Για πωλητές και τεχνίτες οι νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

  11 September, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Για πωλητές και τεχνίτες οι νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Θέσεις εργασίας όχι ιδιαίτερα υψηλών προδιαγραφών – όπως υπαλλήλους γραφείου, πωλητές, γεωργούς και τεχνίτες – αναμένεται να δημιουργήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις έως το 2035, δημιουργώντας αρνητικές προσδοκίες για το μέλλον της εγχώριας αγοράς εργασίας. Η αδυναμία δημιουργίας θέσεων εργασίας υψηλού επιπέδου γνώσεων και δεξιοτήτων σε συνδυασμό με την τεχνολογική υστέρηση των ελληνικών επιχειρήσεων, καταγράφεται από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία.

Κι όπως επισημαίνεται η ευρεία πλειονότητα των μελλοντικών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα αφορά επαγγέλματα μεσαίου επιπέδου δεξιοτήτων όπως οι υπάλληλοι γραφείου, οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές, οι ειδικευμένοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, δασοκόμοι και αλιείς και οι εξειδικευμένοι τεχνίτες και ασκούντες συναφή επαγγέλματα, με το ποσοστό να εκτιμάται στο 62.4%, έναντι 40,8% στην Ε.Ε, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα βρίσκεται σε σαφώς υποδεέστερη θέση ως προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας με υψηλές δεξιότητες, όπως αυτές που αφορούν τα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη, τους επαγγελματίες και τους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα με ποσοστό 29,8% έναντι 49,9% στην Ε.Ε.

Μάλιστα από τις μελλοντικές θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων μόλις το 4,2% συνιστά πραγματικές νέες θέσεις εργασίας καθώς οι υπόλοιπες αφορούν στην πράξη, όπως επισημαίνουν μελετητές της ΓΣΕΕ, θέσεις αντικατάστασης λόγω συνταξιοδότησης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αντίστοιχο ποσοστό είναι 18%.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  11 September, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα