«Έτσι οραματιζόμαστε τον τόπο μας!».

mesaralive.gr  17 June, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
«Έτσι οραματιζόμαστε τον τόπο μας!».

Φωτο: phestos.blogspot.gr

Όλο το κείμενο για το Χωροταξικό που θα κατατεθεί στην Περιφέρεια από την ενδεκαμελή επιτροπή.

Μετά από συναντήσεις και διαβούλευση μεταξύ των μελών της Ενδεκαμελούς επιτροπής που συστάθηκε για το χωροταξικό, καθώς και προσθήκες – διορθώσεις που έγιναν μέσα από τη διαλογική συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης,  προέκυψε το παρακάτω κείμενο το οποίο περιλαμβάνει τις απόψεις και τις προτάσεις του Δήμου και της επιτροπής φορέων,  επί της διαβούλευσης για τη Β1 φάση αναθεώρησης του ΠΠΧΣΑΑ.  Το συγκεκριμένο κείμενο θα κατατεθεί στην Περιφέρεια Κρήτης και  αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ομόφωνης απόφασης που πήρε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο για το Χωροταξικό  και η οποία έχει ήδη δημοσιευτεί από το mesaralive.gr.

Το κείμενο έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ :

Υποβολή απόψεων και προτάσεων επί της διαβούλευσης για τη Β1 φάση αναθεώρησης του ΠΠΧΣΑΑ.

Αξιότιμοι Κύριοι,

Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι για την περιοχή του Δήμου Φαιστού, σύμφωνα με το προτεινόμενο ΠΠΧΣΑΑ , δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν, όπως θα έπρεπε,  οι υφιστάμενες δομές, οι τάσεις και οι πραγματικές προοπτικές της περιοχής.

Ομόφωνα και κατηγορηματικά ο Δήμος Φαιστού και οι φορείς της περιοχής απορρίπτουν το σύνολο των παραπάνω κατευθύνσεων του προτεινόμενου σχεδιασμού.

Μετά από μελέτη του προτεινόμενου ΠΠΧΣΑΑ, έχοντας πλήρη επίγνωση της εικόνας της ευρύτερης περιοχής, αντιπροτείνουμε:

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

Ο ρόλος του αεροδρομίου Τυμπακίου μπορεί και πρέπει να είναι Διεθνούς Σημασίας: μεταφορά αγροτικών προϊόντων και εμπορευμάτων από και προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, ναυλωμένες πτήσεις (charter flights), παροχή υπηρεσιών  γενικής αεροπλοΐας (αερολέσχη, υπηρεσίες αεροταξί, τουρισμός VIP κτλ) και  προσέλκυση εταιριών χαμηλού κόστους.

Το αεροδρόμιο Τυμπακίου μπορεί να γίνει Πύλη Εξόδου των προϊόντων της Περιφέρειας Κρήτης σε όλη την υφήλιο,  προσφέροντας τα μέγιστα στην οικονομία του νησιού και μάλιστα με το λιγότερο δυνατό κόστος κατασκευής (καθώς δε θα γίνουν περαιτέρω απαλλοτριώσεις και το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής υφίσταται).

Με δεδομένο το ότι ο ΝΟΑΚ (Νότιος Οδικός Άξονας Κρήτης) ως μέρος του ΔΔΜ (Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών) θα υλοποιηθεί κατά προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια και θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση) μηδενίζεται η  χρονοαπόσταση μεταξύ Ηρακλείου – Τυμπακίου,  Τυμπακίου – Ιεράπετρας και  με βάση τις νέες εξελίξεις του ΠΠΧΣΑΑ και Ρεθύμνου-Τυμπακίου.

Έτσι το Αεροδρόμιο Τυμπακίου θα μπορούσε να ολοκληρώσει το σύστημα μεταφορών της περιφέρειας και να συνεισφέρει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του συνόλου της.

Πρέπει να συμπεριληφθεί, σε ό,τι αφορά τις μεταφορές, στον ευρύτερο  σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης και της Υ.Π.Α και να καλύψει τα σημερινά κενά αυτού του σχεδιασμού. (Σημειώνεται ότι , μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων και λειτουργιών του,  μπορεί ν’ αποτελέσει  το πρώτο Α/Δ  για την μεταφορά αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας).

ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

Κύριος ρόλος της Λιμενικής Πύλης πρέπει να είναι η αναπλήρωση του κενού που δημιουργεί ο υφιστάμενος σχεδιασμός,  δεδομένου ότι  δεν προβλέπεται στην Νότια Κρήτη κανένας λιμένας με χρήση επιβατική, χρήση κρουαζιέρας, μαρίνας και μεταφοράς των προϊόντων τα οποία παράγονται στην περιοχή.

Το λιμάνι  αυτό θα πρέπει να είναι ένα λιμάνι με επιβατική λειτουργία, λιμάνι τουριστικό , αφετηρίας και στάσης κρουαζιέρας,  μαρίνας και παράλληλα  εμπορικό, τοπικής όμως ή περιφερειακής σημασίας,  όσον αφορά τον εμπορικό χαρακτήρα του , ώστε να συνάδει   με  τα  δεδομένα  και τα χαρακτηριστικά  της περιοχής  και με  το δίπολο της επιδιωκόμενης  ήπιας  αγροτικής  και τουριστικής ανάπτυξής της. Θα συντελέσει στην ακτοπλοϊκή διασύνδεση με την Βόρεια Αφρική και  θα αποτελέσει το κέντρο ενδοπεριφερειακής σύνδεσης στον άξονα Ιεράπετρα – Χώρα Σφακίων.

Τον ρόλο αυτό μπορούν να τον διαδραματίσουν τα υφιστάμενα αλιευτικά καταφύγια Αγίας Γαλήνης και Κόκκινου Πύργου , με όποιες  τροποποιήσεις απαιτούνται,  σε συνδυασμό με όποια εγκατάσταση χρειαστεί επιπλέον  στον χώρο μεταξύ αυτών.

ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΓΠΣ ΚΑΙ ΣΧΟΟΑΠ

Το ΓΠΣ   Τυμπακίου [ΦΕΚ 175/ΑΑΠ/10-05-2010], το ΣΧΟΟΑΠ του Δ. Ζαρού [ΦΕΚ 300/ΑΑΠ/25-09-2012] και το ΓΠΣ πόλης  Μοιρών [ΦΕΚ 752 Δ΄/28-08-1997] αποτελούν νόμους του κράτους.

Βάσει  αυτών έχουν γίνει επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή, στα πλαίσια της υφιστάμενης ανάπτυξης. Οιαδήποτε αλλαγή επί των γενικών κατευθύνσεων τους αποδομεί το σύνολο της χωρικής ενότητας.

Προτείνουμε την τήρηση τους, στο επίπεδο του ΠΠΣΧΑΑ και τη σημειακή διόρθωση τους, όπως ο νόμος ορίζει  και περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω.

ΗΠΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Όπως περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω.

ΗΠΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ, ΑΛΙΕΙΑΣ

Όπως περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω.

Εξ ορισμού, στα πλαίσια του Χωροταξικού Σχεδιασμού Περιφερειακού Επιπέδου,  προσδιορίζονται, με προοπτική δεκαετιών,  οι βασικές προτεραιότητες και οι στρατηγικές επιλογές για την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη του χώρου στο επίπεδο της περιφέρειας οι οποίες θα προωθούν την ισότιμη ένταξη της στον ευρύτερο διεθνή, ευρωπαϊκό και εθνικό χώρο και καταγράφονται και αξιολογούνται οι παράγοντες εκείνοι που επηρεάζουν την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και διάρθρωση του χώρου στο επίπεδο της περιφέρειας.

Μετά λύπη μας διαπιστώνουμε ότι για την περιοχή του Δήμου Φαιστού, σύμφωνα με το προτεινόμενο ΠΠΧΣΑΑ , μεταξύ των άλλων:

Δεν γίνεται καμία αναφορά στο Αεροδρόμιο Τυμπακίου, δεν απεικονίζεται σε κανένα χάρτη και δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν  οι μελέτες, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Τυμπακίου, σχετικά με τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του.

Δεν γίνεται καμία αναφορά  στην έντονη πολιτιστική παράδοση

Δεν γίνεται καμία αναφορά  στον συνδυασμό παράκτιου, πεδινού και ημιορεινού – ορεινού ανάγλυφου.

Δεν γίνεται καμία αναφορά  στην ήπια, αλλά σημαντική για τη περιοχή  τουριστική ανάπτυξη των παράκτιων και πεδινών οικισμών (Καμηλάρι, Καλαμάκι, Σίβας, Πιτσίδια, Μάταλα και Αγία Γαλήνη)

Δεν γίνεται καμία αναφορά  στο υφιστάμενο λιμάνι στον Κόκκινο Πύργο.

Δεν γίνεται καμία αναφορά στην έντονη αγροτική δραστηριότητα. Το εύφορο έδαφος και οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες  συνετέλεσαν στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και στην ανάδειξη του ως ενός σταθερού πλουτοπαραγωγικού πόρου της περιοχής. Μόνο στην Δημοτική Ενότητα  Τυμπακίου, αναπτύσσονται 4500 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών και υπάρχουν πέντε (5) Αναδασμοί. Ταυτόχρονα έχει υλοποιηθεί το Φράγμα της Φανερωμένης και τα δίκτυα άρδευσής  του.

Κανένας από τους οικισμούς  της Δημοτικής Ενότητας  Τυμπακίου δεν χρήζει  -κατά τον προτεινόμενο σχεδιασμό-  ανάδειξης και προστασίας.

Απεικονίζεται η Φαιστός ως μνημείο Εθνικού ενδιαφέροντος και όχι Διεθνούς, όπως είναι η θέση της.

Δεν αναφέρεται το παραλιακό μέτωπο από τον Κόκκινο Πύργο έως και τον Κομμό ως  μία από τις σημαντικότατες θέσεις αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta – Caretta στην Κρήτη και δεν αναφέρεται ότι οι φώκιες Monachus -Monachus συναντώνται στα νησιά Παξιμάδια.

 (*)Βασικά κριτήρια  που  τίθενται  για τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως αγροτικής είναι   η ύπαρξη αναδασμών και οι θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.

Συγκεκριμένα η κυριότερη δραστηριότητα των κατοίκων της πόλης του Τυμπακίου είναι η καλλιέργεια πρώιμων κηπευτικών σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις . Σύμφωνα με στοιχεία του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, μόνο στο Τυμπάκι, η μέση ετήσια παραγωγή  κηπευτικών ανέρχεται σε περίπου 45.000 τόνους ( κυρίως τομάτες, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες και πεπόνια). Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αυτής  διατίθεται στις Ευρωπαϊκές αγορές (π.χ. Γερμανία, Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ) ενώ το υπόλοιπο στην  εγχώρια αγορά.

Όλα τα ανωτέρω συνθέτουν μια πολυδιάστατη και πλούσια από άποψη  φυσικής - πολιτιστικής  κληρονομιάς και αναπτυξιακής δυναμικής περιοχή, η οποία χρήζει ειδικών κατευθύνσεων ανάδειξης – ανάπτυξης – προστασίας. Η συνύπαρξη της  αγροτικής παραγωγής με την ήπια τουριστική ανάπτυξη,  σε συνδυασμό με μέτρα για την εξυγίανση του κατά τόπους περιβαλλοντικά επιβαρυμένου χώρου,  αποτελεί την καταλληλότερη αναπτυξιακή κατεύθυνση για την εν λόγω περιοχή.

Επιβάλλεται και θα έπρεπε να απεικονιστούν τα παραπάνω δεδομένα, δηλαδή οι υφιστάμενες δομές και τάσεις  της περιοχής  και να  ακολουθήσει  σχεδιασμός  με βάση αυτά.

Εντυπωσιακά και σε πλήρη αντίθετη με τα ανωτέρω, το προς Αναθεώρηση ΠΠΧΣΑΑ Κρήτης, για την  περιοχή, μεταξύ άλλων προτείνει:

Λιμενική Πύλη του Νότου, η οποία περιλαμβάνει αποκλειστικά:

Επιλογή χώρου για τις χερσαίες εγκαταστάσεις, που συνοδεύουν την δραστηριότητα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.

Δημιουργία ειδικευμένου εμπορευματικού λιμένα Διεθνούς Ενδιαφέροντος.

Δημιουργία των συνοδών χερσαίων εγκαταστάσεων  του αγωγού φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο / Κύπρο προς χώρες τις ΕΕ.

Κατάλληλες υποδομές κυρίως τροφοδοσίας πλοίων [bunkering]

Υποδοχέα γεωργικών προϊόντων και γενικής μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή Μοίρες – Τυμπάκι. Ενώ η δραστηριότητα αυτή βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φαιστού, με ιδιαίτερα μεγάλες συγκεντρώσεις στην περιοχή του Τυμπακίου, απεικονίζεται στους χάρτες μόνο στην περιοχή των Μοιρών.

Περιοχές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης θεωρούνται μόνο οι νότιες πλαγιές της Ίδης (Ζαρός, Γέργερη, Κρουσώνας) και τα Aστερούσια (Καπετανιανά). Για τις πιο αναπτυγμένες τουριστικά  περιοχές από  τα Μάταλα έως  την Αγία Γαλήνη δεν γίνεται καμία πρόβλεψη,  δεν υπάρχουν καν στους χάρτες του σχεδιασμού.

Με την προώθηση των έργων του Λιμανιού στο Τυμπάκι, πρέπει να αναθεωρηθεί η θέση της λιμενικής και λοιπής κτιριακής εγκατάστασης στους Καλούς Λιμένες (μονάδα SEVEZO / µε καύσιμα). [μεταφορά των εγκαταστάσεων στην Λιμενική Πύλη του Νότου, στο Τυμπάκι]

Διευκρινίζεται ότι από το σύνολο των νήσων και νησίδων περιμετρικά της Κρήτης, οι μόνες που δεν προστατεύονται είναι οι νήσοι «Παξιμάδια», που όπως  επισημαίνεται  βρίσκονται στο κέντρο του Κόλπου της Μεσσαράς. (Σημ. στοχοποιούνται ως υποδοχέας των εγκαταστάσεων Bunkering)

Θεσμοθετείται περιοχή για υποδοχή βιομηχανίας-βιοτεχνίας κυρίως γεωργικής αλλά και γενικής δραστηριότητας/Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Γ στην πλέον τουριστικά αναπτυγμένη περιοχή 12μηνου Τουρισμού, στο Καμηλάρι.

Προτείνεται να αναθεωρηθούν και να καταργηθούν οι νέες οικιστικές περιοχές με χρήση γενικής κατοικίας ή τουριστικής ανάπτυξης, οι οποίες προτάθηκαν με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Τυμπακίου.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο σχεδιασμό, κατά τους μελετητές, δεν αιτιολογούνται οι νέες οικιστικές και τουριστικές περιοχές, ούτε από τις πληθυσμιακές εξελίξεις ούτε συνάδουν με τις κατευθύνσεις του υπερκείμενου σχεδιασμού. (Αλήθεια ποιός έδωσε την κατεύθυνση του υπερκείμενου σχεδιασμού;)

Το προτεινόμενο ΠΠΧΣΑΑ, παρά την ύπαρξη των  σύγχρονων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, των ελαιοδέντρων και τους αναδασμούς, σχεδιάζει   για την περιοχή μας:

Ανάπτυξη πρωτογενή τομέα και μεταποίηση των προϊόντων του με κατεύθυνση:

την δραστική στροφή των σήμερα παραγόμενων προϊόντων προς περιβαλλοντικά ποιότητας, σε αρδευόμενες ή µη εκτάσεις.

την εξυγίανση των γεωργικών εδαφών από τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα 

(Σημείωση: Δεν μπορεί κανείς να διαφωνεί στα παραπάνω, όμως σαν γενική κατεύθυνση, με προσαρμογή βήμα-βήμα και όχι με βίαιο τρόπο.)

την οργάνωση της εκμάθησης παραγωγών και των δυνατοτήτων μεταποίησης και διάθεση των προϊόντων τους στο οικιστικό της κέντρο, τις Μοίρες.

(Σημείωση: είναι προφανές ότι  εξυπηρετεί  καλύτερα  η  έδρα και αφετηρία της εκμάθησης παραγωγών, της μεταποίησης  και της  εμπορίας  των προϊόντων να είναι  εκεί   όπου αυτά παράγονται. Η μεταποίηση των προϊόντων να γίνεται στην ευρύτερη περιοχή και η διάθεση τους να γίνεται με αφετηρία τον τόπο παραγωγής, στις υφιστάμενες εγχώριες και ευρωπαϊκές αγορές)

Κατά τους συντάκτες του παραπάνω σχεδιασμού, η Δημοτική Ενότητα  Τυμπακίου  

αντιμετωπίζεται ως παρίας και πρέπει να τιμωρηθεί. Συγκεκριμένα:

Ως κυριότερες απειλές για την περιοχή  θεωρούνται  η έντονη τουριστική ανάπτυξη(!!) , το παράνομο κυνήγι, η παράνομη αλιεία, η παράνομη δόμηση καθώς και η οπτική όχληση η οποία δημιουργήθηκε από νέα ακαλαίσθητα κτίρια στον Σίβα και στους Βώρους ,οι οποίοι,  αν και παραδοσιακοί οικισμοί,  δεν χρήζουν -κατά τους μελετητές-  ανάδειξης και προστασίας.

Ιδιαίτερη μνεία  γίνεται  στην μέριμνα που απαιτείται να δοθεί στο παράκτιο τμήμα στην περιοχή του Τυμπακίου, της προβλεπόμενης ζώνης ελέγχου τουριστικής ανάπτυξης και ποιοτικής αναβάθμισης, προκειμένου να εξυγιανθεί. Δηλαδή  όχι μόνο δεν απεικονίζεται σε χάρτες, όχι μόνο δεν υπάρχει στον υφιστάμενο σχεδιασμό,  αλλά  θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως ασθενής που χρήζει θεραπείας(!).

Τέλος προτείνεται η ενοποίηση των προβλέψεων (επί της ουσίας ακύρωση) του ΓΠΣ   Τυμπακίου [ΦΕΚ 175/ΑΑΠ/10-05-2010], του ΣΧΟΟΑΠ του Δ. Ζαρού [ΦΕΚ 300/ΑΑΠ/25-09-2012] και του υπό εκπόνηση ΣΧΟΟΑΠ Αγίας Βαρβάρας (γιατί είναι νόμοι του κράτους, ενοχλούν και πρέπει να καταργηθούν) και η  σύνταξη ενός Δομικού σχεδίου το οποίο να περιλαμβάνει τον Δήμο Φαιστού, τον Δήμο Γόρτυνας και τον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Αστερουσίων , στο οποίο να προβλέπονται μεταξύ των άλλων όλες οι προτεινόμενες κατευθύνσεις «ανάπτυξης».

Η περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Τυμπακίου αντιμετωπίζεται ως ο υποδοχέας  δραστηριοτήτων οι οποίες   δεν  ωφελούν  σε τίποτα την τοπική κοινωνία και τον ευρύτερο Δήμο Φαιστού,  καταστρέφουν το σύνολο των  δράσεων και των εν γένει  δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται  στην  περιοχή και αποδίδουν τα μέγιστα  τόσο στην,  θεωρούμενη από τον σχεδιασμό ,  έδρα του οικιστικού συνόλου – τις  Μοίρες- όσο και στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης – το Ηράκλειο.

Το ΠΠΧΣΑΑ Κρήτης αντιφάσκει με τις Ευρωπαϊκές και Εθνικές κατευθύνσεις που θεωρούν αυτονόητη την προστασία των ευαίσθητων και ταυτόχρονα πολύτιμων περιοχών με φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα.

Επίσης αντιφάσκει με την γενική  προτεινόμενη φιλοσοφία του , καθώς δεν  συνδυάζονται   οι  προστατευόμενες περιοχές  ιδιαίτερου  φυσικού κάλους και  σημαντικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς με τις προτεινόμενες χρήσεις  της «Λιμενικής Πύλης του Νότου».

 Εύλογα δημιουργούνται  ασάφειες  που οδηγούν στην αμφισβήτηση της ορθότητας των στρατηγικών αυτών κατευθύνσεων.

Οι δραστηριότητες αυτές αφενός δεν εξυπηρετούν την ανάδειξη του σημαντικότατου Ενιαίου Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος της Περιοχής και αφετέρου δεν συνάδουν με την αναπτυξιακή φυσιογνωμία της περιοχής που θα τις υποδεχτεί. Διαπιστώνεται δηλαδή ασυμβατότητα  προτεινόμενων   χρήσεων γης.

Η χωροθέτηση  χρήσεων,   ασύμβατων με τις υφιστάμενες,  , αποτελεί μια αδικαιολόγητη και ξεκάθαρα λανθασμένη χωροταξική και πολιτική επιλογή.

Καλό θα ήταν οι μελετητές, για την εξαγωγή των απαιτούμενων  συμπερασμάτων  και την αξιολόγηση  των προτάσεων και του σχεδιασμού τους  :

α) Να  αναφέρουν  ( αν βέβαια  το έχουν υπολογίσει)    το ποσοστό επί τοις εκατό στο  οποίο  πιθανολογούν  ότι θα μειωθεί ο ντόπιος πληθυσμός στην Δημοτική Ενότητα Τυμπακίου (πρώην Καποδιστριακό Δήμο Τυμπακίου)  την επόμενη δεκαπενταετία,  με την εφαρμογή των  προτεινόμενων  πολιτικών  και σχεδιασμών .

β) Να αναφερθούν στην προοπτική  δημιουργίας θέσεων εργασίας  ( πόσες , ποιες θα είναι αυτές και  που  θ’ απευθύνονται)  αν εφαρμοσθούν οι   προτεινόμενες  απ΄αυτούς πολιτικές και ο  σχεδιασμός τους .

γ) Να αναφέρουν   ποιες είναι  οι  προοπτικές επενδύσεων στην περιοχή  και το είδος τους,  αν υλοποιηθεί ο προτεινόμενος απ΄αυτούς  σχεδιασμός.

δ) Να μας απαντήσουν  ποιο  το μέλλον των  επιχειρήσεων που  υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και αν είναι συμβατές με την προτεινόμενη ανάπτυξη.

Ομόφωνα και κατηγορηματικά ο Δήμος Φαιστού και οι φορείς της περιοχής απορρίπτουν το σύνολο των παραπάνω κατευθύνσεων του προτεινόμενου σχεδιασμού.

Θεωρούμε ότι αντί να προταθεί ένα ξεκάθαρο μοντέλο με σαφή τουριστικό – αναπτυξιακό – αγροτικό προσανατολισμό για την  χωρική  μας ενότητα, μια  ενότητα  με  προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου  φυσικού κάλους,  μοναδικές παραλίες,   σημαντικότατους αρχαιολογικούς χώρους, με πλήθος μοναδικών χαρακτηριστικών και συγκριτικών πλεονεκτημάτων,  [η οποία  όμως δεν διαθέτει τις αναγκαίες οδικές, λιμενικές κ.λπ.  υποδομές  που   θα μπορούσαν να  την υποστηρίξουν ] αποφάσισαν να την μετατρέψουν  σε  καταβόθρα της Περιφέρειας Κρήτης.         

Μετά από μελέτη όλων  των  παραπάνω και έχοντας πλήρη επίγνωση της εικόνας της ευρύτερης περιοχής, αντιπροτείνουμε:

 

Την οργανωμένη τουριστική ανάπτυξη πολυθεματικού τουρισμού.

Την ήπια και οργανωμένη αγροτική ανάπτυξη.

Ορθή αντιμετώπιση  κατ΄αρχήν   της  Δημοτικής Ενότητας Τυμπακίου του Δήμου Φαιστού ,  ως χωρικής ενότητας, θα ήταν  η ένταξή της  - όσον αφορά  τα περισσότερα από τα αναπτυξιακά  χαρακτηριστικά της – σ΄ένα τρίπολο  που  θα περιλαμβάνει τον Δήμο Φαιστού, τον  πρώην Δήμο  Κουρητών και τμήμα του πρώην Δήμου Λάμπης. Δηλαδή  να αντιμετωπιστεί ενιαία το παραλιακό μέτωπο του κόλπου της Μεσσαράς.

Αιχμή του δόρατος  για την  ανάπτυξη της περιοχής ζητούμε και  πρέπει να αποτελέσει το υφιστάμενο Αεροδρόμιο Τυμπακίου και η παρακάτω προτεινόμενη Λιμενική Πύλη του Νότου,  στην περιοχή μεταξύ Κόκκινου Πύργου και Αγίας Γαλήνης.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

Ο ρόλος του αεροδρομίου Τυμπακίου μπορεί και πρέπει να είναι Διεθνούς Σημασίας: μεταφορά αγροτικών προϊόντων και εμπορευμάτων από και προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο,   παροχή υπηρεσιών  γενικής αεροπλοΐας (αερολέσχη, υπηρεσίες αεροταξί, τουρισμός VIP κτλ) και  προσέλκυση εταιριών χαμηλού κόστους.

Το αεροδρόμιο Τυμπακίου μπορεί να γίνει Πύλη Εξόδου των προϊόντων της Περιφέρειας Κρήτης σε όλη την υφήλιο,  προσφέροντας τα μέγιστα στην οικονομία του νησιού και μάλιστα με το λιγότερο δυνατό κόστος κατασκευής (καθώς δε θα γίνουν περαιτέρω απαλλοτριώσεις και το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής υφίσταται).

Με δεδομένο το ότι ο ΝΟΑΚ (Νότιος Οδικός Άξονας Κρήτης) ως μέρος του ΔΔΜ (Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών) θα υλοποιηθεί κατά προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια και θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση) μηδενίζεται η  χρονοαπόσταση μεταξύ Ηρακλείου – Τυμπακίου,  Τυμπακίου – Ιεράπετρας και  με βάση τις νέες εξελίξεις του ΠΠΧΣΑΑ και Ρεθύμνου-Τυμπακίου.

Έτσι το Αεροδρόμιο Τυμπακίου θα μπορούσε να ολοκληρώσει το σύστημα μεταφορών της περιφέρειας και να συνεισφέρει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του συνόλου της.

Πρέπει να συμπεριληφθεί, σε ό,τι αφορά τις μεταφορές, στον ευρύτερο  σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης και της Υ.Π.Α και να καλύψει τα σημερινά κενά αυτού του σχεδιασμού. (Σημειώνεται ότι , μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων και λειτουργιών του,  μπορεί ν’ αποτελέσει  το πρώτο Α/Δ  για την μεταφορά αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας).

ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

Κύριος ρόλος της Λιμενικής Πύλης πρέπει να είναι η αναπλήρωση του κενού που δημιουργεί ο υφιστάμενος σχεδιασμός,  δεδομένου ότι  δεν προβλέπεται στην Νότια Κρήτη κανένας λιμένας με χρήση επιβατική, χρήση κρουαζιέρας, μαρίνας και μεταφοράς των προϊόντων τα οποία παράγονται στην περιοχή.

Το λιμάνι  αυτό θα πρέπει να είναι ένα λιμάνι με επιβατική λειτουργία, λιμάνι τουριστικό , αφετηρίας και στάσης κρουαζιέρας,  μαρίνας και παράλληλα  εμπορικό, τοπικής όμως ή περιφερειακής σημασίας,  όσον αφορά τον εμπορικό χαρακτήρα του , ώστε να συνάδει   με  τα  δεδομένα  και τα χαρακτηριστικά  της περιοχής  και με  το δίπολο της επιδιωκόμενης  ήπιας  αγροτικής  και τουριστικής ανάπτυξής της. Θα συντελέσει στην ακτοπλοϊκή διασύνδεση με την Βόρεια Αφρική και  θα αποτελέσει το κέντρο ενδοπεριφερειακής σύνδεσης στον άξονα Ιεράπετρα – Χώρα Σφακίων.

Τον ρόλο αυτό μπορούν να τον διαδραματίσουν τα υφιστάμενα αλιευτικά καταφύγια Αγίας Γαλήνης και Κόκκινου Πύργου , με όποιες  τροποποιήσεις απαιτούνται,  σε συνδυασμό με όποια εγκατάσταση χρειαστεί επιπλέον  στον χώρο μεταξύ αυτών.

Η  παράλληλη λειτουργία του αεροδρομίου  και  της   λιμενικής πύλης  , όπως αυτή περιγράφεται παραπάνω,  είναι δεδομένο  ότι θα συμβάλλει  – μεταξύ των άλλων-  και στην   αύξηση  της αγροτικής παραγωγής σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Η προώθηση των πρώιμων οπωροκηπευτικών σε νέες αγορές ανά την υφήλιο , μέσω του αεροδρομίου Τυμπακίου ,  θα συμβάλλει στην διάθεση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων παραγομένων προϊόντων, με προοπτική  αύξησής  τους την  επόμενη δεκαπενταετία.          

Οι  δυνατότητες  αύξησης και βελτίωσης  της αγροτικής παραγωγής, οι οποίες  σήμερα δεν  αναπτύσσονται  λόγω κορεσμού  της  εγχώριας  αγοράς, θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν, στοχεύοντας πάντα  στην ήπια  και  αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.

Συγκεκριμένα προτείνουμε, πέραν από αυτά που αναφέρονται παραπάνω:

Οργανωμένη τουριστική ανάπτυξη για την ζώνη μεταξύ Ματάλων και Αγίας Γαλήνης, στα πλαίσια του πολυθεματικού τουρισμού και της αγροτοδιατροφικής ανάπτυξης, όπως περιγράφονται παρακάτω.

Στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία υπάρχει ήδη τουριστική ανάπτυξη, [276 καταλύματα για το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ τα οποία επισυνάπτονται στο υπόμνημα], να τεθούν  άμεσα ειδικοί αρχιτεκτονικοί όροι, οι οποίοι να διασφαλίζουν την διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των παραδοσιακών κτισμάτων, αναδεικνύοντας την παράδοση και το φυσικό τοπίο, προσελκύοντας υψηλής ποιότητας επισκέπτες, σκοπεύοντας στον δωδεκάμηνο τουρισμό, που ήδη αναπτύσσεται στην περιοχή.

Προστασία και ανάδειξη του συνόλου των οικισμών της περιοχής. Επιβάλλεται η συντήρηση και ανάδειξη των υφιστάμενων παραδοσιακών κτισμάτων και οικιστικών δομών, λειτουργώντας ως πόλος έλξης επισκεπτών. Χαρακτηρισμός  των Ματάλων  ως κέντρου τουριστικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος Διεθνούς Σημασίας και της Φαιστού ως μνημείου Διεθνούς Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος .

Προστασία, σύνδεση και ανάδειξη των θρησκευτικών χώρων (μνημείων & μοναστηριών) και ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού με κατάλληλες επενδύσεις. Πρόβλεψη για την δημιουργία ελικοδρομίων. Συγκεκριμένα προτείνουμε ένα ελικοδρόμιο στην περιοχή του πρώην Δήμου Ζαρού και ένα στο νοτιοδυτικό τμήμα του Δήμου Φαιστού. Τα ελικοδρόμια, εκτός από την τόνωση του θρησκευτικού και VIP τουρισμού , θα εξυπηρετούν επείγοντα ιατρικά περιστατικά (τομείς υγείας) και περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. έκτακτα καιρικά φαινόμενα).

Προστασία, σύνδεση και ανάδειξη των πολυπληθών αρχαιολογικών χώρων. Στην περιοχή της Δυτικής Μεσσαράς υπάρχει παγκοσμίως η μεγαλύτερη πυκνότητα σε αρχαιολογικούς χώρους. Επιβάλλεται η αναβάθμιση της σύνδεσης Φαιστός, Αγ. Τριάδα, Καμηλάρι, Καλαμάκι, Κομμός, Πιτσίδια, Μάταλα.

Ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού και προώθηση αυτού του είδους θεματικού τουρισμού,  με χωροθέτηση και δημιουργία ενός θαλάσσιου πάρκου στον κόλπο της Μεσσαράς.

Προτείνεται η δημιουργία μίας Παραγωγικής Σχολής για εξειδίκευση στελεχών στον ποιοτικό τουριστικό τομέα στη  Δημοτική Ενότητα  Τυμπακίου, η οποία θα συμβάλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ανάπτυξη αθλητικού τουρισμού , ο οποίος θα  συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Τα κλιματολογικά δεδομένα της περιοχής του Τυμπακίου δίνουν μοναδικό πλεονέκτημα,  το οποίο επιτρέπει την δημιουργία διεθνών προδιαγραφών προπονητικού κέντρου που μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες όλο τον χρόνο, λειτουργώντας ως σημείο αναφοράς και παράλληλα αποτελεί  πράσινη μορφή τουρισμού , με το περιβάλλον ως πεδίο δραστηριότητας. Επίσης υπάρχουν ιδανικές συνθήκες για την προώθηση του ναυταθλητισμού στην περιοχή της Παχιάς Άμμου και του Καλαμακίου.

Ανάδειξη θεραπευτικού τουρισμού με έμφαση στην προληπτική ιατρική .

Υποστήριξη και εξέλιξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης σχετικά με τις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, υποστήριξη της βιολογικής γεωργίας, στήριξη των ήδη βραβευμένων προϊόντων και των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) , σε συνδυασμό με την δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων στα πλαίσια της αγροτοδιατροφικής ανάπτυξης και του πολυθεματικού τουρισμού.

Επισήμανση , επί των διαγραμμάτων,  του κόλπου της Μεσσαράς ως κόλπου αναπαραγωγής και απαγόρευση της μηχανοκίνητης αλιείας (τράτες). Επιβολή όρων και περιορισμών στο είδος των αλιευτικών εργαλείων με σκοπό την αλίευση περισσότερων και μεγαλύτερων αλιευμάτων στα πλαίσια της αγροτοδιατροφικής ανάπτυξης.

Ένταξη των Ν. Παξιμάδια στο δίκτυο προστασίας, στο οποίο εντάσσεται των σύνολο των νήσων περιμετρικά της Κρήτης.

Υποστήριξη της κτηνοτροφίας σε συνδυασμό με μέτρα ανάδειξης και προστασίας του περιβάλλοντος, αναστροφή ερημοποίησης και δημιουργία επισκέψιμων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και ποιμνιοστασίων,  στα πλαίσια της αγροτοδιατροφικής ανάπτυξης και του πολυθεματικού τουρισμού.

Αναβάθμιση σύνδεσης του Ζαρού με τον οδικό άξονα «Ηράκλειο-Μεσσαρά» ως πρωτεύον δίκτυο ενδοπεριφερειακής σημασίας.

Σύνδεση Νίδας-Βοριζίων με δευτερεύον δίκτυο ενδοπεριφερειακής σημασίας

Αναβάθμιση των κυριότερων επαρχιακών οδών του Δήμου σε δευτερεύον δίκτυο ενδοπεριφερειακής σημασίας,  για τη διασύνδεση του Νότιου και Δυτικού θαλάσσιου μετώπου του Δήμου, των αρχαιολογικών χώρων, του πρώην Δήμου Ζαρού και των ορεινών οικισμών του Δήμου με το Νότιο Οδικό Άξονα. Η αναβάθμιση αυτή θα κάνει ελκυστική σε πολίτες και επισκέπτες τη Νότια Κρήτη και το οδικό δίκτυο πιο ασφαλές.

Διαγραφή από τον σχεδιασμό, κάθε εγκατάστασης και πρόβλεψης, η οποία θα υποβαθμίσει τις υφιστάμενες δομές και θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της περιοχής, όπως:

η οποιαδήποτε δραστηριότητα που απορρέει από την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ειδικά των χερσαίων εγκαταστάσεων

η δημιουργία εξειδικευμένου εμπορευματικού λιμένα Διεθνούς Ενδιαφέροντος,

η δημιουργία των συνοδών χερσαίων εγκαταστάσεων  του αγωγού φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο / Κύπρο προς χώρες της ΕΕ

οι υποδομές τροφοδοσίας πλοίων [bunkering]

η προτεινόμενη ζώνη υποβάθμισης τοπίου του συνόλου της Μεσσαράς.

το προτεινόμενο Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Γ στο Καμηλάρι.

Πρόβλεψη αναθεώρησης των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ όχι στα πλαίσια της ενοποίησης αλλά στην κατεύθυνση των τοπικών αλλαγών και αστοχιών , οι οποίες έχουν εντοπιστεί από την τοπική κοινωνία. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν δεν είναι στα πλαίσια του ΠΠΣΧΑΑ αλλά πρέπει να αναφερθεί ρητά η ανάγκη τροποποίησης σε σχέση με την ανάπτυξη της περιοχής.

Ενδεικτικά, μεταξύ των άλλων, πρέπει να γίνει:

Πρόβλεψη για παραθεριστική κατοικία στο τμήμα που περικλείεται απο το Καλαμάκι, το Αεροδρόμιο Τυμπακίου και  την δημοτική οδό Καλαμακίου-Τυμπακίου.

Απεικόνιση των μελετών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Η ορθή απεικόνιση των ρεμάτων, των λιμνών, των αναδασμών και των ορίων των οικισμών, των σχεδίων πόλεως και των υπό εκπόνηση επεκτάσεων.

Να γίνει φωτογραμμετρική μελέτη της ευρύτερης περιοχής και να αποχαρακτηριστούν οι υποτιθέμενες περιοχές προστασίας, οι οποίες πάντα καλλιεργούνταν.

Για όλα τα παραπάνω κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει ρητή αναφορά και χωροθέτηση στη μελέτη του ΠΠΧΣΑΑ.

Το όραμα μας για την περιοχή δεν είναι να γίνουμε κέντρο υποδοχής μαζικού τουρισμού, αλλά τουρισμού με ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν υπάρχουν στον σχεδιασμό του ΠΠΧΣΑΑ σε επίπεδο Κρήτης.

Με τον όρο «ήπια» δεν αναφερόμαστε στο μέγεθος ή στην έκταση αλλά στην απόλυτη ενσωμάτωση στην παράδοση και στο περιβάλλον, λαμβάνοντας υπ΄όψιν όλα τα σφάλματα που έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες στην Βόρεια Κρήτη, οι οποίες κατέστρεψαν το σύνολο των παραδοσιακών δομών. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει πλάνο τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, για να μην γίνει επανάληψη της  άναρχης  ανάπτυξης του βόρειου άξονα .

Η καταβαράθρωση του τόπου μας και η διαφαινόμενη εκ των πραγμάτων τάση για εσωτερική μετακίνηση στην  προτεινόμενη από τους μελετητές  έδρα ή  στην έδρα της περιφέρειας ή ακόμα και για μετανάστευση , μας βρίσκει εντελώς αντίθετους.

Η συμβολή των κατοίκων της περιοχής στην ανάπτυξη - απουσία της Πολιτείας-  του τόπου ,  επιβραβεύεται με την έμμεση απομάκρυνση τους από την περιοχή.

Η χωροθέτηση  χρήσεων,   ασύμβατων με τις υφιστάμενες,  , αποτελεί μια αδικαιολόγητη και ξεκάθαρα λανθασμένη χωροταξική και πολιτική επιλογή.

Σας ενημερώνουμε ότι δεν ανήκουμε σε κανένα , ούτε θα επιτρέψουμε σε κανένα να αποφασίσει για μας και  για το μέλλον των παιδιών μας, χωρίς εμάς .

 

Για την επιτροπή:

(όπως αυτή ορίστηκε κατά την από 02-06-2015 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού)

 

mesaralive.gr  17 June, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα