“Φωτιά” οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι

  09 April, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
“Φωτιά” οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι

Από το κύμα ανατιμήσεων δεν θα ξεφύγουν ούτε τα εδέσματα που συμπεριλαμβάνονται στο Πασχαλινό τραπέζι, καθώς η τιμή του οβελία θα φτάσει και ίσως να ξεπεράσει τα 12 ευρώ στα κρεοπωλεία της Κρήτης.

Την εκτίμηση αυτή κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης, που ανέφερε ότι ήδη το αρνί έχει φτάσει τα 11 ευρώ το κιλό στο Ηράκλειο και αναμένεται και συνέχεια, ενώ αύξηση της τάξεως του 10-20% καταγράφεται τόσο στα πουλερικά όσο και στο χοιρινό.

Το αρνί εγχώριας προέλευσης φτάνει σήμερα τα 10-13 ευρώ το κιλό στην χώρα, συνεπώς για 10-12 κιλά ο οβελίας κοστίζει 80-130 ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο, η πανελλαδική τιμή για το κοκορέτσι αγγίζει τα 7-15 ευρώ το κιλό, μπριζόλες 12 ευρώ οι μοσχαρίσιες και 6,5 ευρώ οι χοιρινές, ενώ οι πατάτες από 1,03 ευρώ.

Αυξημένα κατά 10% με 20% είναι τα πασχαλινά εδέσματα και στους φούρνους, με το τσουρέκι να πωλείται από 11 ευρώ έως 14 ευρώ:

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, έδωσε προσφάτως στη δημοσιότητα στοιχεία, που δείχνουν πως ήδη οι ανατιμήσεις και στο κρέας είναι χαρακτηριστικές. «Δυστυχώς, λόγω έλλειψης εμπορευμάτων, αναμένουμε μεγάλες αυξήσεις. Φοβάμαι πως το αρνί θα φτάσει τα 12 ευρώ το κιλό το Πάσχα, αναλόγως τη ζήτηση που θα έχει από τους καταναλωτές. Αν αναλογιστείτε ότι το 50% της Ευρωπαϊκής Ένωσης τροφοδοτείται σιτηρά από Ουκρανία, Λευκορωσία και Ρωσία και από τη στιγμή που λόγω του πολέμου δεν μπορούν να στείλουν, έχουμε πρόβλημα», σημειώνει ο κ. Κεσίδης.

«Δυστυχώς, με την αύξηση της ενέργειας και των πρώτων υλών είναι αναμενόμενο να παρασυρθούν και οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων προς τα πάνω. Εμείς ως κρεοπώλες ήδη έχουμε απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης αυτής, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στο απροχώρητο, γιατί τα λειτουργικά έξοδα, οι πρώτες ύλες, η ενέργεια, όλα έχουν ανέβει, οπότε με αυτόν τον ρυθμό, αν συνεχίσει λίγο ακόμα ο πόλεμος και οι ανατιμήσεις, αναπόφευκτα θα φανεί άμεσα στη λιανική κατανάλωση».

Ένα ακόμη πρόβλημα που δημιουργείται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι ότι φέτος δεν αναμένονται να μπουν στην ελληνική αγορά βουλγάρικα και ρουμάνικα αρνιά, τα οποία κρατούσαν κάτω το κοστολόγιο. Ο λόγος είναι διότι, μετά το εμπάργκο σε σιτηρά που έγινε από την Ουκρανία, τόσο η βουλγάρικη όσο και η ρουμάνικη αγορά θα τα κρατήσουν για εσωτερική κατανάλωση.

Στα κρεοπωλεία της Κρήτης

Στις 18 Απριλίου φέτος ξεκινάει η Μεγαλοβδομάδα, αλλά ήδη καταγράφεται εικόνα ανατιμήσεων στο πασχαλινό τραπέζι των καταναλωτών της Κρήτης, όπως είπε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης.

«Φανταστείτε ότι έχουμε ανατιμήσεις στο κρέας, σε μια περίοδο Σαρακοστής, όπου η κατανάλωση είναι περιορισμένη. Φανταστείτε τι έχει να γίνει το Πάσχα, όταν η κατανάλωση του κρέατος και ιδιαίτερα του αρνιού θα αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις ζωοτροφές. Τώρα γίνεται καταγραφή των καλαμποκιών, αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ο κτηνοτρόφος σου λέει, “όταν εγώ δεν έχω ζωοτροφές κι έχω να ταΐσω τόσες χιλιάδες αιγοπρόβατα, χαμηλώνω το ζωικό μου κεφάλαιο, για να έχω επάρκεια με τις ζωοτροφές”».

Στο μεταξύ, ο ίδιος δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο, ακόμα και στην Κρήτη, να έχουμε ελλείψεις στο αρνί τις ημέρες του Πάσχα. «Πιστεύω πάντως ότι πρώτα θα καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες και μετά θα κάνουμε εξαγωγές, ώστε να μην έχουμε ελλείψεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου.

Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να παίξει και έναν ρόλο για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο και ο ίδιος ο καταναλωτής, που θα πρέπει να πάει εγκαίρως στο κρεοπωλείο και να κάνει τις παραγγελίες του.

«Όταν ένα είδος είναι ακριβό, λογικό είναι ο καταστηματάρχης να μη θέλει να βάλει στα ψυγεία του μεγάλο αριθμό αρνιών. Διότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα μπορέσει να τα διοχετεύσει στην αγορά», σύμφωνα με τον Μανόλη Δατσέρη.

«Οπότε, όταν θα πάει ο καταναλωτής εγκαίρως να κάνει τις παραγγελίες του, αντί να περιμένει την τελευταία μέρα, όλοι θα έχουμε μία εικόνα της αγοράς για να μην υπάρξουν προβλήματα», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου.

Επιταγή ακρίβειας: Μέχρι 21 Απριλίου η καταβολή της - Όλοι οι δικαιούχοι

Η επιταγή ακρίβειας που θα λάβουν συνολικά 1.744.962 δικαιούχοι (χαμηλοσυνταξιούχοι, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία και όσοι λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) θα δουν τα χρήματα στον λογαριασμό τους, όπως όλα δείχνουν, προς το τέλος της μεθεπόμενης εβδομάδας, δηλαδή πριν από το Πάσχα.

Η επιταγή ακρίβειας θα δοθεί στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους επιδόματος παιδιού, πριν από το Πάσχα και, πιο συγκεκριμένα, έως τις 21 Απριλίου. Στους χαμηλοσυνταξιούχους θα πιστωθούν 200 ευρώ ως έκτακτο επίδομα Πάσχα.

Δικαιούχοι:

676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι
625.000 έγγαμοι με παιδιά & μονογονεϊκές οικογένειες
241.281 δικαιούχοι Ελαχ. Εγγυημένου Εισοδήματος

Κριτήρια χορήγησης:

Ετήσιο εισόδημα 2020 (δηλώσεις 2021)
Περιουσία (παλαιές αντικειμενικές αξίες)

Εισοδηματικά κριτήρια χαμηλοσυνταξιούχων:

Άγαμοι: Ετ. Εισόδημα έως 7.200 €
Έγγαμοι: Ετ. Εισόδημα έως 14.40

Έκτακτο βοήθημα σε οικογένειες με παιδιά

Έκτακτο επίδομα θα λάβουν οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, και συγκεκριμένα όσοι έκαναν αίτηση για το επίδομα παιδιού τον Μάρτη.

Παραδείγματα:

Οικογένεια με 1 παιδί

Ετ. Εισόδημα έως 10.500 € – Έκτακτο βοήθημα 105 €
Ετ. Εισόδημα 10.501 – 17.500 € – Έκτακτο βοήθημα 63 €
Ετ. Εισόδημα 17.501 – 26.250 € – Έκτακτο βοήθημα 42 €

Οικογένεια με 2 παιδιά

Ετ. Εισόδημα έως 12.000 € – Έκτακτο βοήθημα 210 €
Ετ. Εισόδημα 12.001 – 20.000 € – Έκτακτο βοήθημα 126 €
Ετ. Εισόδημα 20.000 – 30.000 € – Έκτακτο βοήθημα 84 €

Οικογένεια με 3 παιδιά

Ετ. Εισόδημα έως 13.500 € – Έκτακτο βοήθημα 420 €
Ετ. Εισόδημα 13.501 € – 22.500 € – Έκτακτο βοήθημα 252 €
Ετ. Εισόδημα 22.500 € – 33.750 € – Έκτακτο βοήθημα 168 €

 

  09 April, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα