H «αμαρτωλή» διαδρομή Καλαμάκι-Καμηλαρι

  05 October, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
H «αμαρτωλή» διαδρομή Καλαμάκι-Καμηλαρι

Με μια ανάρτηση στην ομάδα του facebook του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμηλαρίου, γίνεται λόγος για το δρόμο ανάμεσα Καλαμάκι-Καμηλαρι


«Κάθε μέρα περπατάω στον δρόμο ανάμεσα Καλαμάκι-Καμηλαρι. Απολαμβάνω την πρωινή ηρεμία και την όμορφη και μοναδική φύση του τόπου μας. Δυστυχώς όμως, παρατήρησα και το πως, αυτός ο τόπος διαμορφώνεται και καταστρέφεται καθημερινά με σκουπίδια.
Η περιοχή μας έχει δυο μεγάλους οικονομικούς τομείς: τον τουρισμό και την γεωργια.
Και οι δυο αυτοί τομείς έχουν πολύ στενό δεσμό με την φύση... και χρειάζονται μια καθαρή φύση.
Κανένας γεωργός δεν θέλει να καλλιεργεί τα προϊόντα του ανάμεσα από αποριματα.
Όσο αναφορά τον τουρισμό... οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται τον τόπο μας, έρχονται για να απολαύσουν την (υποτίθεται) παρθένα φύση που έχουμε εδώ. Την άγρια φύση, με μοναδικά τοπία, που τους επιτρέπουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα τους.

Ένα πρωινό λοιπόν αποφασησα να κάνω κάτι... να δράσω... όχι μόνο για να καθαρίσω... αλλά για να προσπαθήσω να καταλάβουν οι άνθρωποι το τι κακο κάνουμε στην περιοχή μας.

Την πρώτη μέρα της δράσης μου μάζεψα μόνο ποτήρια και καπάκια μιας χρήσεως.

117 πλαστικά ποτήρια
61 καπάκια
72 χάρτινα ποτήρια

Αυτό, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων.

Ένα πλαστικό ποτήρι μιας χρήσεως χρειάζεται 500 χρόνια για να εξαφανιστεί στην φύση... πρώτου γίνει όμως αυτό, το ποτήρι θα διαλυθεί σε μικροπλαστικο το οποίο θα βρίσκεται στον αέρα, στο νερό, επομένως και στα ψάρια και στο κρέας που τρώμε. Καθημερινά, μπαίνουν 5 γραμμάρια πλαστικό στον οργανισμο μας με αυτό τον τρόπο, αναπνέοντας και τρώγοντας. 5 γραμμάρια πλαστικό... αυτό αντυστηχει στην ποσότητα πλαστικού μιας πιστωτικής κάρτας... καθημερινά!!

Ένα χάρτινο ποτήρι μιας χρήσεως χρειάζεται 1-5 μήνες για να εξαφανιστεί.

Πρέπει λοιπόν να συνηδητοποιησουμε ότι αυτά που κάνουμε τώρα, θα έχουν συνεπείες σε πολλά χρόνια ακόμα. Ο πλανήτης μας είναι δανεικός. Είμαστε περαστικοί εδώ. Τι πλανήτη θέλετε να αφήσετε στα παιδιά σας, στα εγγόνια σας και στις επόμενες γενιές;;
Αν θέλετε να αλλάξετε, πρέπει να γίνει κάτι τώρα!

Πάντα το ερώτημα είναι που να βάλουμε τα σκουπίδια... σκέφτηκα ότι αν το πρόβλημα τεθει διαφορετικά ίσως να βρεθεί λύση!
Απλά αν παράγουμε λιγότερα σκουπίδια το πρόβλημα των σκουπιδιών ελαττώνεται!
Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία χρεισημοποιουμε και είναι μιας χρησεως λόγου ευκολίας, άνεσης... αυτά δεν τα είχαν οι προηγούμενες γενιές, κι όμως ζούσαν!

Πως μπορούμε λοιπόν να εξαφανίσουμε τα ποτηράκια μιας χρήσεως ως καταναλωτής:
- Πίνεις τον καφέ σπίτι σου η τον περνεις μαζί σου σε coffee cup
- Φέρνεις το coffee cup μαζί σου στην καφετέρια

Οι καφετέριες μπορούν από την μεριά τους να προτείνουν διάφορες λύσεις για να εξαφανίσουν τα ποτηράκια μιας χρήσεως:
- Πουλάς coffee cup με το λογότυπο σου
- Οποίος έρθει με coffee cup έχει προσφορά στον καφέ (ο Γρηγόρης προσφέρει ήδη αυτήν την λύση)
- Δίνεις ποτήρια πλαστικά σκληρά.. βάζεις κάποιο ποσό παραπάνω στην τιμή του καφέ... όταν ο καταναλωτής φέρνει το ποτήρι πίσω του δίνεις αυτό το ποσό πίσω... δανεικό ποτήρι

Είναι μικρά πράγματα, που όμως αν ο καθένας μας αλλάξει λίγο τον τρόπο ζωής του και τις συνήθειες του... μπορούν να έχουν ένα τεράστιο αποτέλεσμα... για την καθαριότητα, την οικολογία αλλά και για την εικόνα που διχνουμε στους επισκέπτες της περιοχής μας!

Θελουμε να αλλάξουμε; Θελουμε να αφήσουμε κάτι καλύτερο στις επόμενες γενιές;
Δεν θέλω μπράβο και συγχαρητήρια κάτω από αυτό το κείμενο...θέλω αυτός που πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει το τρόπο ζωης του να γράψει»

 

  05 October, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ