Γαλλία: Στο εδώλιο ο Φρανσουά Φιγιόν για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος

  25 February, 2020 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Γαλλία: Στο εδώλιο ο Φρανσουά Φιγιόν για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος κάθεται ο πρώην προεδρικός υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, στον απόηχο του σκανδάλου με τις «δουλειές -φάντασμα» της γυναίκας του, που κατέστρεψε την πολιτική του καριέρα.

Ο 65χρονος Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, θα εμφανιστεί στο δικαστήριο μαζί με τη γεννημένη στην Ουαλία σύζυγό του, Πενέλοπι, έτοιμοι αμφότεροι να αρνηθούν τις κατηγορίες περί υπεξαίρεσης συνολικού ποσού άνω του ενός εκατ. ευρώ για τους μισθούς της γυναίκας του για μια εικονική θέση εργασίας.

Οι κατηγορίες συνέτριψαν τα πολιτικά όνειρα του Φιγιόν και μια σταδιοδρομία 35 χρόνων στο δημόσιο βίο, αλλάζοντας το ρου της γαλλικής πολιτικής. Στις αρχές του 2017 ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός ήταν το φαβορί για τις προεδρικές εκλογές, όταν η εφημερίδα Le Canard Enchaine αμφισβήτησε τη δουλειά της συζύγου του. Όταν ο Φιγιόν επέμεινε ότι η γυναίκα του εργαζόταν ως βοηθός του το Envoye Special έφερε στην επιφάνεια μια παλιά συνέντευξη της κυρίας Φιγιόν, που είχε παραχωρήσει το 2007 στη βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph, όταν ερωτηθείσα αν εργάζεται για λογαριασμό του άνδρα της απάντησε: «Ουδέποτε υπήρξα βοηθός του ή κάτι τέτοιο».

Το «Penelope Gate» του Φιγιόν

Το “Penelopegate”, όπως ονομάστηκε το σκάνδαλο, κατέστρεψε τον Φιγιόν, που είχε κατεβεί στην προεκλογική καμπάνια ως αδιάφθορος, άσπιλος πολιτικός. Ο Φιγιόν αρνήθηκε να πετάξει λευκή πετσέτα για να χάσει στον Α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών και να αφήσει για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας τη Δεξιά χωρίς υποψήφιο στον Β΄γύρο, που κέρδισε άνετα ο Εμανουέλ Μακρόν, ένας ελάχιστα γνωστός εκτός συνόρων πρώην υπουργός Οικονομικών και τραπεζίτης, έχοντας ως αντίπαλό του την Μαρίν Λεπέν.

Ο Φιγιόν, που εργάζεται τώρα σε επενδυτική τράπεζα, απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι τον περασμένο μήνα όταν παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη επιμένοντας ότι η γυναίκα του έπαιζε γι’ αυτόν σημαντικό ρόλο στην εκλογική του περιφέρεια το Sarthe τηυς βορειοδυτικής Γαλλίας, με μηνιαίο μισθό 3.000 ευρώ, που έφθανε ενίοτε και τα 5.200 από το 1998 έως το 2013. «Από την αρχή συνεργαζόμασταν κι οι αποδείξεις θα παρουσιαστούν στη δίκη», επέμεινε ο Φιγιόν.

Ο Φιγιόν απειλείται με πολυετή κάθειρξη και βαρύ πρόστιμο

Η δίκη που ξεκινά σήμερα αναμένεται να διαρκέσει έως τις 11 Μαρτίου και σε περίπτωση που ο Φιγιόν κριθεί ένοχος για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και δέκα ετών και πρόστιμο έως και ένα εκατ. ευρώ.

 

  25 February, 2020 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα