ΦΠΑ: Τι εξετάζεται για το όριο απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων

enikonomia.gr  07 May, 2025 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
ΦΠΑ: Τι εξετάζεται για το όριο απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων

Την αναπροσαρμογή του υφιστάμενου ορίου των 10.000 ευρώ σε υψηλότερα επίπεδα, στα 15.000 ή ακόμα και στα 18.000 ευρώ, σε ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή Οδηγία 2020/285 που ανοίγει τον δρόμο για υψηλότερα όρια απαλλαγής από τον ΦΠΑ στις μικρές επιχειρήσεις των κρατών μελών για συναλλαγές που πραγματοποιούν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αναλυτικότερα, η οδηγία φέρνει ριζικές αλλαγές καθώς επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις να πραγματοποιούν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 100.000 ευρώ εντός της ΕΕ χωρίς την υποχρέωση επιβολής ΦΠΑ, ενώ το εσωτερικό όριο απαλλαγής κάθε κράτους μπορεί να φθάσει έως και τα 85.000 ευρώ. Σε αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό όριο των 10.000 ευρώ θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, στην Ιταλία, τη Ρουμανία και την Τσεχία ισχύει το ανώτατο όριο των 85.000 ευρώ, στη Λιθουανία 55.000 ευρώ και στην Πολωνία 40.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έπρεπε να έχει ενσωματώσει την Οδηγία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Ωστόσο, η καθυστέρηση στην προσαρμογή προκάλεσε την παρέμβαση της Κομισιόν, που απέστειλε στην Αθήνα επίσημη προειδοποίηση. Σε απάντηση, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου 2025, όπως προβλέπεται και στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ.

 

Τα οφέλη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το νέο καθεστώς αναμένεται να ωφελήσει χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, παρέχοντάς τους σημαντική φορολογική ελάφρυνση μειώνοντας παράλληλα το διαχειριστικό τους βάρος. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα μπορούν να αιτούνται ηλεκτρονικά μέσω της ΑΑΔΕ τη χρήση του καθεστώτος απαλλαγής σε κράτη μέλη όπου επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν, αρκεί ο συνολικός κύκλος εργασιών τους να μην υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ στην ΕΕ και να τηρούνται τα ειδικά όρια κάθε χώρας.

Παράλληλα, μικρές επιχειρήσεις που εδρεύουν σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μπορούν να αιτούνται την υπαγωγή τους στο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ και στην Ελλάδα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας χωρίς να επιβαρύνουν τις συναλλαγές τους με ΦΠΑ, διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξη των διασυνοριακών δραστηριοτήτων και ενισχύοντας τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

 

Το μεγάλο «αγκάθι»

Ωστόσο, όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο καθεστώς απαλλαγής χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ για αγορές και υπηρεσίες που σχετίζονται με τις απαλλασσόμενες πράξεις τους. Αυτό το στοιχείο είναι κρίσιμο και θα πρέπει να σταθμιστεί από κάθε επιχείρηση, προκειμένου να αποφασίσει εάν τη συμφέρει ή όχι να ενταχθεί στο νέο σύστημα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να «κλειδώσει» αν το νέο όριο θα διαμορφωθεί στα 15.000 ή στα 18.000 ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να αναζητά ισορροπία μεταξύ της αναγκαίας φορολογικής ελάφρυνσης και της διασφάλισης των δημοσίων εσόδων. Η τελική ρύθμιση εκτιμάται ότι θα έχει οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί έως τα τέλη Μαΐου, ώστε να προλάβει να τεθεί σε ισχύ μαζί με την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας, που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο.

 

enikonomia.gr  07 May, 2025 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα