Γιατί απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο Γαϊδουρονήσι

https://slpress.gr/  01 April, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Γιατί απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο Γαϊδουρονήσι

Από φέτος για ένα εξάμηνο, κατά το θερινό και φθινοπωρινό τρίμηνο, απαγορεύεται πλέον η αποβίβαση επισκεπτών στο Γαϊδουρονήσι ή Χρυσή (η αρχαία Χρυσέα) στα νότια της Ιεράπετρας, ένα ακατοίκητο νησί που είχε ενταχθεί θεωρητικά στο πρόγραμμα Natura 2000 και όμως επί 20 χρόνια δινόταν μάχη για τη διάσωσή του από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Παρά τις προσπάθειες του Συνήγορου του Πολίτη, οι παρατυπίες συνεχίζονταν, λόγων ασαφών συναρμοδιοτήτων και χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους, ακόμα και το νερό που μεταφερόταν εκεί για την άγρια πανίδα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη από το 2001 είχε διαπιστώσει την παράτυπη επισκεψιμότητα στο νησί, αυθαίρετες και επικίνδυνες κατασκευές, δράσεις αναψυχής και µακροχρόνια διαµονή κατασκηνωτών. Σε έλεγχο των δασικών υπηρεσιών το 2016 είχαν εντοπιστεί συνολικά 45 σκηνές από επισκέπτες που είχαν κατασκηνώσει, αλλά και λειτουργία καντίνας η οποία είχε επεκταθεί σε χώρο που υπερέβαινε την επιφάνεια η οποία είχε μισθωθεί και που χρησιμοποιούσε δημόσιο νερό, το οποίο προοριζόταν για τις ποτίστρες επιβίωσης της άγριας πανίδας του νησιού.

Από την 1η Μαΐου φέτος, σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που δημοσιεύθηκε μετά από μάχες του Συνηγόρου του Πολίτη και συναπόφαση δύο υπουργείων, θα απαγορεύεται μέχρι και την 1η Νοεμβρίου η αποβίβαση επισκεπτών από ιδιωτικά σκάφη ή μικρά και μεγάλα επιβατηγά πλοιάρια. Θα μπορούν να γίνονται βαρκάδες και θα επιτρέπεται ο περίπλους, όπως και το κολύμπι επισκεπτών, όμως αυτοί θα μπορούν να πάνε μέχρι την παραλία, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν στα ενδότερα ή να αναζητήσουν σκιά στους θαλασσόκεδρους του νησιού.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ήδη από την προηγούμενη θερινή περίοδο ανακοινώσει την πρόθεσή του για την απομάκρυνση παράνομων κατασκευών, φύλαξη της Χρυσής με ανθρώπινο δυναμικό και καθαρισμό της νήσου από μπάζα και απορρίμματα, όμως όλα έμεναν στη θεωρία.

 

Διαβαστε την συνεχεια εδώ

 

https://slpress.gr/  01 April, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα