Φορολογικές δηλώσεις: Πότε και πώς θα τις υποβάλουν μισθωτοί και συνταξιούχοι

  20 February, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Φορολογικές δηλώσεις: Πότε και πώς θα τις υποβάλουν μισθωτοί και συνταξιούχοι

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των διαδικασιών που αφορούν στην υποβολή των φορο-δηλώσεων των εισοδημάτων του 2023.

Προς τα μέσα Μαρτίου υπολογίζεται πως θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, ενώ αυτή την περίοδο, είναι σε εξέλιξη η μαζική αποστολή στοιχείων από εταιρείες, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία προς την ΑΑΔΕ, για να προσυμπληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις σχεδόν 1 εκατ. πολιτών.

Για πρώτη φορά φέτος ένας ευρύς αριθμός μισθωτών και συνταξιούχων δεν θα χρειαστεί καν να συμπληρώσει φορολογική δήλωση. Θα το κάνει για αυτούς η Εφορία.

Το τρέχον έτος, όσοι φορολογούμενοι το 2023 είχαν εισοδήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις και καμιά μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση, θα δουν προσυμπληρωμένη τη φορολογική τους δήλωση με βάση βεβαίως τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της ΑΑΔΕ.

Η διαδικασία για όσους δουν προσυμπληρωμένο το έντυπο Ε1 

Με την είσοδό τους στη μερίδα τους στο Taxis, θα διαπιστώνουν ότι οι κωδικοί των εισοδημάτων (μισθοί, συντάξεις) , περιουσίας ( κατοικίες, Ι.Χ., κλπ) τυχόν δάνεια , δαπάνες μέσω αποδείξεων, τόκοι καταθέσεων και φυσικά τα προσωπικά τους στοιχεία θα είναι ήδη συμπληρωμένα στο Έντυπο Ε1 και θα χρειάζεται απλά να τα ελέγξουν και εφόσον συμφωνούν με ένα … κλικ να την υποβάλουν. Άμεσα η δήλωση θα εκκαθαρίζεται και θα βεβαιώνεται τυχόν φόρος.

Στην περίπτωση, που κάποιος πολίτης δεν θελήσει να επιλέξει την υποβολή της δήλωσης ως έχει ή το αμελήσει ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν γίνει κάποια κίνηση από τον φορολογούμενο και δεν διαφοροποιηθούν τα στοιχεία τα οποία έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ, τότε με την λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το σύστημα θα θεωρεί τη δήλωση υποβληθείσα ως έχει.

Με άλλα λόγια, αυτό το 1 εκατομμύριο μισθωτών και συνταξιούχων θα πρέπει να προσέξει μόνο αν υπάρχουν κάποια στοιχεία στα οποία διαφωνεί και που βεβαίως μπορεί να μεταβάλλει.

Αν συμφωνεί με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τότε η δήλωση υποβάλλεται «αυτόματα» την τελευταία ημέρα της διαδικασίας, εκτός βεβαίως αν ο φορολογούμενος επιλέξει με το πάτημα ενός κουμπιού να την καταθέσει νωρίτερα ακόμη και από την μέρα που θα δει προσυμπληρωμένα τα δεδομένα στην δήλωσή του.

Όσον αφορά στο χρονολόγιο των πληρωμών για εκείνους που θα λάβουν το «ραβασάκι» της εφορίας και τους προκύπτει φόρος, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή: Η εξόφληση του ποσού, το οποίο τους αναλογεί θα γίνει σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου έως και την 28 Φεβρουαρίου 2025.

Η εφάπαξ εξόφληση μέχρι το τέλος Ιουλίου θα συνεπάγεται και έκπτωση 3%.

Φορο- ανατροπή για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Φέτος, πάντως, υπάρχει και η… ανατροπή που έχει να κάνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι για τα εισοδήματα της περασμένης χρονιάς θα φορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο και ελάχιστο ποσό τα 10.920 ευρώ.

Ο τεκμαρτός φόρος (τεκμήριο ελάχιστης αμοιβής) μειώνεται ή μηδενίζεται για τις εξής περιπτώσεις:

Απαλλάσσονται οι αγρότες, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και με έως 3 εργοδότες, καθώς και οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%
Μειώνεται το τεκμαρτό εισόδημα κατά 50% για τους επαγγελματίες, που:

– παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%,

– ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους,

– είναι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα,

– είναι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%,

– είναι γονείς πολύτεκνων οικογενειών

Μεσότιτλος: Πως θα εφαρμοστεί ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης

Σχετικές προβλέψεις υπάρχουν και για όσους έχουν και άλλες πηγές εσόδων πέρα από το «μπλοκάκι»: Έτσι, τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου.

Για παράδειγμα, αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στις 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ.

Οι εποχικές επιχειρήσεις θα φορολογηθούν για τους μήνες λειτουργίας εφόσον είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ.

Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται στα 10.920 ευρώ και ανάλογα με τα χρόνια δραστηριοποίησης θα μεταβάλλεται.

Ειδικότερα:

Για τα τρία πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης δεν θα υπάρχει τεκμαρτό εισόδημα
Τον τέταρτο χρόνο θα είναι μειωμένο κατά 67%
Τον πέμπτο 33% μειωμένο

Στον έκτο χρόνο το τεκμαρτό εισόδημα θα φθάσει τα 10.920 ευρώ, για τα έτη 7-9 το τεκμαρτό θα ανέλθει στα 12.012, στα 9-12 στα 13.104 και μετά το 12 έτος στα 14.196 ευρώ.

Η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επί του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κ.Α.Δ. στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ όπου πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ – μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑΔ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ).

Επομένως, η προσαύξηση 5% θα εφαρμοστεί επί του ποσού των 10.000 ευρώ.

 

  20 February, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα