Γεροπόταμος: Δρομολογείται η κατασκευή γέφυρας στο σημείο της φρικτής τραγωδίας
Ήταν αργά το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου 2019. Στη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας ο Γεροπόταμος, το ποτάμι στη Μεσαράς, είχε φουσκώσει από τα ορμητικά νερά με συνέπεια να παρασύρει το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν η 30χρονη Ροδούλα Τζαγκαράκη, ο 29χρονος σύζυγος της, Κώστας Γιαννακάκης, η 58χρονη μητέρα της, Μαρία και η 21χρονη αδερφή της, Μαριλένα, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο.
Πέντε χρόνια μετά την ανείπωτη τραγωδία που συγκλόνισε την Κρήτη και το πανελλήνιο, η μελέτη για την κατασκευή γέφυρας στη συγκεκριμένη ιρλανδική διάβαση είναι έτοιμη, αναφέρει ο Δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης.
«Έχουμε ολοκληρωμένη μελέτη για κατασκευή πλατιάς γέφυρας στη συγκεκριμένη ιρλανδική διάβαση που είχαμε το δυστύχημα πριν πολλά χρόνια με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών» εξηγεί ο Δήμαρχος.
Μόνο η μελέτη για αντιπλημμυρική προστασία σε ολόκληρο τον Δήμο, καθιζήσεις, βραχοπτώσεις κτλ. υπερβαίνει το ένα με ενάμιση εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο πλάτος της γέφυρας διότι, όπως αναλύει ο Δήμαρχος, πρέπει να είναι πολύ μεγάλο για να είναι ασφαλές και να αποφευχθούν ανάλογα δυστυχήματα στο μέλλον.
«Η μελέτη του Γεροπόταμου έχει δείξει ότι εάν έχουμε ένα πλημμυρικό φαινόμενο τα νερά που κατεβαίνουν από τον ποταμό είναι τέτοια που απαιτείται οπωσδήποτε μεγάλο πλάτος της γέφυρας για να αντέξει τον όγκο των υδάτων» λέει ο κ. Νικολιδάκης.
Ο Δήμαρχος αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές μελέτες έτοιμες που αφορούν σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας «αλλά το κόστος των παρεμβάσεων, για την κατασκευή των έργων, είναι πολύ μεγάλο και συνεπώς περιμένουμε να ανοίγουν χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να υποβάλλουμε αιτήσεις για την ένταξη των έργων».
Σε ότι αφορά τις ιρλανδικές διαβάσεις, αυτές κλείνουν όταν υπάρχει ενημέρωση από την ΕΜΥ.
Στο ΤΕΕ οι μελέτες και για την Αγία Πελαγία
Στις δαιδαλώδεις διαδικασίες της γραφειοκρατίας φαίνεται να βρίσκεται και η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αγίας Πελαγίας, αλλά και ολόκληρου του Δήμου Μαλεβιζίου, δύο χρόνια μετά τη φρικτή τραγωδία με τους δύο νεκρούς, τον Οκτώβριο του 2022.
«Οι μελέτες έχουν δοθεί στο ΤΕΕ για την αρχική έγκριση. Αναμένουμε τις τελικές εγκρίσεις Ιανουάριου με Φεβρουάριο του 2025 όπου υπολογίζουμε ότι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις για να προχωρήσουμε στα αναγκαία μέτρα», λέει ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας.
Ο ίδιος παραδέχεται ότι υπήρχε ένα αντιπλημμυρικό έργο, το οποίο φάνηκε ότι δεν μπορεί να προστατεύσει την περιοχή άρα χρειάζεται ενίσχυση. Ωστόσο ο Δήμος βρίσκεται εν αναμονή των τελικών εγκρίσεων για τις μελέτες του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση έργων.
Δείτε επίσης
- Μεσαρά: Μετά το «ήντα μπρε ξανοίγεις», ήρθε η μπουνιά στο πρόσωπο
- Σύλλογος Α.με.Α “Το μέλλον”: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
- Mε επιτυχία ο 22ος «Μινωικός Άθλος»
- Παρουσίαση βιβλίου με...άρωμα μαγειρικής
- Δήμος Φαιστού: Απο τις Μοιρες ξεκινούν αύριο οι εορταστικές εκδηλώσεις