Euroleague: Έτοιμοι να γράψουν Ιστορία στο φάιναλ φορ του Βερολίνου Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός

https://www.iefimerida.gr/  23 May, 2024 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Euroleague: Έτοιμοι να γράψουν Ιστορία στο φάιναλ φορ του Βερολίνου Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός

Οι δύο «αιώνιοι», Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, μετρούν πλέον αντίστροφα για τη συμμετοχή τους στο φάιναλ φορ της Euroleague στο Βερολίνο (24-26/5).

Αύριο, Παρασκευή 24/5, oι «πράσινοι» του Εργκίν Αταμάν ρίχνονται πρώτοι στη «μάχη» των ημιτελικών με αντίπαλο τη Φενέρμπαχτσε του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, στις 19:00, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» του Γιώργου Μπαρτζώκα, παίρνουν θέση στο τζάμπολ στις 22:00 απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, στην Uber Arena (15.000 θέσεων).

Πρόκειται για το ίδιο γήπεδο (τότε ονομαζόταν Ο2 Αrena) που Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είχαν βρεθεί αντίπαλοι στον ημιτελικό, στο φάιναλ φορ της Euroleague, το 2009.

Για 5η φορά στην Ιστορία, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός βρίσκονται μαζί στις κορυφαίες τέσσερις ομάδες μπάσκετ της Ευρώπης, μετά το 1994 στο Τελ Αβίβ, το 1995 στη Σαραγόσα, το 2009 και τότε στο Βερολίνο και το 2012 στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε σε φάιναλ φορ Euroleague για 13η φορά και ο Παναθηναϊκός για 12η, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Suproleague το 2001.

Οι «πράσινοι» υπερέχουν σε αριθμό τίτλων με 6 (1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011), ενώ οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αναδειχτεί πρωταθλητές Ευρώπης τρεις φορές (1997, 2012 και 2013). Όμως, στην πρόσφατη Ιστορία ο Ολυμπιακός είναι ο γνώριμος των φάιναλ φορ, καθώς φέτος η ομάδα του Πειραιά επιστρέφει σε φάιναλ φορ για 3η διαδοχική φορά (κάτι που δεν είχε ξαναπετύχει), ενώ ο Παναθηναϊκός μπήκε στην τετράδα για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, από το 2012 στην Κωνσταντινούπολη.

Euroleague: Ελπίδες για... ελληνικό τελικό
Από τις τέσσερις προηγούμενες φορές που Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είχαν αμφότεροι προκριθεί σε φάιναλ φορ, ποτέ δεν βρέθηκαν αντίπαλοι στον τελικό. Τις τρεις, όμως από τις τέσσερις συναντήθηκαν στον ημιτελικό, με τους «ερυθρόλευκους» να φτάνουν στον τελικό στα πρώτα δύο (1994, 1995), χωρίς όμως να σηκώσουν το τρόπαιο, και τους «πράσινους» στο τρίτο, όταν στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης για 5η από τις 6 φορές στην Ιστορία τους, στο Βερολίνο το 2009 (στο ίδιο γήπεδο που τότε ονομαζόταν O2 Arena). Το 2012 στην Κωνσταντινούπολη, ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε στον ημιτελικό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ ο Ολυμπιακός, αφού πρώτα ξεπέρασε το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό, νίκησε και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στέφθηκε τότε για 2η φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης.

 

Φέτος, όλοι θα ήθελαν να δουν έναν... ελληνικό τελικό Euroleague. Για να συμβεί αυτό, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να φανεί ανώτερος από τη Φενέρμπαχτσε του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (του νεότερου προπονητή αυτού του φάιναλ φορ) που επιστρέφει σε φάιναλ φορ για 6η φορά, πρώτη μετά από 5 χρόνια (2019 η τελευταία) μετρώντας έναν τίτλο (το 2017 μέσα στην Πόλη με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στον τελικό).

Και εν συνεχεία, στον δεύτερο χρονικά ημιτελικό θα πρέπει και ο μεγάλος απογοητευμένος του περσινού τελικού στο Κάουνας, Ολυμπιακός, να πάρει... εκδίκηση από την κάτοχο του τίτλου και πολυνίκη με 11 τρόπαια Ρεάλ Μαδρίτης για την απώλεια του τίτλου μετά το εύστοχο δίποντο του Σέρχιου Γιουλ 3,2'' πριν από τη λήξη, στη Zalgirio Arena.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: iefimerida.gr - Euroleague: Έτοιμοι να γράψουν Ιστορία στο φάιναλ φορ του Βερολίνου Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός - iefimerida.gr

 

https://www.iefimerida.gr/  23 May, 2024 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα