Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα ξένες επενδύσεις

mikrometoxos.gr  03 March, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα ξένες επενδύσεις

Όμιλία του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Καταφέραμε να επιβιώσουμε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου, μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Στην οικονομία, εξαρτάται από εμάς να μη συναντήσουμε εμπόδια στον δρόμο μας, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Μετά από πολλές προσπάθειες και πολιτικές αλλαγές, μεγάλο τμήμα του κοινοβουλίου είναι υπέρ του ευρώ. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο κέρδος που αποκομίσαμε από τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων. Η Ελλάδα δεν είναι πια ο ελέφαντας στο δωμάτιο για την Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Για να αντιμετωπίσεις τη φτώχεια, χρειάζεσαι ανάπτυξη, και κατ’ επέκταση συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, της εκπαίδευσης, την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, να ανοίξουμε τις αγορές, να κάνουμε πιο αποδοτικό τον δημόσιο τομέα. Επίσης, πρέπει να επενδύσουμε το 20% του ΑΕΠ για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Απεγνωσμένα χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις.

Όσον αφορά τις τράπεζες, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, σε αυτή την κρίση ήταν τα θύματα. Καταφέραμε να κρατήσουμε ανέπαφες τις καταθέσεις των πολιτών, αλλά υπάρχει ένα βουνό κόκκινων δανείων, το οποίο προκλήθηκε από την ανεργία. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό πολιτών που ενώ έχει τη δυνατότητα, δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Σήμερα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, έχουν αναδιαρθρωθεί και έχουν γίνει συγχωνεύσεις. Υπάρχει η κληρονομιά των κόκκινων δανείων, η οποία σε βαθμό 70% οφείλεται στα προβλήματα που δημιούργησε η ύφεση (ανεργία, μειωμένα εισοδήματα κ.τλ.), υποστήριξε αλλά προσέθεσε ότι υπάρχει και ένα ποσοστό 20-25% το οποίο οφείλεται σε «ανεύθυνες πολιτικές» για να προστατευθούν «στρατηγικοί κακοπληρωτές» που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν.

Εκτίμησε ότι οι τράπεζες κάνουν ότι καλύτερο μπορούν και από την κορύφωση του προβλήματος τα προβληματικά δάνεια έχουν μειωθεί κατά περίπου 25 δισ. ευρώ.

Σημείωσε ότι ο κλάδος δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει γρήγορα το πρόβλημα αν δεν βοηθηθεί από περισσότερο «συστημικές προτάσεις». Εχουμε αυτή του ΤΧΣ και αυτή της Τράπεζας της Ελλάδας που έχουν σταλθεί στην DG Comp για έγκριση. Ελπίζω ότι θα βοηθήσουν τις τράπεζες.

Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει το πλέον γενναιόδωρο σχήμα προστασίας της α’ κατοικίας στην Ευρώπη. Παρά την κρίση η χώρα κράτησε καλά, δεν έχασε ο κόσμος της κατοικία του και σε αυτό βοήθησε και η οικογενειακή κουλτούρα.

 

mikrometoxos.gr  03 March, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα