Euro 2021: Στον τελικό η Ιταλία!

  07 July, 2021 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Euro 2021: Στον τελικό η Ιταλία!

Με ήρωα στη διαδικασία των πέναλτι τον Ντοναρούμα που απέκρουσε την εκτέλεση του... ωραίου που έγινε ξανά μοιραίος, Μοράτα, η εξαιρετική Ιταλία επικράτησε 4-2 της Ισπανίας και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Euro 2020. Η Σκουάντρα Ατζούρα θα παίξει σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για τέταρτη φορά στην ιστορία της (1968, 2000, 2012, 2021) και θα διεκδικήσει τον δεύτερο τίτλο της μετά το 1968.

Ξανά Ιταλία όπως το 2016

Στην τέταρτη σερί μεταξύ τους μονομαχία σε Euro, έκαμψε την αντίσταση της εξαιρετικής Ισπανίας, την οποία απέκλεισε όπως και το 2016. Τότε το έκανε στους 16, τώρα στην 4άδα, ενώ είχαν προηγηθεί δύο επικρατήσεις των Φούριας Ρόχας στον τελικό του 2012 με 4-0 και το 2008 στα πέναλτι στην 8άδα.

Η κανονική διάρκεια του αγώνα όπως και η παράταση έληξαν 1-1 χάρη στα γκολ του Κιέζα και του Μοράτα. Στα πέναλτι όμως, ο σκόρερ των Ισπανών αστόχησε στην κρίσιμη εκτέλεση, ο Ντοναρούμα έκανε μια από τις σημαντικότερες επεμβάσεις της καριέρας του, κι ο Ζορζίνιο με αριστοτεχνικό χτύπημα έγραψε το 4-2 κι έστειλε την Ιταλία στον τελικό της Κυριακής (11/7) στο Γουέμπλεϊ, όπου θα αναμετρηθεί για τον τίτλο με μια εκ των Αγγλίας ή Δανίας, που αναμετρούνται το βράδυ της Τετάρτης (7/7, 22.00).

Δύο κλασικές φάσεις για κάθε ομάδα

Η Ιταλία άρχισε δυνατά το παιχνίδι κι είχε δοκάρι με τον Μπαρέλα στο 6' αν και στη συνέχεια της φάσης ο βοηθός σήκωσε τη σημαία για οφσάιντ. Παρά το έντονο πρέσινγκ των Ιταλών όμως, οι Ισπανοί βρήκαν λύση με αποτελεσματικό passing game και μετέφεραν την πίεση προς την άμυνα της Σκουάντρα Ατζούρα. Χωρίς να γίνει κάποια τελική προσπάθεια και οι δυο ομάδες είχαν τις στιγμές τους στη διάρκεια του α' ημιχρόνου. Το σουτ του Ολμο στο 25' και η φανταστική επέμβαση του Ντοναρούμα και η βολίδα του Εμερσον που τράνταξε το δοκάρι του Σιμόν στο 45' ήταν ό,τι πιο κλασικό σε ευκαιρίες στο πρώτο 45λεπτο για τις δυο ομάδες.

Αλάνθαστος Πέδρι

Στο ημίχρονο η Ισπανία είχε κατοχή της μπάλας 63-37% και 4-1 τελικές, ενώ η Ιταλία δεν είχε ούτε μία φάση on target! Παράλληλα, κατά το ίδιο διάστημα, ο 18χρονος Πέδρι παίζοντας σαν... 30άρης είχε 31/31 μεταβιβάσεις απέναντι σε μια απ' τις πιο δύσκολες ομάδες του Euro.

Εκπληκτικό πλασέ και 1-0 ο Κιέζα

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε δυναμικά με την Ισπανία να απειλεί με τον Μπουσκέτς στο 52' και τον Κιέζα στο 53'. Το παιχνίδι άνοιξε και στο 60' η Ιταλία βρήκε το πολυπόθητο γκολ, το οποίο άρχισε απ' τα χέρια του Ντοναρούμα. Ο γκολκίπερ των Ατζούρι έδωσε στον Βεράτι, αυτό στον Ινσίνιε, που άλλαξε μπάλα με τον Ιμόμπιλε. Ο Λαπόρτ έκοψε με τάκλιν αλλά ο Κιέζα, ο οποίος ακολούθησε τη φάση, πάτησε περιοχή και με ένα εξαιρετικό σουτ νίκησε τον Σιμόν γράφοντας το 1-0.

Υπογραφή Μοράτα

Η Ισπανία, που προσπάθησε να απαντήσει άμεσα με τον Οϊαρθάμπαλ και τον Ολμο στο 65' και το 67', αντιστοίχως, τελικά βρήκε το γκολ της ισοφάρισης στο 80' με τη χρυσή αλλαγή του Λουίς Ενρίκε, τον Μοράτα. Ο άσος της Γιουβέντους, κουβάλησε μπάλα, κινήθηκε έξυπνα στον χώρο, έπαιξε το 1-2 με τον Ολμο, έμεινε αμαρκάριστος ανάμεσα στους δύο Ιταλούς στόπερ και συμπαίκτες του στη Γιούβε, Μπονούτσι και Κιελίνι, κι εκτέλεσε ιδανικά τον Ντοναρούμα για το 1-1, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του 90λεπτου.

Τελειώνοντας την κανονική διάρκεια ο απίθανος Πέδρι συνέχισε το... τέλειο παιχνίδι του με 55/55 πάσες, οι 37 εκ των οποίων έγιναν μισό γήπεδο της Ιταλίας!

Η Ισπανία ήταν ελαφρώς καλύτερη στην παράταση αλλά όσο περνούσε ο χρόνος και οι δυο ομάδες έδειξαν να παίζουν με το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και να αποφεύγουν τα ρίσκα με τη διαδικασία των πέναλτι να έρχεται ως φυσικό επακόλουθο...

Τα πέναλτι

Λοκατέλι - απόκρουση Σιμόν

Ολμο - άουτ

Μπελότι 1-0

Μορένο 1-1

Μπονούτσι 2-1

Τιάγκο 2-2

Μπερναρντέσκι 3-2

Μοράτα - απόκρουση Ντοναρούμα

Ζορζίνιο 4-2

Ιταλία: Ντοναρούμα, Ντι Λορέντζο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Έμερσον (74' Τολόι), Μπαρέλα (85' Λοκατέλι), Ζορζίνιο, Βεράτι (74' Πεσίνα), Κιέζα (107' Μπερναρντέσκι), Ιμόμπιλε (62' Μπεράρντι), Ινσίνιε (85' Μπελότι).

Ισπανία: Σιμόν, Αθπιλικουέτα (85' Μάρκος Γιορέντε), Ερικ Γκαρθία (109' Πάου Τόρες), Λαπόρτ, Άλμπα, Κόκε (70' Ρόδρι), Μπουσκέτς (106' Τιάγκο Αλκάνταρα), Πέδρι, Φεράν Τόρες (62' Μοράτα), Οϊαρθάμπαλ (70' Μορένο), Όλμο.

 

  07 July, 2021 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα