» και ότι δεν βλέπει την ανάγκη χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. «Από στρατιωτικο-τεχνική άποψη, είμαστε φυσικά έτοιμοι» είπε ο 71χρονος Πούτιν όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία ήταν πραγματικά έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο. Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν πως εάν αναπτύξουν αμερικανικά στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος – ή στην Ουκρανία –, η Ρωσία θα αντιμετωπίσει την κίνηση αυτή ως επέμβαση. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας.

«Στις ΗΠΑ υπάρχουν αρκετοί ειδικοί στον τομέα των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και στον τομέα του στρατηγικού περιορισμού» ανέφερε. «Ως εκ τούτου, δεν νομίζω ότι βιάζεται κάποιος για μια πυρηνική αντιπαράθεση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν προσαρμόσει τη δική τους πυρηνική στάση ως αποτέλεσμα των νέων πυρηνικών απειλών του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε χθες βράδυ αμερικανός αξιωματούχος. Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιμένει ότι δεν έχει κανένα σχέδιο να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά τονίζει την ανάγκη να εγκριθεί νομοσχέδιο το οποίο διασφαλίζει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα αποκτήσουν τα όπλα που χρειάζονται για να συνεχίσουν τον πόλεμο, που πλέον βρίσκεται στον τρίτο χρόνο.

«Ανούσιο βήμα»

Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε επίσης χθες ότι η είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί «βήμα χωρίς νόημα» και ότι η Ρωσία θα αναπτύξει στρατεύματα και οπλικά συστήματα στα σύνορα της Φινλανδίας μετά την ένταξη της χώρας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο τον περασμένο Απρίλιο. «Ηταν ένα απολύτως ανούσιο βήμα για τη Φινλανδία και τη Σουηδία από την άποψη της διασφάλισης των δικών τους εθνικών συμφερόντων» τόνισε ο ρώσος πρόεδρος. «Δεν είχαμε στρατεύματα στα σύνορα της Φινλανδίας, τώρα θα στείλουμε. Δεν υπήρχαν οπλικά συστήματα εκεί, τώρα θα εγκατασταθούν».

Ο φινλανδός πρωθυπουργός Πέτρι Ορπο προειδοποίησε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια «μακροχρόνια σύγκρουση με τη Δύση» και ζήτησε περισσότερες δαπάνες και συντονισμό για την ευρωπαϊκή άμυνα. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ορπο χαρακτήρισε τη Ρωσία πλέον «μόνιμη και ουσιαστική στρατιωτική απειλή για την Ευρώπη». Και κατέληξε: «Εάν εμείς, ως ενωμένη Ευρώπη, αποτύχουμε να ανταποκριθούμε επαρκώς σε αυτήν την πρόκληση, τα επόμενα χρόνια θα είναι γεμάτα κινδύνους και διαφαινόμενη απειλή επίθεσης».

 

https://www.tanea.gr/  15 March, 2024 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα