Ευρεία σύσκεψη της ΚΕΔΕ με τους Δημάρχους της Κρήτης

  27 June, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ευρεία σύσκεψη της ΚΕΔΕ με τους Δημάρχους της Κρήτης

Πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με το ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης και της Ολομέλειας των Δημάρχων Κρήτης.  Η Κρήτη βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με ζητούμενα την στελέχωση των υπηρεσιών και την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις ύδρευσης.

Στο Ηράκλειο και στην συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Κρήτης, συζητήθηκαν εκτενώς καίρια ζητήματα της αυτοδιοικητικής επικαιρότητας, όπως το ενεργειακό κόστος, η καταστατική θέση των αιρετών, η ναυαγοσωστική κάλυψη, η υποστελέχωση των δήμων, οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης για τους Δήμους, καθώς και η εξέλιξη του προγράμματος “Αντ. Τρίτσης”.

Ο Πρόεδρος και το ΔΣ της ΚΕΔΕ διατηρούν ψηλά στην ατζέντα τους τα ζητήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών στους Δήμους αλλά και της αντιμετώπισης του δυσβάστακτου ενεργειακού κόστους.

Παράλληλα παραμένει σταθερή η θέση της ΚΕΔΕ, πως οι Δήμοι χρειάζονται μόνιμο προσωπικό σε κρίσιμης σημασίας ειδικότητες που αφορούν τόσο την καθημερινότητα των πολιτών όσο και σε στρατηγικής σημασίας υπηρεσίες όπως είναι οι οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες, που χωρίς εξειδικευμένα στελέχη δεν μπορούν να προχωρήσουν σε σωστό προγραμματισμό και μελέτες που θα στηρίξουν τη διεκδίκηση απαραίτητων έργων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε παρουσία των Δημάρχων της Κρήτης, πως θα πρέπει να υπάρξει έκτακτη και γενναία χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ ή των Δήμων με τμήματα ύδρευσης – αποχέτευσης, δεδομένου του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους που οδηγεί στην πλήρη απαξίωση και πτώχευση τους.

Στην κύρια ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης αναφέρθηκε στις στρατηγικές και προγραμματικές επιλογές, αλλά και τις επείγουσες πολιτικές προτεραιότητες της τρέχουσας χρονικής περιόδου.

Τόνισε την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων και η ενίσχυση της οικονομικής Αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Κουράκης υπογράμμισε ότι του ψηλό ενεργειακό κόστος, οι παρακρατήσεις στις αποδόσεις των ΚΑΠ κλπ., έχουν οδηγήσει στο να υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού των προϋπολογισμών των Δήμων και οι ΔΕΥΑ να κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Νωρίτερα ο κ. Παπαστεργίου, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Ηρακλείου, όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, όπου συζητήθηκαν καίρια θέματα της αυτοδιοίκησης και ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα του Δήμου Ηρακλείου.

Ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε: «Το ταξίδι μας στην Κρήτη, εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΚΕΔΕ να πηγαίνει στην «πηγή» της Αυτοδιοίκησης, που είναι οι Δήμοι και να συζητάει εκτενώς όλα τα ζητήματα που υπάρχουν. Να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους τους συναδέλφους στην Κρήτη για την πολύ ουσιαστική και παραγωγική σύσκεψη και δεσμευόμαστε να την επαναλάβουμε στο άμεσο μέλλον.

Επίσης, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, επιδιώκοντας να παρέχει τεχνογνωσία και στήριξη στους Δήμους όλης της χώρας, προκειμένου ο βαθμός ετοιμότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι υψηλός ώστε να αξιοποιούν συνεχώς ευκαιρίες χρηματοδότησης, διοργανώνει τηλεδιάσκεψη με αφορμή την πρόσκληση ΕΣΠΑ-ΥΨΗΔ «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Δήμων».

Η τηλεδιάσκεψη, που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη 28 Ιουνίου και ώρα 12 μ.μ., διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης & Εφαρμογής Τομέα ΤΠΕ (ΕΥΔΕ – ΤΠΕ). Απευθύνεται σε αιρετούς και στελέχη της Αυτοδιοίκησης, ώστε να βοηθήσει τους Δήμους για να προχωρήσουν άμεσα στις διαδικασίες υποβολής αιτήματος. Ο στόχος είναι η μόχλευση πόρων από τον προϋπολογισμό των 230 εκ. του προγράμματος να αγγίξει υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας.

 

  27 June, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα