Γάζα: Το Ισραήλ κατέλαβε την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος στη Ράφα

  07 May, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Γάζα: Το Ισραήλ κατέλαβε την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος στη Ράφα

Μονάδες του ισραηλινού στρατού έχουν κυριεύσει την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, η οποία συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.

\Ερωτηθείς σχετικά με την πληροφορία, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού περιορίστηκε να πει πως θα δοθεί «σύντομα» δελτίο Τύπου για το θέμα στη δημοσιότητα. Παράλληλα, η αρχή που διαχειρίζεται τη διέλευση έκανε γνωστό πως έχει κλείσει, εξαιτίας της παρουσίας ισραηλινών αρμάτων μάχης.

Ανεστάλη η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας

Τρεις πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς επιβεβαίωσαν ότι η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ανασταλεί. Να σημειωθεί, πως μέσω της συγκεκριμένης συνοριακής διέλευσης εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακο το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στον θύλακο υπό πολιορκία, το σύνολο του πληθυσμού του οποίου αντιμετωπίζει λιμό, κατά τον ΟΗΕ.

Νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε αρκετούς Παλαιστίνιους σε μεμονωμένες αεροπορικές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα, την ώρα που η κατάπαυση πυρός είναι στον «αέρα».

Ισραηλινή βομβιστική επίθεση έπληξε σπίτι στην κεντρική διοικητική περιοχή της Ράφα, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλα, αναφέρει το Wafa. Νωρίτερα, το Al Jazeera μετέδωσε ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις ξεχωριστές επιδρομές στη Ράφα, καθώς ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιθέσεις του στην πόλη στη νότια Γάζα.

Το νοσοκομείο του Κουβέιτ, το οποίο βρίσκεται στη Ράφα, έκανε γνωστό πως διακομίστηκαν σ’ αυτό «πέντε μάρτυρες και πολλοί τραυματίες» έπειτα από σειρά νυχτερινών βομβαρδισμών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας, η Ράφα συνεχίζει να είναι το επίκεντρο εντατικών ισραηλινών βομβαρδισμών.

Τι προβλέπει η πρόταση που δέχθηκε η Χαμάς - Οι 3 φάσεις

Αξιωματούχοι της Χαμάς έδειξαν στο Al Jazeera αντίγραφο της αιγυπτιακής-καταριανής πρότασης κατάπαυσης του πυρός στην οποία το κίνημα λέει ότι έχει συμφωνήσει.

Η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις και προβλέπει τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και την απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στον θύλακα και των Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Η συμφωνία είναι πολύπλοκη και θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις, καθεμία από τις οποίες θα διαρκεί έξι εβδομάδες.

Στην πρώτη φάση, θα υπάρξει προσωρινή παύση των εχθροπραξιών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, καθώς και απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων προς τα ανατολικά, μακριά από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, και προς τα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού θύλακα. Τα ισραηλινά αεροπλάνα και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα σταματήσουν επίσης να πετούν πάνω από τη Γάζα για 10 ώρες κάθε μέρα και για 12 ώρες τις ημέρες που απελευθερώνονται αιχμάλωτοι.

Η Χαμάς θα απελευθερώσει σταδιακά 33 αιχμαλώτους (είτε πρόκειται για ζωντανούς αιχμαλώτους είτε για τις σορούς αιχμαλώτων που έχουν πεθάνει) σε πρώτη φάση. Οι αιχμάλωτοι θα είναι γυναίκες, όσοι είναι άνω των 50 ετών, όσοι είναι άρρωστοι ή μη στρατιώτες κάτω των 19 ετών. Για κάθε ισραηλινό πολίτη αιχμάλωτο που απελευθερώνεται ζωντανός, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους που έχει κρατήσει. Για κάθε γυναίκα στρατιώτη που απελευθερώνεται από τη Χαμάς, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 50 Παλαιστίνιους.

Η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλη τη Γάζα, κάτι που θα συμβεί σταδιακά καθώς η Χαμάς θα απελευθερώνει αιχμαλώτους. Ανεξάρτητα από αυτό, η συμφωνία ορίζει ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να αρχίσουν οι εργασίες ανοικοδόμησης στη Γάζα, καθώς και η παροχή βοήθειας, και ότι θα επιτραπεί στην UNRWA και σε άλλες οργανώσεις αρωγής να εργαστούν για να βοηθήσουν τους αμάχους.

Στη δεύτερη φάση της συμφωνίας, θα υπάρξει μόνιμος τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων και πλήρης αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Θα υπάρξει επίσης άλλη μια ανταλλαγή αιχμαλώτων, αυτή τη φορά με όλους τους εναπομείναντες Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί θα απελευθερώνονταν με αντάλλαγμα έναν απροσδιόριστο μέχρι στιγμής αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Στην τρίτη φάση θα γίνει ανταλλαγή των σορών των αιχμαλώτων και των φυλακισμένων που κρατούνταν και από τις δύο πλευρές. Από την πλευρά της εξέλιξης, η φάση αυτή θα περιλαμβάνει ένα τριετές έως πενταετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας και, ίσως το πιο σημαντικό, τον τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού του θύλακα.

Διαπραγματεύσεις in extremis στο Κάιρο

Σήμερα θα διεξαχθούν νέες έμμεσες διαπραγματεύσεις in extremis στο Κάιρο, στο πλαίσιο να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, στην οποία το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ανακοίνωσε χθες βράδυ πως έδωσε πράσινο φως.

Το Κάιρο φοβάται ότι, αν ο ισραηλινός στρατός προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στην πόλη, θα υπάρξει μαζική φυγή Παλαιστινίων προσφύγων προς την αιγυπτιακή επικράτεια.

Το εμιράτο του Κατάρ μετά το «όχι» του Νετανιάχου ανακοίνωσε πως θα στείλει αργότερα το πρωί αντιπροσωπεία στο Κάιρο «για να ξαναρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δυο μέρη (...) με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση φυλακισμένων και ομήρων».

 

  07 May, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ