Γιορτάζει σήμερα το Πετροκεφάλι την εορτή του Αγίου Πνεύματος

mesaralive.gr  01 June, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Γιορτάζει σήμερα το Πετροκεφάλι την εορτή του Αγίου Πνεύματος

Φωτο: wpababion.wordpress.com

Σήμερα Δευτέρα 1 Ιουνίου, το Πετροκεφάλι γιορτάζει!

Το Άγιο Πνεύμα Πολιούχος του χωριού το οποίο εορτάζεται 50 μέρες μετά το Πάσχα, δίνει για άλλη μια χρονιά την αφορμή για ένα μεγάλο και επιτυχημένο γλέντι στην πλατεία του Πετροκεφαλίου.

Φέτος οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με το συγκρότημα του Κώστα Σαριδάκη.

Στην ανακοίνωση κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετροκεφαλίου γίνεται αναφορά στην ιστορική εκκλησία του χωριού, καθώς και στο έθιμο του εορτασμού του Αγίου Πνεύματος, που εδώ και χρόνια συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.

Στο κάλεσμα αναφέρεται:

Η εκκλησία μας

Ο κεντρικός Ι. Ναός του χωριού μας είναι δίκλιτος, αφιερωμένος στο Άγιο Πνεύμα, που αποτελεί την πολιούχο εκκλησία και στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είναι κατασκευασμένη το 1865 συμφωνά με την επιγραφή στο ανώφυλο της κεντρικής εισόδου από τον Γ. Μαρινάκη. Το αξιοσημείωτο αρχιτεκτονικό της σχήμα με το επιβλητικό καμπαναριό κατατάσσουν τον Ναό από τους ομορφότερους της περιοχής. Στην θέση της σημερινής εκκλησιάς υπήρχε παλαιότερα μικρότερη που αναφέρετε το 1632 σε απογραφή των Ενετών.

Το Άγιο Πνεύμα γιορτάζεται πάντα Δευτέρα 50 μέρες μετά το Άγιο Πάσχα με μεγάλη Αρχιερατική θεία Λειτουργία. Την παραμονή ψάλλετε η ακολουθία του εσπερινού ή της γονυκλισίας όπως λέγεται, επειδή διαβάζονται ορισμένα ιερά κείμενα κατά την διάρκεια των οποίων τόσο ο Παπάς όσο και το εκκλησίασμα πρέπει να είναι γονατιστοί.

 

Το πανηγύρι μας..

Στα παλιά τα χρόνια την παραμονή και την ημέρα του Αγίου Πνεύματος η πλατεία έσφυζε από μικρό πραματευτάδες που άπλωναν σε πάγκους την πραμάτεια τους με παιχνίδια, σφυρίχτρες, ανεμόμυλους, τόπια, ζαχαρωτά και καραμέλες. Την αυτήν την ημέρα κάνανε την εμφάνιση τους και οι Παγωτατζήδες που διατηρούσαν το παγωτό σε δοχεία με χιόνι, ενώ έμποροι από τις Μοίρες έφερναν ενοικιαζόμενα ποδήλατα. Ακόμα και σήμερα την εμφάνιση τους κάνουν οι κανελατζιδες με κανελάδες και χιόνι που κουβαλούν από τον Ψηλορείτη.

Το βράδυ κάθε καφενείο είχε τον λυράρη του, μαζεύονταν πολύ κόσμος και από τα γύρω χωρία και το γλέντι κρατούσε 2 μέρες. Τα γλέντια του χωριού είχαν και έχουν μεγάλη απήχηση, ενώ τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται κοινό γλέντι είτε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο είτε από την Ποδοσφαιρική Ομάδα, με την συμμετοχή μεγάλων και καταξιωμένων κρητικών καλλιτεχνών.

 

Υ.Γ. Τα παραπάνω στοιχεία συνοψίστηκαν από το βιβλίο του Νικολάου Γ. Τσικνάκη. Πετροκεφάλι, τόμος Α(1995) και τόμος Β(1996).

 

mesaralive.gr  01 June, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα