«Φρένο» στην συλλογή ασκορδουλάκων

mesaralive.gr  23 February, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
«Φρένο» στην συλλογή ασκορδουλάκων

Στο κίνδυνο εξαφάνισης των ασκορδουλάκων, του γνωστού νοστιμότατου εδέσματος της Κρητικής φύσης που έχει αναθρέψει γενιές και γενιές, οδηγεί η ανεξέλεγκτη περισυλλογή του.

Έτσι μετά από καταγγελίες που έφτασαν στο Δήμο Φαιστού από περιοχές όπως τα Πιτσίδια και ο Κομμός, το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε σε αποφάσεις προκειμένου να προστατευτούν οι ασκορδουλάκοι οι με την επιστημονική τους ονομασία «Leopoldia Comosa» όπως λεγεται το αυτοφυές φωτό.  Την σχετική εισήγηση έκανε η Αντιδήμαρχος κ. Βούλα Γκιαουράκη – Ματθαιάκη ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Φαιστού αποφάσισε την προστασία του αυτοφυούς φυτού Leopoldia Comosa .  Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να κατατεθεί αίτημα προς την Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου ώστε το αυτοφυές φυτό Leopoldia Comosa να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας ανάλογο με αυτό των αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όπου η συλλογή τους ελέγχεται.
Επίσης από την πλευρά του Δήμου να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες στις περιοχές συλλογής του φυτού Leopoldia Comosa, με τις οποίες θα ενημερώνονται οι συλλέκτες  για τον κίνδυνο εξαφάνισης του φυτού, λόγω συλλογής ποσοτήτων που δεν επιτρέπουν τη φυσική αναγέννησή του. Αυτό πάντως που ξεκαθαρίζεται είναι ότι για την επιβίωση του φυτού θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η συλλογή του για εμπορικούς σκοπούς, να σταματήσουν δηλαδή οι συλλέκτες να φεύγουν με τα τσουβάλια από τις περιοχές που φύεται.

 

mesaralive.gr  23 February, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ