Φορολογικές δηλώσεις: Έρχεται παράταση για την υποβολή τους

  23 June, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Φορολογικές δηλώσεις: Έρχεται παράταση για την υποβολή τους

Πότε αναμένεται η ανακοίνωση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση παράτασης στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Η προθεσμία για την υποβολή τους λήγει στις 30 Ιουνίου. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Realfm 97,8, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να παρατείνει την προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για έναν μήνα, δηλ. έως το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οι φορολογούμενοι.

Δεν αποκλείεται οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν ακόμη και σήμερα.

Σημειώνεται ότι παρόλο που η διαδικασία υποβολής  φορολογικών δηλώσεων έχει αρχίσει φέτος 3 μήνες νωρίτερα από ό,τι άλλες χρονιές (δηλαδή στις 30 Μαρτίου) δεν έχουν υποβληθεί ακόμα 3 εκατομμύρια δηλώσεις από τις συνολικά 6,4 εκατομμύρια που πρέπει να υποβληθούν φέτος.

Φορολογικές δηλώσεις: Τι θα γίνει με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος

Το χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος δεν αναμένεται να αλλάξει στην περίπτωση που δοθεί παράταση.  Δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος είτε εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου 2022 και να έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού, είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023.

[φορολογικές δηλώσεις]

Εναλλακτικές επιλογές για να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος θα έχουν όσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση του φόρου σε δόσεις. Αναλυτικά:

Θα μπορούν να εντάξουν την οφειλή τους:

είτε στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων,
είτε να τον αποπληρώσουν σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα.

Τα πρόστιμα

Πρόστιμα ύψους 100 έως 500 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τροποποιητική δήλωση για τη φορολογία εισοδήματος εκπρόθεσμα, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Την ίδια στιγμή ενδέχεται να καταβάλουν και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής έως και την ημερομηνία υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης και βεβαίωσης νέας αυξημένης οφειλής.

 

  23 June, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα