Γεροπόταμος: Τι περιλαμβάνει η μήνυση κατά παντός υπευθύνου

neakriti.gr  10 March, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Γεροπόταμος: Τι περιλαμβάνει η μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου υπέβαλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου οι οικογένειες των τεσσάρων συνανθρώπων μας που βρήκαν φρικτό θάνατο, πριν από λίγες εβδομάδες, παρασυρόμενοι από τα ορμητικά νερά του Γεροπόταμου, στη Μεσαρά.

Συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο τους Γιώργο Κοκοσάλη, οι γονείς του αδικοχαμένου Κώστα Γιαννακάκη μαζί με τη μοναδική ευρισκόμενη εν ζωή της οικογένειας Τζαγκαράκη - η οποία έχασε στο δυστύχημα τις δύο αδερφές της και τη μητέρα της - μετέβησαν χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου και υπέβαλαν την εν λόγω μηνυτήρια αναφορά.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς, οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν να διερευνηθεί από τις αρμόδιες Αρχές εάν προκύπτουν ευθύνες για τους «περιφερειάρχη/ αντιπεριφερειάρχη Κρήτης-αρμόδιου για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Συντήρησης, Καθαρισμού και Αστυνόμευσης οδών, χειμάρρων και ποταμιών, δημάρχου/αντιδημάρχου Δήμου Φαιστού-αρμοδίου για ζητήματα Καθαρισμού, Συντήρησης και Αστυνόμευσης οδών, προέδρου του ΤΟΕΒ Μοιρών ως αρμόδιου ΝΠΙΔ για τη διαχείριση των οδών επί του αναδασμού της πόλης των Μοιρών ή σε κάθε περίπτωση του αρμοδίου ΤΟΕΒ ως ήθελε προκύψει από την έρευνα», αλλά «και του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου» όπου διασκέδαζαν μέχρι και λίγη ώρα πριν βρουν τραγικό τέλος οι τέσσερις αδικοχαμένοι άνθρωποι.

Εξάλλου, στο περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς ζητείται να διερευνηθεί από την Εισαγγελία το ενδεχόμενο στοιχειοθέτησης τεσσάρων ποινικών αδικημάτων: Ειδικότερα, στη μήνυση αναφέρονται η «ανθρωποκτονία από αμέλεια τελούμενη διά παραλείψεως», η «διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών υπό την επιβαρυντική περίσταση της επέλευσης θανάτου τελούμενου διά παραλείψεως», η «πρόκληση πλημμύρας από την οποία επήλθε θάνατος τελούμενος διά παραλείψεως», αλλά και η «έκθεση σε κίνδυνο ζωής από την οποία επήλθε θάνατος».

 

«Κανείς δε δικαιούται να παίζει με τις ψυχές τεσσάρων νεκρών»

Στο μεταξύ, μιλώντας χθες στη “Νέα Κρήτη” ο συνήγορος των οικογενειών Γιαννακάκη-Τζαγκαράκη, Γιώργος Κοκοσάλης, επισήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να “παίζει” με τις ψυχές των τεσσάρων θυμάτων, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «κοκορομαχίες» με φόντο την ανείπωτη τραγωδία. Εξάλλου, ο κ. Κοκοσάλης τόνισε με νόημα ότι οι εντολείς του μένουν μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες ενόψει εκλογών.

 «Μακριά από την οικογένεια οι μικροκομματικές σκοπιμότητες στα πλαίσια μιας δυστυχώς μακράς και παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Κανείς δε δικαιούται να παίζει με τις ψυχές τεσσάρων νεκρών. Με αφορμή τις πρόσφατες “κοκορομαχίες” που παρακολουθήσαμε, η οικογένεια απαντάει με την παρούσα μηνυτήρια αναφορά, παραθέτοντας απλώς, ταπεινά, κάποιες απόψεις, στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ζητώντας να συσχετιστεί με την ήδη διαταχθείσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να αποδοθούν συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Προς τιμήν του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ηρακλείου, η αντίδραση ήταν ακαριαία, διερευνώντας το θέμα μέσω προκαταρκτικής εξέτασης. Η άποψη της οικογένειας είναι ότι προκύπτουν κακουργηματικές ποινικές ευθύνες και δη αυτές του άρθρου 290 παρ. 1β του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή για κακουργηματική διατάραξη της ασφάλειας της οδικής συγκοινωνίας κατά παράλειψη, από την οποία επήλθαν τέσσερις θάνατοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκοσάλης.

Σύμφωνα, πάντως, με άτομα από το κοντινό περιβάλλον των οικογενειών, η στάση όλων των αρμοδίων αναφορικά με την απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα, το προηγούμενο διάστημα, χαρακτηρίζεται από τους οικείους των θυμάτων ως «εμετική». Αξίζει να επισημάνουμε σ’ αυτό το σημείο ότι οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν από την Εισαγγελία Ηρακλείου να συσχετιστεί η μηνυτήρια αναφορά με τη δικογραφία της επίμαχης υπόθεσης.

 

Η ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

«Πληθώρα αμελών παραλείψεων»

«Στο σημείο επέλευσης του ατυχήματος, παρά τη δεδομένη γνώση των αρμόδιων Αρχών και οργάνων (Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Φαιστού, ΤΟΕΒ Μοιρών, ΕΛ.ΑΣ.) για τη σχετική επικινδυνότητα αυτού, με τη μετατροπή του δρόμου στις περιόδους βροχοπτώσεων σε χείμαρρο, και την επέλευση πληθώρας ατυχημάτων, ουδεμία πρωτοβουλία έχει παρθεί, καμία διαχειριστική ενέργεια δεν έχει λάβει χώρα για τον καθαρισμό, την αστυνόμευση και οριοθέτηση του Γεροπόταμου, για το κλείσιμο του δρόμου και την απαγόρευση διέλευσης οχημάτων έστω κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, για τη σήμανση της επικινδυνότητας του σημείου και της ενδεδειγμένης προσοχής που πρέπει να δείχνουν οι διερχόμενοι οδηγοί και για τη γεφύρωση του δρόμου. Αυτό που επιθυμούμε, ως εκ τούτου, να τονίσουμε με την παρούσα μας είναι πως οι ως άνω εμπλεκόμενοι φορείς υπέπεσαν σε πληθώρα αμελών παραλείψεων, οι οποίες (παραλείψεις) αντικειμενικώς επέφεραν τον θάνατο των οικείων μας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου.

«Σημαντικό σχετικό στοιχείο το οποίο θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας και το οποίο καταδεικνύει τη γνώση αναμφίβολα από πλευράς δημοτικής Αρχής (αλλά και περιφερειακής Αρχής) για την επικινδυνότητα των δρόμων μέσω των οποίων διέρχεται ο ποταμός Γεροπόταμος στην περιοχή και την παντελή απουσία οποιασδήποτε διαχειριστικής ενέργειας για την αντιμετώπιση μιας ενδεχομένης φυσικής καταστροφής (ως ανωτέρω όφειλαν να προλάβουν) είναι η με αριθμ. πρωτ. 2355/3.10.2017 απόφαση της ΔΕΥΑ Φαιστού, με την οποία εγκρίθηκε η υλοποίηση γεφύρωσης για την αντιμετώπιση της πλημμύρας του Γεροπόταμου!!! Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, “στη θέση του αναδασμού στο Πετροκεφάλι του Δήμου Φαιστού, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού Μοιρών και στις οποίες έχει πρόσβαση η ΔΕΥΑ Φαιστού, μέσω αγροτικού δρόμου που διέρχεται από την κοίτη του Γεροπόταμου, δεν υπάρχει κάποιο τεχνικό έργο (γέφυρα ή οχετός) και συνέπεια της έλλειψης αυτής είναι ότι, κατά τη χειμερινή περίοδο, οπότε ο ποταμός έχει συνεχή ροή, η διάβαση είναι εντελώς αδύνατη ή επισφαλής και επικίνδυνη για τους χρήστες του Βιολογικού Καθαρισμού Μοιρών”! Μάλιστα το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Φαιστού ενέκρινε την τεχνική έκθεση της Πολεοδομίας και των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Φαιστού με το ποσό των 20.000 ευρώ για την τεχνική μελέτη! Ένα έργο που δεν προχώρησε ποτέ, παρά τη σχετική έγκριση της χρηματοδότησης, κι ενώ από την Περιφέρεια Κρήτης εξασφαλίστηκε ένα ακόμη ποσό ύψους 260.000 ευρώ (!)», αναφέρεται, επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, στη μηνυτήρια αναφορά.

 

neakriti.gr  10 March, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα