Ευθύμιος Λέκκας: Πώς εξηγούνται οι σεισμικές δονήσεις ανοιχτά της Κρήτης

https://www.neakriti.gr/  27 October, 2023 ΑΡΘΡΑ
Ευθύμιος Λέκκας: Πώς εξηγούνται οι σεισμικές δονήσεις ανοιχτά της Κρήτης


Ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε για τις τρεις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στην Κρήτη - Τι είπε για τον Ολλανδό ερευνητή που βλέπει... μεγάλο σεισμό

Τις τρεις ασθενείς σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4, 3 και 2,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκαν ανοιχτά της Κάσου ανάμεσα στην Κρήτη σχολίασε ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ.

«Οι τρεις σεισμικές δονήσεις ανοιχτά της Κάσου είναι κατά πάσα πιθανότητα μετασεισμικές δονήσεις του προχθεσινού σεισμού των 5 Ρίχτερ. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Οι πιθανότητες μιλούν και για μετασεισμική δραστηριότητα που έγινε πριν δύο χρόνια στη Ζάρκο», ανέφερε αρχικά ο κύριος Λέκκας στο Newsbomb.gr.

Υπενθυμίζεται ότι ασθενής σεισμική δόνηση με μέγεθος 4 στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε ανοιχτά της Κάσου και της Κρήτης, στις 10:24 σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 29 χλμ. δυτικά νοτιοδυτικά της Κάσσου. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 397 χλμ. νοτιοανατολικά των Αθηνών.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχε προηγηθεί ακόμα ένας σεισμός 6 λεπτά πριν με το ίδιο μέγεθος και το ίδιο εστιακό βάθος. Ακολούθησε άλλη μια ασθενέστερη σεισμική δόνηση στις 10:51 μεγέθους 3 Ρίχτερ, ενώ στις 11:01 σημειώθηκε σεισμός 2,9 Ρίχτερ και πάλι στην ίδια περιοχή.

Ο κύριος Λέκκας σχολίασε και την δυσοίωνη πρόβλεψη του Ολλανδού ερευνητή, Φρανκ Χούγκερμπετς, ο οποίος έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο ενός επερχόμενου σεισμού στην Ελλάδα.

«Ο ερευνητής Φρανκ Χούγκερμπετς κάνει λόγο για μεγάλο σεισμό ο οποίος ξεκινά από Μεξικό και το Περού και μετά το φέρνει στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η μέθοδος του δεν έχει καμία επάρκεια, στηρίζεται σε ασύνδετα γεγονότα που δεν είναι αποδεκτά ότι εντάσσονται μέσα στην επιστημονική δεοντολογία και πρακτική», σχολίασε ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Σημειώνεται ότι ο Φρανκ Χούγκερμπετς είχε «προοικονομήσει» τις σεισμικές δονήσεις σε Τουρκία και Συρία τον περασμένο Φεβρουάριο (της τάξης των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ αντίστοιχα).

Συγκεκριμένα, ο Χούγκερμπετς έκανε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «X» (πρώην Twitter), «δείχνοντας» το ελληνικό τόξο, από τα νοτιοδυτικά της Κρήτης μέχρι και ανοιχτά της Κύπρου, ως περιοχή με σημαντικά αυξημένη πιθανότητα σεισμού. Δεν γίνεται κάποια αναφορά σχετικά με τον ακριβή χρόνο που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί.

«Μέτρια δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και από τις δύο πλευρές του Ελληνικού Τόξου. Το ενδεχόμενο σεισμού [λόγω της δραστηριότητας] είναι σημαντικό. Το έτος 365 είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους που εκτιμάται στα 8,6 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Κρήτης. Από την άλλη, ισχυρές δονήσεις παρατηρούνται πιο συχνά στα Βόρεια», αναφέρει ο ίδιος στην ανάρτησή του. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο σεισμός του 365 μ.Χ. έγινε με την ανατολή του ήλιου και ενώ κορυφώνονταν πλανητικές κινήσεις σε συνδυασμό και με πανσέληνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χούγκερμπετς δεν μιλά ως επαγγελματίας σεισμολόγος, ενώ οι μέθοδοί του δεν είναι αποδεκτές από την επιστημονική κοινότητα. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, βασίζει τις προβλέψεις του στις κινήσεις των πλανητών, τεχνική που δεν θεωρείται τεκμηριωμένη από τους επιστήμονες που ασχολούνται με την πρόβλεψη των σεισμών.

Τι λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για την πρόβλεψη του Ολλανδού ερευνητή

Μια ανάρτηση του Ολλανδού ερευνητή για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα, προκάλεσε τον προβληματισμό κάποιων σεισμολόγων στην Ελλάδα. Όχι τόσο για την ουσία των όσων λέει αλλά για τον τρόπο που αναπαράγονται αναρτήσεις ερευνητών από τα ΜΜΕ. Ειδικότερα ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Είδα δημοσιεύματα ότι Ολλανδός δήθεν ερευνητής προβλέπει μεγάλο σεισμό. Δεν είναι επιστήμονας ερευνητής, είναι ερασιτέχνης και αυτά που λέει δεν ευσταθούν. Αυτά απαντώ σε ΜΜΕ που μου απευθύνονται. Είμαι βέβαιος ότι τα ΜΜΕ που δημοσιεύουν τέτοιες δήθεν ειδήσεις ενδιαφέρονται πρώτα για την εγκυρότητα και μετά για τον εντυπωσιασμό».

 

https://www.neakriti.gr/  27 October, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα