Φορολογικές δηλώσεις: Πώς κλειδώνετε την έκπτωση του 3% -Οι «έξυπνοι» τρόποι πληρωμής

  20 April, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Φορολογικές δηλώσεις: Πώς κλειδώνετε την έκπτωση του 3% -Οι «έξυπνοι» τρόποι πληρωμής

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 169.000 δηλώσεις Ε1. Από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι το 55,74% είναι μηδενικές, το 25,22% (42.655) είναι χρεωστικές και το 19,04% (32.203) έχει επιστροφή φόρου.

Ο μέσος φόρος για τις χρεωστικές είναι στα 734,5 ευρώ, ενώ η μέση επιστροφή φόρου για τις πιστωτικές δηλώσεις υπολογίζεται στα 450 ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα κερδίσετε την έκπτωση του 3%

Για τον φόρο που προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις 2023 οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν έκπτωση 3%. Απαραίτητη προϋπόθεση για να «κλειδώσουν» την έκπτωση είναι να πληρώσουν το σύνολο του φόρου (εφάπαξ πληρωμή) μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023.

Για να το πετύχουν αυτό θα πρέπει από την ταυτότητα οφειλής να επιλέξουν το ποσό στο οποίο έχει ήδη υπολογιστεί η έκπτωση του 3% και να το καταβάλουν -σε μία κατάθεση- μέχρι την προθεσμία.

Οι τρόποι πληρωμής

Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα -ή δεν επιθυμούν- να «κυνηγήσουν» την έκπτωση του 3% μπορούν να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να έχει καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2023, ενώ η τελευταία στις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Οι φορολογούμενοι μπορούν, επίσης, να εντάξουν τον φόρο που τους αναλογεί στη νέα πάγια ρύθμιση των έως 12 ή 24 δόσεων. Για την πρώτη περίπτωση (12 δόσεις) επιβάλλεται επιτόκιο 4,5%, ενώ για τις 24 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 6%.

Ο τέταρτος τρόπος πληρωμής των φορολογικών δηλώσεων είναι μέσω τραπεζικής πιστωτικής κάρτας, σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Επιστροφή φόρου-εξπρές

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η επιστροφή φόρου θα πραγματοποιείται σε χρόνο-«εξπρές», μέσα σε μία εβδομάδα από την υποβολή και εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ είχε ανακοινώσει τα εξής για τις επιστροφές φόρου φέτος:

Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στον συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.
Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
Οφειλές από τον φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε, σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

 

  20 April, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ