Για ποια πάθηση η ζέστη είναι ευεργετική και τι γίνεται με τη διατροφή

https://slpress.gr/  16 July, 2023 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Για ποια πάθηση η ζέστη είναι ευεργετική και τι γίνεται με τη διατροφή

Η ζέστη κατά κανόνα φέρνει μια ανακούφιση σε όσους έχουν καλοήθη υπερπλασία προστάτη, όχι όμως και οι μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας που μπορεί να είναι αποτέλεσμα είτε φυσικό (διαφορά μέρας και νύχτας) είτε τεχνητό (όταν κάποιος εκτίθεται στη ζέστη όλη μέρα και μετά πάει για ύπνο σε ισχυρά κλιματιζόμενο χώρο). Σημαντικό ρόλο στην διαχείριση αυτού του προβλήματος παίζει και η διατροφή. Να υπενθυμίσουμε ότι κάποιοι ειδικοί συνιστούν περιορισμό της πρόσληψης υγρών στα δύο λίτρα την ημέρα, όμως αυτό δεν ισχύει για ηλικιωμένους που κινδυνεύουν από αφυδάτωση ούτε όμως και για πολύ νεότερους υπό συνθήκες καύσωνα ή και απλής ζέστης. Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική το καλοκαίρι, ακόμα κι αν υπάρχει υπερπλασία.

Η υπερπλασία προστάτη απασχολεί περίπου το 50% των μεσηλίκων, ενώ το ποσοστό αυξάνει ανά δεκαετία και τελικά φθάνει το 90% για όσους είναι άνω των 80 ετών. Όσον αφορά στη διαφορά στην όξυνση των προβλημάτων λόγω θερμοκρασιών, η σχετική μελέτη έγινε στην Ιαπωνία. Αυτή έδειξε ότι όταν ο άνδρας εκτίθεται σε θερμοκρασίες που διαφέρουν πάνω από 14 ° C στη διάρκεια της ημέρας, τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

Το συμπέρασμα των Ιαπώνων ουρολόγων ήταν πως το φαινόμενο δεν ερμηνεύεται πλήρως, όμως εικάζουν πως το ψυχρό στρες αυξάνει τη δραστηριότητα του συμπαθητικού και αυτό με τη σειρά του αυξάνει τη συστολή των λείων μυών του προστάτη. Η συστολή μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση ούρων. Η επιδείνωση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη όταν οι διαφορές θερμοκρασίας στις οποίες εκτίθεντο οι άνδρες στη διάρκεια του 24ωρου ήταν μικρότερες από 4 ° C.

 

διαβαστε την συνεχεια εδώ 

 

https://slpress.gr/  16 July, 2023 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ