Η άγνωστη λειτουργία του ουροποιητικού μας συστήματος

Naftemporiki.gr  22 July, 2019 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Η άγνωστη λειτουργία του ουροποιητικού μας συστήματος

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα αναφορικά με το ουροποιητικό σύστημα επιχειρεί να δώσει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ουρολογίας (EAU) μέσω μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Βρετανία.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.500 άτομα από 25 ετών και κάτω και σύμφωνα με τις απαντήσεις τους λιγότεροι από ένας στους δύο γνώριζε με τι ακριβώς ασχολείται ένας ουρολόγος ιατρός. Επίσης, το 17% έως 34% των ερωτηθέντων δεν γνώριζαν, ποια είναι η ακριβής θέση του προστάτη.

Ενώ, η πλειοψηφία αυτών δεν ήξερε κατά πόσο κινδυνεύει να παρουσιάσει ουρολογικό πρόβλημα όπως μία ουρολοίμωξη ή ακράτεια ούρων ή νυκτουρία. Επιπροσθέτως, οι περισσότεροι δεν γνώριζαν ούτε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα από το ουροποιητικό.

Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός – ουρολόγος και τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ορολογικής Εταιρείας Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τα ούρα παράγονται στους νεφρούς και φθάνουν στην ουροδόχο κύστη μέσω δύο σωληνίσκων, που λέγονται ουρητήρες. Όταν γεμίσει η κύστη, οι νευρικές απολήξεις του τοιχώματός της στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να πάμε στην τουαλέτα. Όταν πάμε, οι μύες της κύστης εξωθούν τα ούρα στην ουρήθρα απ' όπου και αποβάλλονται.

Η κύστη, όπως λέει,  είναι ένας εύκαμπτος ασκός, που έχει μέγεθος αχλαδιού όταν είναι άδεια και μέγεθος μεγάλου γκρέιπφρουτ όταν είναι γεμάτη.

Πρέπει να γνωρίζουμε, ότι τα ούρα αποτελούνται από νερό, άλατα και υποπροϊόντα του μεταβολισμού, αλλά δεν περιέχουν βακτήρια, ιούς ή μύκητες.

Η ουροδόχος κύστη εξηγεί ο γιατρός, δέχεται μικρές ποσότητες ούρων κάθε 10-15 δευτερόλεπτα. Η μέγιστη ποσότητα ούρων που μπορεί με άνεση να δεχτεί και να κρατήσει για χρονικό διάστημα 2-5 ωρών είναι 1,5-2 φλιτζάνια ούρα (αντιστοιχούν σε 400-500 ml). Η ανάγκη για ούρηση συνήθως δημιουργείται ότι η κύστη είναι κατά το ήμισυ γεμάτη επομένως, αν ένα άτομο πίνει αρκετά υγρά θα αποβάλλει τουλάχιστον 6 φορές από 200-250 ml ούρα. Και αν πηγαίνετε πάνω από 8 φορές την ημέρα, μπορεί να πίνετε πάρα πολλά ή να καταναλώνετε πολλά ροφήματα με καφεΐνη (είναι διουρητική) ή να παίρνετε διουρητικά φάρμακα.

Αν νιώθετε σπανιότερα ανάγκη για ούρηση, δεν πίνετε αρκετά υγρά. Επιπλέον, η ποσότητα των ούρων που παράγεται το βράδυ είναι περίπου η μισή από αυτή που παράγεται την ημέρα.

Η υπερκατανάλωση όξινων τροφίμων, όπως οι τομάτες, οι φράουλες και τα εσπεριδοειδή, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη, κυρίως αν πρέπει να ουρείτε συχνά ή αν πονάτε ή νιώθετε αίσθημα πίεσης. Το αλκοόλ, η καφεΐνη, η σοκολάτα, τα μπαχαρικά, τα ροφήματα με ανθρακικό, οι πίκλες και τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να επιδεινώνουν την κατάσταση.

Μεγαλώνοντας, ο οργανισμός μας σύμφωαν με το γιατρό, παράγει μικρότερη ποσότητα από μία αντιδιουρητική ορμόνη που συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών, με συνέπεια αυξημένη παραγωγή ούρων το βράδυ. Επιπλέον, φθίνει σταδιακά η ικανότητα της ουροδόχου κύστεως να συγκρατεί τα ούρα. Καλό είναι να περιορίζετε την πρόσληψη υγρών τις 2 τελευταίες ώρες πριν από τον βραδινό ύπνο, καθώς και να διατηρείτε χαμηλή την κατανάλωση αλκοόλ ή ροφημάτων με καφεΐνη μετά τις 5 το απόγευμα.

Ο γιατρός μας απαντά και για τα φαινόμενο του συνδρόμου  υπερδραστήριας ουροδόχου κύστεως που ακούμε συχνά και το οποίο όπως λέει, προσβάλει 1 στους 8 άνδρες και 1 στις 6γυναίκες, ιδίως στις ηλικίες άνω των 40 ετών. Το φαινόμενο αυτό προκαλεί επιτακτική ούρηση, συχνουρία, νυκτουρία με αποτέλεσμα ο ασθενής να ξυπνά το βράδυ για να ουρήσει ενώ νιώθει  και επείγουσα αναγκαστική ούρηση. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την αντιμετώπισή του.

Για την επίμονη, συνεχή διαφυγή μικρής ή μεγάλης ποσότητας ούρων κατά το γέλιο, τον βήχα ή όταν σηκώνουμε βάρος κ.λπ. ο Δρ. Πούλιας αναφέρει ότι δεν είναι φυσιολογική και πρέπει να αξιολογείται από τον ουρολόγο ιατρό.

Τέλος, αναφορικά με τις ουρολοιμώξεις, επισημαίνει ότι συνήθως, προκαλούνται από βακτήρια (στο σχεδόν 90% από το κολοβακτηρίδιο ή e.coli, που φυσιολογικά υπάρχει στο έντερο των ανθρώπων). Εννέα φορές στις δέκα φορές όπως λέει, η λοίμωξη εντοπίζεται στο κατώτερο ουροποιητικό και κυρίως στην ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα) η οποία κάποιες φορές προκαλεί πυρετό. Τα κύρια συμπτώματά της είναι συχνουρία, επιτακτική ανάγκη για ούρηση, αίσθημα καύσου (κάψιμο) κατά την ούρηση και πόνος ή αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά. Αν όμως η λοίμωξη επεκταθεί στους νεφρούς τότε θα προκαλέσει πυελονεφρίτιδα. Τέλος, εκτός από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, η πυελονεφρίτιδα συχνά προκαλεί και υψηλό πυρετό (πάνω από 38° C), ρίγος, κακουχία και πόνο στην πάσχουσα νεφρική χώρα.
 

 

Naftemporiki.gr  22 July, 2019 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ