Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπέρ της επιστροφής τους οι Times

  28 November, 2023 ΑΡΘΡΑ
Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπέρ της επιστροφής τους οι Times

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα τάχθηκαν οι βρετανικοί The Times, σε άρθρο που δημοσίευσαν με αφορμή την ακύρωση της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα τονίζει πως «τα ελγίνεια μάρμαρα πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος». Το ίδιο αναφέρει και στο τέλος του άρθρου, λέγοντας πως «Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα μάρμαρα… Αυτά θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία όλου του κόσμου.»

«Αυτά πρέπει να βρίσκονται μαζί»

Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, αλλά με το πού μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα την αξία των μαρμάρων, αυτών που είναι στην Αθήνα και αυτών στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτά πρέπει να βρίσκονται μαζί, το ένα ανήκει στο άλλο και πρέπει να εκτίθενται στον φυσικό τους τόπο.»

Στη συνέχεια, το άρθρο επικρίνει τη στάση που κρατάει για το θέμα ο Ρίσι Σούνακ, σημειώνοντας, με ένα βρετανικό ιδιωματισμό πως «θα καταλήξει να έχει χάσει τα λογικά του» (losing his own marbles).

Θέση υπέρ της Ελλάδος έλαβαν σε άρθρο τους οι The Times

Σε άρθρο στην έντυπη έκδοση τους οι The Times λαμβάνουν θέση για την επιστροφή των Μαρμάρων

Όλο το άρθρο των Times για την επιστροφή των Γλυπτών

«H διαίρεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εύγλωττο πρωθυπουργό της χώρας. Χθες ανέπτυξε τα επιχειρήματά του στον σερ Κιρ Στάρμερ, έναν πολιτικό που συνδέεται περισσότερο με το έργο του Σίσυφου, και ήλπιζε να συμφωνήσει σήμερα με τον Ρίσι Σουνάκ την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων στην Αθήνα, μέχρι που η συνάντησή τους ακυρώθηκε.

Πρόκειται για ένα δύσκολο πρόβλημα και ο βρετανός πρωθυπουργός θα μπορούσε να ζητήσει καθοδήγηση από τον κλασικιστή Μπόρις Τζόνσον. Αλλά ο κ. Σουνάκ θα καταλήξει να χάσει τα λογικά του (losing his own marbles). Ως πρόεδρος της Ένωσης της Οξφόρδης το 1986 ο κ. Τζόνσον προσέφερε στη Μελίνα Μερκούρη, την ηθοποιό που έγινε υπουργός Πολιτισμού, ένα βήμα για να πιέσει για την επιστροφή της ζωφόρου του Παρθενώνα. Μέχρι πέρυσι, είχε αλλάξει στάση. «Αυτοί οι θεοί και οι ήρωες ήρθαν στη χώρα μας το 1812 ως πρόσφυγες από το οθωμανικό καμίνι», δήλωσε. «Θα τους έλιωναν για να φτιάξουν τσιμέντο».

Το επιχείρημά του Μπόρις Τζόνσον είναι ότι ο λόρδος Έλγιν, βρετανός πρεσβευτής στην οθωμανική αυτοκρατορία, δεν ήταν αυτοκρατορικός πλιατσικολόγος. Το δεύτερο επιχείρημά ήταν ότι  αν δοθούν τα μάρμαρα στην Ελλάδα, τι θα πρέπει να γίνει με τις θεωρητικές διεκδικήσεις της Αιγύπτου και του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου, της Τουρκίας και της Νιγηρίας. Τι θα έμενε από αυτό το υπέροχο μουσείο στο Μπλούμσμπερι; Ως πρωθυπουργός, η Liz Truss ακολούθησε αυτά τα επιχειρήματα.

Βέβαια τα επιχειρήματα δεν θα έπρεπε να αφορούν την ιδιοκτησία, αλλά το πού μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα τα μάρμαρα, αυτά που βρίσκονται στην Αθήνα και αυτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Ανήκουν μαζί ως καλλιτεχνικό σύνολο και ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα κειμήλια αυτά θα έπρεπε να εκτίθενται  στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο είναι υπερσύγχρονο και χτισμένο για το σκοπό αυτό.

Το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να δανείσει τα μάρμαρά του. Θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία όλου του κόσμου.»

 

  28 November, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα