Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να προσέξουν μισθωτοί και συνταξιούχοι

  07 April, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να προσέξουν μισθωτοί και συνταξιούχοι

Αδειάζει η κλεψύδρα για την έναρξη των διαδικασιών που αφορούν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων του 2023.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα ανοίγει η πλατφόρμα και για πρώτη φορά φέτος ένας ευρύς αριθμός μισθωτών και συνταξιούχων δεν θα χρειαστεί καν να συμπληρώσει φορολογική δήλωση. Θα το κάνει για αυτούς η Εφορία. Εφόσον, προκύπτει φόρος αυτός θα εξοφληθεί, όπως κάθε χρόνο, σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου.

Το τρέχον έτος, όσοι φορολογούμενοι είχαν το 2023 εισοδήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις και καμιά μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση, θα δουν προσυμπληρωμένη τη φορολογική τους δήλωση με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της ΑΑΔΕ.

Η διαδικασία για όσους δουν προσυμπληρωμένο το έντυπο Ε1 

Με την είσοδό τους στη μερίδα τους στο Taxis, θα διαπιστώνουν ότι οι κωδικοί των εισοδημάτων (μισθοί, συντάξεις) , περιουσίας (κατοικίες, Ι.Χ., κλπ) τυχόν δάνεια , δαπάνες μέσω αποδείξεων, τόκοι καταθέσεων και φυσικά τα προσωπικά τους στοιχεία θα είναι ήδη συμπληρωμένα στο Έντυπο Ε1 και θα χρειάζεται απλά να τα ελέγξουν και εφόσον συμφωνούν με ένα … κλικ να την υποβάλουν. Άμεσα η δήλωση θα εκκαθαρίζεται και θα βεβαιώνεται τυχόν φόρος.

Πηδήξτε στο νερό χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία: Προσιτές πισίνες κήπουΠισίνα | Διαφημίσεις αναζήτησης
Αναζητήστε τώρα
Οι φθηνότεροι πάροχοι ενέργειας. Δείτε τη λίστα εδώ.Νέες ενεργειακές εταιρείες | Διαφημίσεις αναζήτησης
Αναζητήστε τώρα

Στην περίπτωση, που κάποιος πολίτης δεν θελήσει να επιλέξει την υποβολή της δήλωσης ως έχει ή το αμελήσει ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν γίνει κάποια κίνηση από τον φορολογούμενο και δεν διαφοροποιηθούν τα στοιχεία τα οποία έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ, τότε με την λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το σύστημα θα θεωρεί τη δήλωση υποβληθείσα ως έχει.

Με άλλα λόγια, αυτό το 1 εκατομμύριο μισθωτών και συνταξιούχων θα πρέπει να προσέξει μόνο αν υπάρχουν κάποια στοιχεία στα οποία διαφωνεί και που βεβαίως μπορεί να μεταβάλλει.

Αν συμφωνεί με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τότε η δήλωση υποβάλλεται «αυτόματα» την τελευταία ημέρα της διαδικασίας, εκτός βεβαίως αν ο φορολογούμενος επιλέξει με το πάτημα ενός κουμπιού να την καταθέσει νωρίτερα ακόμη και από την μέρα που θα δει προσυμπληρωμένα τα δεδομένα στην δήλωσή του.

Όσον αφορά στο χρονολόγιο των πληρωμών για εκείνους που θα λάβουν το «ραβασάκι» της εφορίας και τους προκύπτει φόρος, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Η εξόφληση του ποσού, το οποίο τους αναλογεί θα γίνει σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου έως και την 28 Φεβρουαρίου 2025. Η εφάπαξ εξόφληση μέχρι το τέλος Ιουλίου θα συνεπάγεται και έκπτωση 3%.

Φορο- ανατροπή για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Φέτος, πάντως, υπάρχει και η… ανατροπή που έχει να κάνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι για τα εισοδήματα της περασμένης χρονιάς θα φορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο και ελάχιστο ποσό τα 10.920 ευρώ.

Ο τεκμαρτός φόρος (τεκμήριο ελάχιστης αμοιβής) μειώνεται ή μηδενίζεται για τις εξής περιπτώσεις:

Απαλλάσσονται οι αγρότες, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και με έως 3 εργοδότες, καθώς και οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%
Μειώνεται το τεκμαρτό εισόδημα κατά 50% για τους επαγγελματίες, που:

– παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%,

Ποιες είναι οι σύγχρονες τσάντες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Βρείτε τις εδώΤσάντες | Διαφημίσεις αναζήτησης
Αυτές είναι οι νέες τάσεις στην κουζίνα το 2024 (κάντε κλικ εδώ για να τις παρακολουθήσετε)Αναδιαμόρφωση της κουζίνας | Διαφημίσεις αναζήτησης
Αναζητήστε τώρα

– ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους,

– είναι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα,

– είναι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%,

– είναι γονείς πολύτεκνων οικογενειών

 

  07 April, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα