Έτσι λήστεψαν τη Μονή Παναγίας Παλιανής - Τι έδειξε η κάμερα ασφαλείας

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκκάλη   13 April, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Έτσι λήστεψαν τη Μονή Παναγίας Παλιανής - Τι έδειξε η κάμερα ασφαλείας

Κλειδί για την υπόθεση αναμένεται να αποτελέσει η αξιοποίηση του οπτικού υλικού


Βίντεο, μαρτυρίες και πληροφορίες επεξεργάζεται η Ασφάλεια Ηρακλείου, με στόχο το γρήγορο εντοπισμό των αδίστακτων ιερόσυλων που άπλωσαν τα χέρια τους στις ιερές εικόνες της Μονής Παναγίας Παλιανής, τις οποίες ευτυχώς δεν πρόλαβαν να αρπάξουν.

Η Αστυνομία αναζητά δύο τουλάχιστον άτομα, οι κινήσεις των οποίων έχουν καταγραφεί τόσο έξω όσο και μέσα στον Ιερό Ναό, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο έξω από τον περίβολο της Μονής να υπήρχε και άλλο άτομο.

Η μαρτυρία της ηγουμένης, που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με δύο κουκουλοφόρους, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν, δεν ήταν διαφωτιστική, όμως φαίνεται πως η έρευνα κινείται σε θετική βάση. 


Το περιστατικό, που προκαλεί θλίψη και θυμό στους κατοίκους της περιοχής, σήκωσε στο πόδι το μοναστήρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, όταν ήχησε το σύστημα του συναγερμού που καλύπτει το ναό και τις εικόνες της Παναγίας της Παλλιανής και της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Οι δύο κουκουλοφόροι, που φορούσαν σκούρα και φαρδιά ρούχα για να αποπροσανατολίσουν τις Αρχές, ήξεραν όπως φαίνεται την ύπαρξη του συστήματος και το είχαν μελετήσει προσεκτικά.


Η εξωτερική κάμερα, παρά το σκοτάδι, κατέγραψε τις κινήσεις τους και έδειξε πως μπήκαν στο μοναστήρι από ένα χαμηλό σημείο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά των εγκαταστάσεων, για να γλιστρήσουν ανενόχλητοι μέχρι τον Ιερό Ναό. Παρότι ο ένας από τους δύο θεωρείται πιο εύσωμος, κατάφεραν να μπουν μέσα στην εκκλησία από ένα μικρό παράθυρο, στο οποίο δεν είχε τοποθετηθεί αισθητήρας. Οι κινήσεις τους μέσα στο ναό δείχνουν πως είχαν απόλυτη γνώση του χώρου. Οι δύο δράστες προχώρησαν σκυφτοί, σχεδόν έρποντας, ώστε να αποφύγουν τους αισθητήρες, και έτσι έφτασαν μπροστά στις προθήκες. Όμως ο συναγερμός χτύπησε, γλιτώνοντας τις εικόνες.


Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως φαίνεται από τις σπασμωδικές κινήσεις που ακολούθησαν, στόχος τους δεν ήταν μόνο τα τάματα. Με ένα λοστό που είχαν μαζί τους έσπασαν τις γυάλινες προθήκες και άρχισαν να αρπάζουν εκατοντάδες πολύτιμα τάματα, που οι πιστοί είχαν εναποθέσει μαζί με τις ευχές και τις ελπίδες τους στην Παναγία Παλλιανή και την Παναγία Μυρτιδιώτισσα.


Ο συναγερμός που αντηχούσε στο μοναστήρι ματαίωσε, όπως φαίνεται, κάθε σκέψη τους να επιχειρήσουν να ξηλώσουν τις εικόνες. Βγήκαν από το ναό και τράπηκαν σε φυγή, για να πέσουν όμως πάνω στην ηγουμένη και μια μοναχή, οι οποίες ανάστατες κατευθύνονταν προς το ναό. Δε δίστασαν να τους ρωτήσουν τι γύρευαν εκεί, για να τους ακούσουν να απαντούν «φεύγουμε, φεύγουμε».


Στις καταθέσεις τους κάνουν λόγο για δύο άτομα που φορούσαν κουκούλες, γάντια και είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Δεν μπόρεσαν όμως να διακρίνουν κάποιο στοιχείο χρήσιμο για την έρευνα, καθώς στο σημείο που “διασταυρώθηκαν” επικρατούσε πυκνό σκοτάδι. 
Παρά την ανακούφιση από το γεγονός ότι οι πολύτιμες και ιερές εικόνες του μοναστηριού έμειναν ανέγγιχτες, η απώλεια από τη διάρρηξη είναι πολύ μεγάλη. Οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν τα περισσότερα από το εκατοντάδες πολύτιμα τάματα που υπήρχαν σε κάθε μία από τις εικόνες, αφήνοντας πίσω τους λιγοστά αφιερώματα. Ρολόγια, σταυροί, σκουλαρίκια, βραχιόλια και πολλά ακόμη άλλα αντικείμενα συναισθηματικής αξίας, τα οποία και είχαν εναποθέσει οι πιστοί ζητώντας τη βοήθεια της Παναγίας σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους, έκαναν... “φτερά”. 
Η ηγουμένη και οι μοναχές ειδοποίησαν άμεσα τις αρμόδιες εκκλησιαστικές Αρχές και την Αστυνομία. Άνδρες του Β’ Αστυνομικού Τμήματος έσπευσαν στο σημείο για να καθησυχάσουν τις μοναχές, ενώ ακολούθησαν κλιμάκια της Ασφάλειας και της Σήμανσης, που σάρωναν επί ώρες τους χώρους του μοναστηριού, παρά το γεγονός ότι οι διαρρήκτες φορούσαν γάντια και δεν άφησαν δακτυλικά αποτυπώματα. 
“Κλειδί” για την υπόθεση αναμένεται να αποτελέσει η αξιοποίηση του οπτικού υλικού μετά την επεξεργασία του στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Οι αστυνομικοί ήδη το μελετούν καρέ-καρέ, αναζητώντας οποιοδήποτε χαρακτηριστικό μπορεί να τους βοηθήσει από το σωματότυπο των δραστών και τις κινήσεις τους. 
Την ίδια στιγμή, εξετάζουν ένα προς ένα τα σενάρια εμπλοκής σεσημασμένων ατόμων, είτε γνωστών μικροκακοποιών που έχουν απασχολήσει στις Αρχές με τη δράση τους στη συγκεκριμένη περιοχή.

 

neakriti.gr

 

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκκάλη   13 April, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα