Φόβοι για νέα εκατόμβη νεκρών ανοιχτά της Λιβύης

  16 January, 2017 ΚΟΣΜΟΣ
Φόβοι για νέα εκατόμβη νεκρών ανοιχτά της Λιβύης

Περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες μετέφερε ένα πλοίο που ανατράπηκε στα παγωμένα νερά ανοιχτά της Λιβύης το Σάββατο και μόνο τέσσερις επιζώντες έχουν διασωθεί μετά από ώρες αναζήτησης, σύμφωνα με τον Guardian.

Οκτώ σοροί ανασύρθηκαν, αλλά οι κακές καιρικές συνθήκες στη θάλασσα εμπόδιζαν τις έρευνες 30 μίλια από τις ακτές της Αφρικής, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων  ANSA.

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης δήλωσε ότι τέσσερα από τα 110 άτομα έχουν διασωθεί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μία μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, περίπου 550 άνθρωποι διασώθηκαν σε πολλές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια των οποίων ανασύρθηκαν επίσης δύο νεκροί, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό Λιμενικό Σώμα.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες επέβαιναν σε τέσσερις φουσκωτές βάρκες και διασώθηκαν από δύο σκάφη του λιμενικού, ένα πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, το Bettica, ένα εμπορικό πλοίο και το Aquarius.

Εργαζόμενοι της ΜΚΟ SOS Méditerranée βρήκαν τις δύο άψυχες σορούς στη μια φουσκωτή βάρκα στη μία επιχείρηση, κατά την οποία διασώθηκαν 193 άνθρωποι.

Εκτιμάται ότι το προέρχονταν από χώρες της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων της Νιγηρίας, της Γκάμπια και της Σενεγάλης με προορισμό την Ιταλία, όπως ανέφερε το Associated Press.

Την Πέμπτη ακόμη 800 μετανάστες φορτωμένοι σε λαστιχένιες και ξύλινες βάρκες διασώθηκαν, σύμφωνα με το ιταλικό λιμενικό.

Η πλειοψηφία των πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες που φεύγουν από τις λιβυκές ακτές, όπου λαθρέμποροι δρουν ατιμώρητοι, οι απελπισμένοι μετανάστες δίνουν εκατοντάδες δολάρια για τον επικίνδυνο απόπλου της Μεσογείου.

Η Ιταλία υποδέχθηκε πέρυσι 181.000 μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως υπηκόους κρατών της Αφρικής, έναν αριθμό -ρεκόρ χωρίς προηγούμενο.

efsyn.gr

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  16 January, 2017 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα