Για όλα φταίει η... μεταπολίτευση!

Γράφει η Ελευθερία Ντισπυράκη  08 August, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Για όλα φταίει η... μεταπολίτευση!

Στις 24 Ιουλίου 2017 συμπληρώθηκαν 43 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Το βράδυ της 24ης Ιουλίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος βρισκόταν αυτοεξόριστος στο Παρίσι, επιβιβάστηκε στο προσωπικό αεροπλάνο του Προέδρου της  Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’εστεν, προκειμένου να μεταβεί στην Ελλάδα και να αναλάβει την Πρωθυπουργία της χώρας. Η χώρα βίωνε ένα απερίγραπτο πολιτικό θρίλερ καθώς μετά την εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο την 20η Ιουλίου και όντας στα πρόθυρα του πολέμου, έμεινε χωρίς κυβέρνηση με τους στρατιωτικούς να αποσύρονται και να ζητούν από τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστεί την κρίση.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μη γνωρίζοντας τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους με τη θρυλική φράση του Τρούμαν “Boys pray for me” και λίγη ώρα αργότερα φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού έγινε δεκτός από δεκάδες χιλιάδες πολιτών που πανηγύριζαν την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 4.15 τα ξημερώματα. Μερικές ώρες αργότερα οι Έλληνες πληροφορούνταν από το ραδιόφωνο για την κατάργηση του στρατοπέδου της Γυάρου.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που σχηματίστηκε, προχώρησε στη ψήφιση Συντάγματος και στην πραγματοποίηση δημοψηφίσματος σχετικά με τη μορφή του πολιτεύματος στο οποίο οι Έλληνες επέλεξαν την αβασίλευτη δημοκρατία.  

Μεταπολίτευση δεν θεωρείται μόνο η νύχτα της 24ης Ιουλίου κατά την οποία αποκαταστάθηκε η δημοκρατία. Η μεταπολίτευση είναι μια μακρά περίοδος της ελληνικής ιστορίας από το 1974 έως το 2009 που η χώρα τέθηκε υπό καθεστώς εξωτερικού οικονομικού ελέγχου. Κύριος στόχος των κυβερνήσεων έως το 1985 ήταν η αποκατάσταση της δημοκρατίας, η ομαλή λειτουργία του κοινοβουλευτισμού, η κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ των πολιτών και η ισονομία. Από το 1981 και μετά η προσπάθεια στράφηκε στον περιορισμό των ανισοτήτων, στη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Ακολούθησαν επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο όπως η συμμετοχή της χώρας στην ΕΟΚ  και την ΟΝΕ και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Υπήρχαν, βέβαια, πολλές προσπάθειες κατά τη διάρκεια αυτών των ετών που είτε δεν ολοκληρώθηκαν είτε δεν απέδωσαν είτε και ματαιώθηκαν. Ο έλεγχος της διαφθοράς, η ανεπάρκεια της διοίκησης και η υπέρβαση της πελατειακής πολιτικής είναι παραδείγματα προσπαθειών που απέτυχαν.

Η μεταπολίτευση θεωρείται η πιο αμφιλεγόμενη περίοδος της ελληνικής ιστορίας. Σήμερα που η χώρα διανύει μια πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση η μεταπολίτευση βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής. Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη ποιότητα της δημοκρατίας που αποκατέστησε. Η χώρα δεν κατάφερε παρά την προσπάθεια σύγκλισης να ακολουθήσει τους ρυθμούς και τις επιτυχίες των ευρωπαϊκών χωρών, αυτό όμως δεν καθιστά αυτονόητα τα κεκτημένα της μεταπολίτευσης. Οι δομές που διαμορφώνονταν για ένα και πλέον αιώνα δεν είναι δυνατό να αλλάξουν σε 43 χρόνια. Ας μην λησμονούμε το γεγονός ότι η Ελλάδα 43 χρόνια πριν βρισκόταν υπό φασιστικό καθεστώς.

 

Ελευθερία Ντισπυράκη

 

Γράφει η Ελευθερία Ντισπυράκη  08 August, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ