Η εορτή  του αγ. Ιωάννου του Προδρόμου ή «Ριγολόγου»

mesaralive.gr  29 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Η εορτή  του αγ. Ιωάννου του Προδρόμου ή «Ριγολόγου»

Σήμερα ο Σίβας Μεσαράς τιμά τον Άγιο του.

Ο άγιος Ιωάννης ο "Ριγολόγος" θεωρείται θεράπων Άγιος από το ρίγος του πυρετού τής ελονοσίας. Γι' αυτό και στην μεν Κρήτη αποκαλείται και «Ριγολόγος» και αλλού Κρυαδίτης, αλλά και Νηστευτής και Νηστικός για την απόλυτη νηστεία με την οποία τιμάται η μνήμη του. Επίσης, κατά τόπους, ακούγεται και Τιναχτής (στη Νάξο, επειδή σε τινάσσει με ρίγη, αν δεν τηρήσεις τη νηστεία του ή γιατί θεραπεύει το τιναχτικό, δηλαδή τον ελώδη πυρετό). 

 Στο Ρέθυμνο, ο άγιος Ιωάννης ο «Ριγολόγος», στην περιοχή του Πετρέ, θεωρείται ως θεράπων Άγιος της ελονοσίας. Η παράδοση κάνει λόγο ότι το εκκλησάκι του Αϊ- Γιάννη έχει κτιστεί από τα χρόνια που οι Τούρκοι δέσποζαν στην Κρήτη. Την εικόνα του βρήκε ένας Τούρκος άρρωστος, που η θέρμη του έκαιγε τα σωθικά. [διαβάζουμε στο ‘Αγιολόγιο»].

 

Ο Σίβας σήμερα τίμησε τη μνήμη του Αγίου και το μαρτυρικό του θάνατο με την αρχιερατική λειτουργία στην οποία πρωτοστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος. Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας εδόθη η ευχή και η αξίωση του πνευματικού, στον ιερέα του χωριού π. Αντώνιο. Ιδιαίτερα συγκινητικές οι στιγμές.

Ο σεπτός ιεράρχης μας με τον μοναδικό τρόπο μίλησε στους πιστούς για την μετάνοια και για το παράδειγμα του Ιωάννη « Εγώ ουκ ειμί…»! Άγγιξε την ψυχή όλων με τον μειλίχιο λόγο του και το αγκάλιασμα στο κέρασμα που του πρόσφερε ο Πολιτιστικός Σύλλογος  μετά τη θεία λειτουργία, λέγοντας ότι αυτό το χωριό είναι ιστορικό αλλά και αρχοντοχώρι με υπέροχους και ευγενείς ανθρώπους.

 

Απόψε, τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Αυγούστου θα έχουμε το παραδοσιακό γλέντι με τον δεξιοτέχνη  της λύρας - το νέο παιδί -  τον  Νεκτάριο Σαμόλη. Όλο το χωριό αλλά και οι επισκέπτες αυτού του τόπου βγαλμένου από πίνακα ζωγράφου, θα είναι απόψε στην πλατεία του Σχολείου για να γιορτάσουμε και να σφίξουμε τα χέρια δίνοντας την υπόσχεση για τη συνέχιση του πολιτισμού και διάνθισή του.

 

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli Federico II].


 

 

mesaralive.gr  29 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα