Η γηραιότερη κατάσκοπος της CIA αποκαλύπτει τις μεγαλύτερες αποστολές της.

Εύη Κιόρρι  08 March, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Η γηραιότερη κατάσκοπος της CIA αποκαλύπτει τις μεγαλύτερες αποστολές της.

Σε μια ιδιαίτερη τελετή η CIA αποφάσισε να γιορτάσει τα εκατοστά γενέθλια της γηραιότερης και πιο ιδιαίτερης κατασκόπου που πέρασε ποτέ από την υπηρεσία,

Οι επιτυχίες της δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλες τις γυναίκες", τόνισε η κεφαλή της υπηρεσίας σήμερα, John Brennan. Η Elizabeth “Betty” McIntosh ήταν μια δημοσιογράφος που γρήγορα εισήλθε στους κόλπους της μυστικής αστυνομίας της Αμερικής και πήρε μέρος σε μερικές εκ των σημαντικότερων αποστολών.

Γεννημένη στη Ουάσινγκτον, η Elizabeth εργαζόταν σε διάφορες εφημερίδες. Μάλιστα, ήταν εκείνη που είχε καλύψει και είχε μεταδώσει την επίθεση στο Pearl Harbor, αυτό ήταν και το γεγονός που την έκανε να συνεργαστεί με την CIA.

Η πρώτη της αποστολή ως μυστική πράκτορας ήταν η διάδοση προπαγάνδας, κατά της ιαπωνικής κυβέρνησης, με στόχο να καταστρατηγήσει τον Ναζιστικό και τον Ιαπωνικό στρατό. Η CIA την επέλεξε χάρη στο γεγονός ότι η McIntosh γνώριζε Ιαπωνικά, έτσι η ίδια διέδωσε ψευδείς φήμες με στόχο να εξαπατήσει τον εχθρό.

Τα επίσημα έγραφα της CIA, καταγράφουν πως παρενέβη στην επικοινωνία μεταξύ της Ιαπωνικής κυβέρνησης και των ιαπωνικών στρατευμάτων, καθώς ήταν αυτή που που σκότωσε τον Ιάπωνα απεσταλμένο, κάνοντας εκατοντάδες στρατιώτες να παραδοθούν στις αμερικάνικες δυνάμεις.

Όπως αναφέρεται, η κατάσκοπος αφού δολοφόνησε τον απεσταλμένο, που μετέφερε ένα οδηγίες στον Ιαπωνικό στρατό,αντικατέστησε το μήνυμα με ένα άλλο, που τους ενημέρωνε ότι ήταν πια ελεύθεροι να παραδοθούν. Γεγονός που, μέχρι τότε, θεωρούνταν προδοσία και τιμωρούνταν ακόμη και με θάνατο.

Ακόμη μια σημαντική αποστολή της ήταν η προπαγάνδα που ασκούσε στον Ιαπωνικό λαό μέσα από έναν πειρατικό ραδιοφωνικό στρατό. "Πολλές φορές αυτά που ισχυριζόμουν δεν ήταν πολύ διαφορετικά από την πραγματικότητα", αναφέρει η ίδια.

Παράλληλα, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις αποφάσισαν να ρίξουν την πυρηνική βόμβα στη Χιροσίμα η Elizabeth είχε προειδοποιήσει τους ακροατές της ότι κάτι πολύ σοβαρό θα γινόταν στην Ιαπωνία. "Ήταν απλά μια σύμπτωση, δεν γνώριζα το σχέδιο των αμερικανικών στρατευμάτων ότι θα ρίξουν τη βόμβα", δηλώνει η McIntosh.

Μετά τον πόλεμο επέστρεψε στην Αμερική, όπου παντρεύτηκε και συνέχισε να γράφει σε περιοδικά μόδας ενώ έχει γράψει και πολλά βιβλία όπου εξιστορείται τις εμπειρίες της.

 

Πηγή: BusinessInsider/ http://news247.gr

 

Εύη Κιόρρι  08 March, 2015 ΚΟΣΜΟΣ