Φοιτητής στη Μεσαρά… γιατί όχι!

mesaralive.gr  01 September, 2015 ΑΡΘΡΑ
Φοιτητής στη Μεσαρά… γιατί όχι!

φωτο:mesaralive.gr

Με αφορμή τα τελικά αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων και ειδικότερα για τους επιτυχόντες φοιτητές που πρόκειται να καταφθάσουν στην Κρήτη...

Περίπου 5000 φοιτητές αναμένεται να προσέλθουν στην Κρήτη… στους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνης, Χανίων και Λασιθίου.

Χιλιάδες φοιτητές στο νησί μας και σε μια τόσο μεγάλη περιοχή όπως η Μεσαρά, να μην υπάρχει καμία πανεπιστημιακή υποδομή που θα προσέλκυε φοιτητές και θα αναζωογονούσε τον τόπο και τους κατοίκους της.

Κάπου εδώ όμως αναρωτιέtαι κανείς… “πως μια περιοχή με τόσο φυσικό, αρχαιολογικό, θαλάσσιο/υποθαλάσσιο και ορυκτό πλούτο δε μπορεί να υποστηρίξει ένα Ανώτατο ή Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ή έστω να αποτελέσει παράρτημα κάποιου εκπαιδευτικού Ιδρύματος;

Ενδεικτικά αναφέρω: παράρτημα του Παν/στημίου Κρήτης - τμήμα Ιστορίας/Αρχαιολογίας, γνωστό στη περιοχή Φαιστός, Αγία Τριάδα, Γόρτυνα, καθώς οικισμοί και λιμάνια που καλύπτουν το ευρύ φάσμα Μινωικής και Ρωμαϊκής Εποχής, αλλά και με πλούσιο υλικό από τη Νεότερη ιστορία.

Τμήμα Γεωπονίας ή Φυτικής και Ζωικής παραγωγής, βρισκόμαστε στον εύφορο κάμπο της Μεσαράς με πλούσια γεωργική παραγωγή και καλλιέργεια.

Τουριστικών επαγγελμάτων, η περιοχή ενδείκνυται ως προορισμός για καλοκαιρινές αλλά και χειμερινές διακοπές, με άπειρα χιλιόμετρα παραλίας και με καλές προϋποθέσεις υποδομών.

Θάλασσες,  θα μπορούσαν να είναι προϊόν έρευνας για ένα σπουδαίο, αλλά όχι τόσο γνωστό κλάδο την Ωκεανολογία, καθώς ακριβώς κάτω από τη Μεσαρά εκτείνεται το Λιβυκό Πέλαγος στην αγκαλιά της Μεσογείου.

Κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου δε θα μπορούσαν να υποστηριχτούν άραγε από μια ανάλογη σχολή/τμήμα/παράρτημα ΙΕΚ Ορυκτών πόρων;

Θα μπορούσε… !

Και θα μπορούσαμε να γράψουμε και άλλα ακόμα περισσότερα… ο σκοπός μας δεν είναι η καταγραφή, αλλά η υπόδειξη, καθώς περιοχές με χαμηλό ενδιαφέρον έχουν αναπτυχθεί, ενώ αυτός ο ευλογημένος τόπος έχει μείνει πολύ πίσω σε ανάπτυξη…

Γιατί η Μεσαρά να είναι το μαύρο πρόβατο;

Γιατί να είναι παραπεταμένη μια τόσο πλούσια περιοχή, αφού διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για σπουδές (;) και μάλιστα με πρακτική εργασία άμεσα.

Γιατί να μην υπάρχει στην περιοχή άμεση μόρφωση και παιδεία;

 

mesaralive.gr  01 September, 2015 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα