«Έτοιμο μέσα στο 2023 το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσαράς»

  24 December, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
«Έτοιμο μέσα στο 2023 το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσαράς»

Kατά την επίσκεψή της στην Κρήτη, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μετά τα Χανιά όπου υπέγραψε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Δήμου Αποκορώνου για την εκπόνηση μελέτης για την προστασία - ανάδειξη και σύνδεση 27 μνημείων της περιοχής, βρέθηκε στο Ηράκλειο όπου ανακοίνωσε ότι μετά την απόδοση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου των Χανίων, υπολογίζεται ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 «θα αποδώσομε στο κοινό και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσαράς που έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης».

Η κ. Μενδώνη συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, επισκέφθηκε το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων προκειμένου να δει από κοντά μια σειρά έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένεται άμεσα να ξεκινήσουν, επικεντρώνοντας στις σημαντικές ανασκαφές που έχουν γίνει από τον Γιάννη Σακελλαράκη και την Έφη Σαπουνά - Σακελλαράκη, προκειμένου «να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο πλαίσιο της τακτικής υποχρέωσης των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «είναι ακόμη νωρίς για να πούμε τι σκεφτόμαστε» διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν οι υποχρεώσεις της προστασίας των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων, αλλά αυτό θεωρώ ότι είναι το 50% της αποστολής του υπουργείου. Το υπόλοιπο 50% αφορά στην αναπτυξιακή διάσταση του πολιτισμού και αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να δούμε. Πώς θα το δρομολογήσουμε ώστε να μπορέσει με την ωρίμανση μελετών να χρηματοδοτηθεί από την επόμενη προγραμματική περίοδο».

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στο έργο στο Οροπέδιο Λασιθίου που αφορά στο Δικταίο 'Αντρο, το οποίο όπως είπε έχει αρκετά σκέλη, καθώς εκτός από την προστασία και ανάδειξη του σπηλαίου, προβλέπεται να γίνει και ένα τελεφερίκ προκειμένου όπως είπε, να έχουν πρόσβαση άτομα με αναπηρία και γενικά τα εμποδιζόμενα άτομα, που είναι όπως εξήγησε, «μια ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης η οποία αφορά στην καθολική προσβασιμότητα».

Για το έργο στο Οροπέδιο Λασιθίου η κ. Μενδώνη είπε ότι «ξεκίνησε με έναν προϋπολογισμό έξι εκατομμυρίων, έχει φτάσει τα 15 εκατομμύρια και θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης» συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει μπροστά μας και η επόμενη προγραμματική περίοδο», για την οποία όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «έχουμε ωριμάσει μελέτες, υπάρχει συγκεκριμένη δεξαμενή και θα δούμε με τον περιφερειάρχη την προτεραιοποίηση των διαφόρων έργων, προκειμένου μέσα στην πρώτη πρόσκληση που θα βγει το πρώτο τρίμηνο του 2023 να μπορέσουν να προχωρήσουν».

Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού διευκρινίζοντας ότι η Περιφέρεια διεκδικεί σημαντικούς πόρους και για την επόμενη επταετία από τον τομέα των περιφερειακών προγραμμάτων και των τομεακών προγραμμάτων «προς όφελος της ανάπτυξης του πολιτισμού στο νησί μας» όπως σημείωσε.

 

  24 December, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ