Γιατί δεν επεκτείναμε στα 12 νμ τα χωρικά μας ύδατα στην Κρήτη;

https://www.zarpanews.gr/  05 October, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Γιατί δεν επεκτείναμε στα 12 νμ τα χωρικά μας ύδατα στην Κρήτη;

Τώρα που επανήλθε στην επικαιρότητα –και μάλιστα ως πολύ αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας- το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επανέρχονται ορισμένα ερωτήματα που έχουν τεθεί κατά καιρούς στο τραπέζι.

Ένα από αυτά είναι ασφαλώς και η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στην Κρήτη.

Είναι χαρακτηριστικό πως το θέμα είχε θέσει μετ΄ επιτάσεως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας από το καλοκαίρι κιόλας του 2020, με την κυβέρνηση να δηλώνει πως το εξετάζει ήδη σοβαρά. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ο Νίκος Δένδιας, τόνισε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών μελετούν ήδη τους χάρτες, ώστε το προσεχές διάστημα να υπάρξει επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και στην περιοχή που περιλαμβάνει η Συμφωνία με την Αίγυπτο.

«Σας προλέγω ότι έχει δοθεί εντολή για να αρχίσει η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε και επέκταση των χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που συνήψαμε με την Αίγυπτο. Και αυτό θα γίνει. Για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη θα προχωρήσουμε στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό τις διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και εκεί σε ανάλογες επεκτάσεις», είχε τονίσει δεσμεύοντας την κυβέρνηση ο υπουργός επί των Εξωτερικών.

Η κωλυσιεργία της Αθήνας δίνει επιπλέον δυνατότητες κινήσεων στην Άγκυρα εντός του –παράνομου και ανυπόστατου- τουρκολιβυκού μνημονίου.

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

https://www.zarpanews.gr/

 

https://www.zarpanews.gr/  05 October, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ