Η Ιφιγένεια Γρινιαράκη στο mesaralive.gr: «Από το Ανάκτορο της Φαιστού ως το Τυμπάκι»

mesaralive.gr  10 August, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Η Ιφιγένεια Γρινιαράκη στο mesaralive.gr: «Από το Ανάκτορο της Φαιστού ως το Τυμπάκι»

Με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας της πορείας μας από το Ανάκτορο της Φαιστού ως το Τυμπάκι, συνάντησα στο χώρο της έκθεσης την πρωταγωνίστρια και εμψυχώτρια αυτής της πρωτοβουλίας, τη νεαρή Ιφιγένεια Γρινιαράκη ορμώμενη εκ Τυμπακίου.

Γεμάτη ενθουσιασμό και συνάμα ανησυχία για τη συνέχεια, μου είπε δυο λόγια γι’ αυτή την πρωτοβουλία:

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα αυτή και τι ακριβώς θα παρουσιαστεί σημερα;

«Πρώτα απ’ όλα θέλω να μιλήσω για τον πολιτιστικό ακτιβισμό που για μένα αυτό είναι το ατού μου στον 21ο αιώνα που πορευόμαστε, θεωρώ ότι οποιαδήποτε κίνηση κι αν κάνουμε πολιτιστική που αφορά τον τόπο μας από την αρχαία εποχή μέχρι  σήμερα κι όχι μόνο, είναι σημαντική για την αφύπνιση της κοινωνίας μας.

Καλό είναι στη Μεσαρά να ξεκινήσουμε, διότι εγώ μεγάλωσα εδώ στο Τυμπάκι και βλέπω μια ίδια πανομοιότυπη άπραγη εικόνα χρόνια ολόκληρα. Τώρα που γύρισα κι εγώ στον τόπο μου θεωρώ ότι καλό είναι  να κάνουμε τις ακτιβιστικές πολιτιστικές κινήσεις που σκοπό έχουν τη  εξέλιξη του τόπου, καθαρά …»

 

Για να μην υποβαθμίζεται ο τόπος ή να μην τον υποβαθμίζουν εκούσια και δομημένα;

«Αυτό το ακούω συνέχεια για το Τυμπάκι και για όλη τη Μεσαρά και θλίβομαι! Το Τυμπάκι κάνει πράγματα δημιουργικά, κι όχι μόνο το Τυμπάκι αλλά και γύρω -γύρω τα χωριά και χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτό, γιατί είναι πολύ σημαντικό … όλοι μαζί μπορούμε! Ως ομάδα!»

 

Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε πολλά πράγματα ο καθείς από το μετερίζι του, τι λες;

«Όσον αφορά τον πολιτιστικό ακτιβισμό  αφορά τον καλλιτέχνη ο οποίος  κατά κάποιο τρόπο αναπαριστά στιγμές έτσι ώστε οι άνθρωποι να βλέπουν τι συμβαίνει στη ζωή τους, επειδή λόγω καθημερινότητας δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά του χρόνου που περνάει. Οπότε με αφορμή αυτό το έργο – έκθεση του φωτογραφικού υλικού αναφερόμενο στη Μεταμινωική εξέλιξή μας -  θέλω να φέρω κοντά τους ανθρώπους – κυρίως τους νέους - να ξαναδούμε το Τυμπάκι διαφορετικά, να τοποθετήσουμε χρώματα στις ψυχές μας».

 

Η έκθεση του φωτογραφικού υλικού, τι θα συμπεριλαμβάνει;

«Θα συμπεριλαμβάνει τη Μινωική εποχή μέχρι σήμερα, πώς εξελίχτηκε μετά τη Μινωική εποχή το Τυμπάκι με φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του μεγάλου εκλιπόντα ανθρώπου της Φαιστού, αρχαιολόγου ENZO DE LA ROSA, που μας παραχώρησε ο κος Σπυριδάκης Μιχάλης – χαρτογράφος και περιβαλλοντολόγος της Περιφέρειας Κρήτης και άλλο φωτογραφικό υλικό από τους συμμετέχοντες σ’ αυτή την προσπάθεια πολιτισμού».

 

Άρα θα συμπεριλαμβάνει τόσες πολλές περιόδους, μέσω της φωτογραφικής οδού;

«Ναι, και ο κ. Μιχάλης Σπυριδάκης βοηθάει γι’ αυτό και τον ευχαριστώ πάρα πολύ, διότι θα μας δείξει πολύ υλικό… Θα έχουμε μικρά θεατρικά δρώμενα  και θα παίξουμε με το κοινό.. ελπίζω να έρθει κόσμος αυτό το Σαβ/κυρακο!»

 

Πότε αρχίζει;

«Σημερα στις 6.30 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 μ.μ. θα γίνονται δρώμενα, την Κυριακή 11 Αυγούστου την ίδια ώρα,  η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό απλά δε θα κάνουμε κάποιο δρώμενο. Ας ευχηθούμε λοιπόν, να είναι το ξεκίνημα από το σκοτάδι στο φως μια νέας εποχής – παράθυρο στην εξέλιξη για τα όνειρα των νέων!»

 

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].

 

mesaralive.gr  10 August, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα