Γιατί ήρθε πιο μπροστά το άνοιγμα της εστίασης

  17 May, 2020 ΑΡΘΡΑ
Γιατί ήρθε πιο μπροστά το άνοιγμα της εστίασης

Γιατί η κυβέρνηση επισπεύδει τα βήματα του σχεδίου επιστροφής στην κανονικότητα και το δύσκολο σταυρόλεξο για το πακέτο που αφορά τον τουρισμό.

Τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα από την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες ήταν αυτά που «ξεκλείδωσαν» νωρίτερα του αναμενομένου πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου για την άρση των περιορισμών και την επιστροφή στην καθημερινότητα. Με βάση, λοιπόν, την καλή επιδημιολογική εικόνα, αλλά και τα επιδημιολογικά μοντέλα που αποτυπώνουν την εξέλιξη του ιού στη χώρα, η κυβέρνηση αποφάσισε και να ανοίξει τα εμπορικά κέντρα από αύριο, Δευτέρα, αλλά και να φέρει μια εβδομάδα πιο μπροστά, από τις 25 του μήνα, το άνοιγμα της εστίασης.

Τις σχετικές λεπτομέρειες θα περιγράψει σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος θα τονίσει ότι ανοίγουν και οι υπαίθριοι, αλλά και οι ημιυπαίθριοι χώροι των καταστημάτων, με αποτέλεσμα να λειτουργήσει το 80% της δυναμικότητας των καταστημάτων. Βεβαίως, καίριες λεπτομέρειες μένει να ρυθμιστούν και νομοθετικά με τη διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ θα πρέπει να «τρέξουν» και οι δήμοι τις αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, προκειμένου να παραχωρηθούν οι απαραίτητοι επιπλέον χώροι σε καταστήματα εστίασης.

Ευρύτερα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έρχεται εν όλω πιο μπροστά, με βάση τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, σε συζητήσεις με το reader.gr, εξηγούν ότι οι περιορισμοί που ισχύουν τώρα δεν είναι μόνιμοι και πρόκειται να χαλαρώσουν προοδευτικά, τις επόμενες εβδομάδες, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίσουν να είναι ικανοποιητικά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει τις πυρετώδεις διεργασίες και για το πακέτο του τουρισμού που συζητήθηκε σε δύο αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, τόσο ως προς το οικονομικό σκέλος με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου (Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης) όσο και ως προς το υγειονομικό και ταξιδιωτικό σκέλος (Χάρης Θεοχάρης, Κώστας Καραμανλής, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιάννης Πλακιωτάκης). Βεβαίως, μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας να προανήγγειλε ανακοινώσεις περί τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, υπάρχουν, όμως, ακόμα αρκετές εκκρεμότητες ιδίως ως προς τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα. Στο οικονομικό σκέλος, πάντως, τα πράγματα είναι σχεδόν «κλειδωμένα», σε πρώτη φάση με σημαντικές εποχικές εκπτώσεις στον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, στο τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, στον ΦΠΑ σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια κ.ο.κ.

Ακόμα, υπάρχουν εκκρεμότητες ως προς το πώς θα γίνεται η υποδοχή των τουριστών, ιδίως σε μεγαλύτερους αριθμούς τουριστών, καθώς οι τωρινοί αριθμοί των μερικών εκατοντάδων επισκεπτών που μπορεί να φτάνουν είναι διαχειρίσιμοι. Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμες θα είναι και οι διαβουλεύσεις με άλλες χώρες για τη διαμόρφωση κοινών κανόνων ως προς την είσοδο και έξοδο από τη χώρα. Στο Μαξίμου, άλλωστε, υπάρχει και το σημείο προβληματισμού ότι άλλες χώρες που σταδιακά ανοίγουν δεν εφαρμόζουν ιδιαίτερους περιορισμούς, οπότε σε ένα τέτοιο σενάριο θα πρέπει να διασφαλίζεται η επάρκεια του υγειονομικού συστήματος να ανταποκριθεί σε πολλά κρούσματα.

Τις επόμενες μέρες θα υπάρχουν και επαφές με βαλκανικές χώρες που στηρίζουν τον οδικό τουρισμό, ενώ για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί μια τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο στελεχών των υπηρεσιών τουρισμού μεταξύ των χωρών που αποτελούν το Smart Covid Management Group, δηλαδή την ομάδα των 8 χωρών που έχουν επιτυχημένα αντιμετωπίσει το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας. Στη σύνθεση αυτής της ομάδας συμμετέχουν Αυστρία, Τσεχία, Νορβηγία, Δανία, Ισραήλ Αυστραλία, Σιγκαπούρη.

Ως προς το μοντέλο των ανακοινώσεων για τον τουρισμό, υπάρχει ακόμα στο τραπέζι και η ιδέα ενός νέου τηλεοπτικού μηνύματος του πρωθυπουργού, με εξειδίκευση του σχεδίου από υπουργούς αργότερα, αλλά αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

 

  17 May, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα